Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Volvo Trucks introduceert nieuwe veiligheidssystemen

Volvo Trucks introduceert nieuwe veiligheidssystemen

Om de veiligheid van fietsers en voetgangers te vergroten en ook het werk van de chauffeurs te vergemakkelijken, introduceert Volvo Trucks nu een reeks nieuwe veiligheidssystemen.

Een van de functies die is ontwikkeld om de veiligheid van voetgangers en fietsers te vergroten en tegelijkertijd het werk van de chauffeur te vergemakkelijken, is de nieuwe Front Short Range Assist. Een radar en camera detecteren of zich een fietser of voetganger in het risicogebied vóór de vrachtwagen bevindt en het waarschuwt de bestuurder als er aanrijding dreigt. Een andere nieuwe functie is een waarschuwingssysteem voor het openen van de deuren. Het alarmeert chauffeurs als een voetganger, fietser of auto de truck van achteren nadert, aan de kant van de truck waar de deur wordt geopend. 

“Wij ontwikkelen en introduceren voortdurend nieuwe veiligheidssystemen die de rijvaardigheid van chauffeurs vergroten en hen, plus de mensen met wie ze de weg delen, helpen beschermen. Bij Volvo Trucks is onze langetermijnvisie nul ongevallen en veiligheid staat centraal bij alles wat we doen. Met deze nieuwe systemen zetten we belangrijke stappen om deze doelstellingen te bereiken”, zegt Anna Wrige Berling, Traffic & Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Sommige van de nieuwe functies zijn ontwikkeld om nu al te voldoen aan – of zelfs verder te gaan dan – de vernieuwde Algemene Veiligheidsvoorschriften van de EU (de GSR, General Safety Regulation). De GSR stelt een reeks actieve veiligheidssystemen met chauffeursondersteuning vanaf juli 2024 verplicht in nieuwe trucks. Het heeft tot doel de verkeersveiligheid te vergroten en bestuurders, voetgangers en fietsers beter te beschermen. Door de invoering van de wetgeving verwacht de EU tegen 2038 meer dan 25.000 levens te redden en 140.000 gewonden in het verkeer te voorkomen. 

“Wij staan positief tegenover strengere regelgeving op het gebied van veiligheid en Volvo Trucks biedt nu al de systemen aan die in 2024 vanuit de GSR verplicht worden”, zegt Anna Wrige Berling.

De nieuwe veiligheidssystemen van Volvo Trucks zijn:

Front Short Range Assist (onderdeel van de GSR)

Een frontradar en een camera worden gebruikt om te detecteren of iemand zich voor de vrachtwagen bevindt. Visueel en met een geluidssignaal waarschuwt het systeem de chauffeur als er een aanrijding dreigt.

Intelligent Speed Assist (onderdeel van de GSR)

Intelligente snelheidsondersteuning houdt de chauffeur op de hoogte van snelheidslimieten door verkeersborden op de weg te detecteren en de limiet op het instrumentenpaneel weer te geven. Het systeem toont de snelheidslimiet voor de huidige voertuigcombinatie en waarschuwt ook als de snelheidslimiet wordt overschreden, met zowel visuele als akoestische signalen.

Tire Pressure Monitoring System (onderdeel van de GSR)

Het bandenspanningscontrolesysteem (TPMS) controleert de bandenspanning op de truck en de trailer of aanhanger. De nieuwe GSR-regeling bepaalt dat, als de druk 20% onder de referentiedruk zakt, de chauffeur via het instrumentenpaneel moet worden gewaarschuwd. Het Volvo-systeem overtreft de wettelijke voorschriften door de chauffeur te laten kiezen om nog eerder dan de voorgeschreven 20% drukdaling te worden gewaarschuwd. Het systeem kan een breed scala aan onder- en overdrukwaarden bewaken. Bovendien wordt een betere energie-efficiëntie bereikt doordat de bandenspanning altijd optimaal is.

Door Opening Warning

Dit systeem, dat beschikbaar is aan beide zijden van de truck, waarschuwt als een bewegend object zoals een voetganger, fietser of auto van achteren nadert in het bewaakte gebied, aan dezelfde kant van de truck waar de deur is geopend. Het systeem is actief wanneer de truck stilstaat en gedurende twee minuten nadat de motor of motor is uitgeschakeld. 

Auto Hold

Met de Auto Hold-functie blijft de truck stilstaan totdat het gaspedaal wordt ingetrapt. Deze ondersteuning op hellingen en heuvels geeft meer rust voor de chauffeur.

Intelligent Speed Assist zal beschikbaar zijn op de meeste markten, terwijl de andere systemen wereldwijd beschikbaar zullen zijn op de Volvo FH, FM en FMX met diesel-, gas- en elektrische aandrijflijnen, vanaf september dit jaar.  De Volvo FL en FE modellen krijgen de veiligheidssystemen als onderdeel van GSR verbeteringen voor eind 2023.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.