Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Volvo Trucks’ I-Shift: na 20 jaar nog steeds een baanbrekende innovatie

Volvo Trucks’ I-Shift: na 20 jaar nog steeds een baanbrekende innovatie

Eind 2020 werden er wereldwijd reeds meer dan een miljoen Volvo Trucks verkocht met I-Shift. En ook twintig jaar na de introductie staat de ontwikkeling niet stil.

Toen I-Shift voor het eerst werd gelanceerd in 2001, bevestigde Volvo Trucks zijn sterke overtuiging in een op koppeling gebaseerd transmissiesysteem als het meest efficiënte ontwerp voor automatisch schakelen. Sindsdien zijn er wereldwijd meer dan één miljoen vrachtwagens verkocht met de I-Shift-technologie. Tegenwoordig zijn alle Volvo FH-, FH16-, FM- en FMX-vrachtwagens standaard uitgerust met I-Shift. Omdat het een geautomatiseerd systeem is, draagt ​​I-Shift bij tot een lager brandstofverbruik – en daarmee een verminderde impact op het milieu – en verbetert het ook de voordelen op het gebied van veiligheid en rijeigenschappen met betrekking tot minder lawaai, trillingen en fysieke belasting van de bestuurder.

“I-Shift was en is nog steeds een grote game changer. Vandaag verkopen we de I-shift over de hele wereld. In Noord-Amerika zijn we gestegen van ééncijferige nummers in 2007 tot meer dan 90% van alle Volvo Trucks daar die nu zijn uitgerust met I-shift. Deze indrukwekkende ontwikkeling weerspiegelt duidelijk zowel de verhoogde efficiëntie als de aantrekkingskracht van de chauffeur ”, zegt Pär Bergstrand, manager Heavy Duty Transmission bij Volvo Trucks.

I-Shift, ontwikkeld door Volvo, is volledig gesynchroniseerd met de rest van de vrachtwagen, aangezien de transmissie gebruik maakt van de beschikbare informatie van zowel de motor als het voertuig om op de meest optimale manier samen te werken voor verschillende toepassingen en vrachtwagencombinaties.

“Deze synchronisatie onderscheidt I-Shift en maakt het net zo veelzijdig. I-Shift is het positieve resultaat van jarenlang hard werken door onze bekwame ingenieurs, waardevolle praktijktesten bij klanten en de technologische vooruitgang binnen de hele Volvo Group ”, legt Pär Bergstrand uit.

Het succes van I-Shift ligt in het vermogen om een eenheid te vormen met de volledige aandrijflijn., Door de voortdurende verbeteringen door de jaren heen voldoet I-Shift aan de eisen van een breed scala aan transporttoepassingen, niet alleen voor hoge prestaties en efficiëntie, maar ook voor optimale rijeigenschappen en comfort.

In de loop der jaren is Volvo Trucks pionier geweest met tal van nieuwe intelligente functies die zowel chauffeurs als transporteurs zijn gaan waarderen. Hieronder vindt u enkele voorbeelden.

I-Shift met Dual Clutch

In 2014 introduceerde Volvo Trucks de I-Shift met Dual Clutch: een heavy-duty dubbele koppeling voor soepel accelereren en naadloos schakelen. Geïnspireerd door de  versnellingsbakken die in racewagens worden gebruikt, schakelt de I-Shift Dual Clutch zonder vermogensverlies. Het koppel blijft optimaal en de vrachtwagen verliest geen snelheid tijdens het schakelen.

I-Shift met kruipversnellingen

In 2016 bracht Volvo Trucks I-Shift met kruipversnellingen op de markt. Hiermee kan met een zware lading vanuit stilstand of in heuvelachtig of slecht terrein moeiteloos worden weggereden. Met I-Shift met kruipversnellingen kan een vrachtwagen met een treingewicht tot 325 ton starten vanuit stilstand op een vlakke weg. Dankzij de overbrengingsverhouding kan de vrachtwagen kruipen met snelheden van slechts 0,5 km per uur, wat handig is bij het uitvoeren van precisiemanoeuvres, bijvoorbeeld op bouwplaatsen, bij het aanleggen van wegen of bij het vervoeren van hout.

I-See maakt gebruik van cloud gebaseerde kaartgegevens

I-See is een afzonderlijk systeem dat kan worden toegevoegd aan I-Shift, ontworpen om de topografie van de route te analyseren en die kennis te gebruiken om de vrachtwagen in de meest brandstofzuinige versnelling te houden. I-See, bijgewerkt in 2017, ondersteunt de vrachtwagen bij het handhaven van een consistente gemiddelde snelheid door cloud gebaseerde kaartgegevens over de topografie van de weg voor ons te analyseren en I-Shift te vertellen wanneer het het meest geschikte moment is om van versnelling te wisselen om energie te besparen, en dus brandstof.

I-Shift met Change Direction-functie

De lancering van de nieuwe heavy-duty-serie van Volvo Trucks in 2020 bracht de introductie van een andere innovatieve functie met zich mee: I-Shift met Change Direction-functie. Deze nieuwe functie stelt de vrachtwagen in staat van richting te veranderen zonder dat de bestuurder het rempedaal hoeft te gebruiken, een functie die met name handig is voor bouw-, bosbouw- en mijnbouwactiviteiten waar het productiever is om repetitieve manoeuvres heen en weer uit te voeren met lagere snelheid.

De nieuwste generatie Volvo Trucks zorgt ook voor een verdere verlaging van het brandstofverbruik. De nieuwe Volvo FH met I-Save-technologie, de meest brandstofzuinige truck voor langeafstandstransporten van Volvo Trucks tot nu toe, kan bijvoorbeeld het brandstofverbruik tot wel 10 procent verlagen*

Maar hier stopt de ontwikkeling zeker niet. “I-Shift zal in de nabije toekomst nog verder worden verbeterd zowel voor dieselvrachtwagens als voor vrachtwagens die rijden op alternatieve brandstoffen. Ook zal I-Shift een belangrijk onderdeel uitmaken van onze reis op het gebied van elektromobiliteit. Als geavanceerde automatiseringstechnologie biedt I-Shift unieke mogelijkheden om bij te dragen aan Volvo’s volledig autonome transportoplossingen van de toekomst ”, besluit Pär Bergstrand.

*Het verschil in brandstofverbruik wordt berekend door de kosten van diesel en AdBlue te vergelijken voor I-Save: de nieuwe generatie Volvo FH met D13TC Euro 6 step D inclusief het brandstofpakket voor lange afstanden, met de klassieke Volvo FH met D13 eSCR Euro 6 stap D zonder het brandstofpakket

voor lange afstanden. Het werkelijke brandstofverbruik is afhankelijk van vele factoren, zoals het ervaringsniveau van de bestuurder, het gebruik van cruise control, de voertuigspecificaties, de voertuigbelasting, de actuele topografie en de weersomstandigheden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.