Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Volvo Trucks start dit jaar verkoop complete range zware elektrische trucks

Volvo Trucks start dit jaar verkoop complete range zware elektrische trucks

Deze positieve vooruitzichten zijn gebaseerd op het feit dat de elektrische Volvo-trucks een breed scala van transportbehoeften aankunnen. In de nabije toekomst kan in bijvoorbeeld de EU al bijna de helft van al het vervoer met elektrische trucks worden uitgevoerd.

Grote nationale en internationale vervoerders tonen veel belangstelling voor elektrische voertuigen. Dit wordt gestimuleerd door de overheid die binnensteden vrij van dieseltrucks wil maken, ambitieuze klimaatdoelen van transporteurs zelf, maar ook door de vraag van consumenten naar CO2-vrije en schonere transporten.

Groot deel van het goederentransport kan elektrisch

“Steeds meer transportbedrijven realiseren zich dat ze nu moeten beginnen met elektrische voertuigen, zowel vanuit milieu-oogpunt als vanwege concurrentie en omdat steeds meer van hun klanten duurzame transporten eisen. Met ons uitgebreide productaanbod is het voor transportbedrijven haalbaar om voor elektrisch te kiezen”, zegt Roger Alm, CEO van Volvo Trucks.

Drie nieuwe zware elektrische trucks

Nu de verkoop van de elektrische Volvo FH- en Volvo FM-modellen is gestart, is elektrisch zwaar transport niet meer beperkt tot alleen stadsdistributie, maar nu ook voor regionaal vervoer tussen steden beschikbaar. Bovendien opent de nieuwe Volvo FMX Electric nieuwe mogelijkheden om bouwtransporten stiller en schoner te laten verlopen.

De productie van de nieuwe elektrische trucks voor Europa start volgend jaar. Ze voegen zich bij de Volvo FL Electric en Volvo FE Electric voor stadsdistributie, die in 2019 in serieproductie gingen. In Noord-Amerika startte de verkoop van de Volvo VNR Electric in december 2020.

Met de verkoopstart van de nieuwe truckmodellen heeft Volvo Trucks nu een reeks met zes middelzware en zware elektrische trucks en daarmee het meest complete aanbod voor commerciële en af fabriek geproduceerde elektrische trucks in de branche.

Dekt bijna de helft van de transportbehoeften in de EU

De nieuwe trucks leveren een groter laadvermogen, krachtigere aandrijflijnen en een actieradius tot 300 km (bij een GCW van 40 ton). Bij lichtere vrachten kan de actieradius toenemen. Het elektrische productaanbod van Volvo Trucks kan hiermee ongeveer 45% van alle huidige transporten in Europa dekken.* Een andere planning en soms andere configuratie maakt meer mogelijk en levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de impact op het klimaat door wegtransport: volgens officiële statistieken verantwoordelijk voor zo’n 6% van de totale CO2-uitstoot in de EU.

“Er zijn enorm veel mogelijkheden om het transport per truck in Europa elektrisch te laten verlopen en ook in andere delen van de wereld in de zeer nabije toekomst”, zegt Roger Alm. “Om dit te bewijzen, hebben we het ambitieuze doel gesteld dat tegen 2030 de helft van onze omzet moet worden gerealiseerd door elektrische trucks. En deze drie nieuwe zware trucks die we nu introduceren, zijn een enorme stap in de richting van het bereiken van dit doel.”

Breed aanbod aan elektrische oplossingen

Naast de elektrische voertuigen omvat het programma van Volvo Trucks een compleet aanbod van service-, onderhouds- en financieringsoplossingen en andere opties die een eenvoudigere en snellere overgang naar elektrisch transport mogelijk maken. Deze allesomvattende opzet helpt klanten productief te blijven en de controle te houden over hun nieuwe elektrische wagenpark.

“Onze complete, elektrische transportoplossingen gaan samen met ons wereldwijde netwerk van dealers en werkplaatsen een cruciale rol spelen bij het succes van onze klanten”, licht Roger Alm toe.

De volgende stap: elektrische trucks met waterstofbrandstofcel

Verder vooruitkijkend kan ook het zware langeafstandstransport met elektrische voertuigen worden uitgevoerd. Er is dan echter wel behoefte aan snellaadstations op strategische plaatsen. Daarnaast zal voor de langere afstand waterstof een rol gaan spelen. Om aan de uitdagende eisen voor zowel een hoog laadvermogen als een veel grotere actieradius te voldoen, kan waterstof met brandstofceltechniek worden gebruikt voor het genereren van elektriciteit.

“Deze technologie ontwikkelt zich snel. Het is onze ambitie om ook het langeafstandstransport elektrisch te laten verlopen, met zowel accu’s als brandstofcellen”, aldus Roger Alm. “Ons doel is om in de tweede helft van dit decennium te starten met de verkoop van brandstofcel-elektrische trucks en we zijn ervan overtuigd dat we dit kunnen realiseren.”

Het aanbod van Volvo Trucks met elektrische voertuigen in Europa

Elektrische Volvo Trucks-modellen:

Technische gegevens

 • Actieradius tot 300 km
 • Continu vermogen 490 kW
 • Maximumkoppel 2400 Nm
 • Accucapaciteit tot 540 kWh
 • Maximaal treingewicht (GCW) tot 44 ton (voor Nederland tot 50 ton)
 • Actieradius tot 200 km
 • Continu vermogen 330 kW
 • Maximaal koppel tot 850 Nm
 • Accucapaciteit tot 264 kWh
 • Maximaal treingewicht (GCW) 27 ton
 • Actieradius tot 300 km
 • Continu vermogen 165 kW
 • Maximaal koppel tot 425 Nm
 • Accucapaciteit tot 396 kWh
 • Maximaal treingewicht (GCW) 16,7 ton


*Volgens statistieken van Eurostat uit 2018 voor het goederenvervoer over de weg legt 45% van al het goederenvervoer in Europa een afstand af van minder dan 300 km per dag.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.