Platform over civiele techniek & infrastructuur
‘Volledig geoptimaliseerd om emissieloos te werken’
Zaxis 19U.

‘Volledig geoptimaliseerd om emissieloos te werken’

Nieuwste elektrische model geproduceerd in Amsterdam

Sinds de introductie van de elektrische graafmachine ZE85 in 2019 hebben ze bij Hitachi bepaald niet stilgezeten. Met de Duitse ontwikkelpartner is veelvuldig getest en gedraaid en verschillende klanten hebben input kunnen leveren. Het resultaat is de ZX85-6EB, voorzien van volledige Hitachi ‘branding’. Vanaf januari wordt de midigraver bovendien in Amsterdam geproduceerd. Made in Holland dus. En te aanschouwen op stand 672 tijdens de Infra Relatiedagen in Hardenberg. 

Hitachi ZX38U.

Verschillende grote aannemers huurden de 8-tons ZE85 midigraver al voor diverse klussen en inmiddels zijn er reeds drie afgeleverd aan klanten. Die ZE85, die vanaf januari 2024 dus ZX85-6EB gaat heten, is in eigen beheer ontwikkeld door KTEG, een alliantie tussen de Japanse constructeur en de Duitse Hitachi-dealer. “Het is geen omgebouwde bestaande machine maar een graver die is geoptimaliseerd voor emissieloos werken. Dat heeft er onder meer in geresulteerd dat de machine ontzettend stil is. Voor machinisten die ermee draaien is dat het eerste dat opvalt”, zegt Evert van den Broek van Hitachi Construction Machinery. 

Het jarenlange testtraject en de grote vraag maakte dat Hitachi het accupakket heeft vergroot. “Veel klanten werkten ermee op plaatsen waar laden lang niet altijd en overal mogelijk was. Daarom zijn we van drie gestapelde accu’s overgestapt op vier gestapelde accu’s. Dit komt de flexibiliteit en inzetbaarheid ten goede”, meldt Evert. 

Made in Holland: de ZX85-6EB.

Optimale conditie

Is er een mogelijkheid om te laden, dan kan dat met laadsnelheden tot 145 kW en daarmee zijn de accu’s na een half uur alweer voor 80% vol. “We hebben er alles aan gedaan om de machine zo goed mogelijk te laten werken. Dankzij de verwarming en koeling van het accupakket wordt de accu bijvoorbeeld in optimale conditie gehouden tijdens het laden. Mocht het nodig zijn, dan is het zelfs mogelijk om te werken en laden tegelijkertijd. Gewoonlijk is op een bouwplaats een 400V / 32A stroomvoorziening beschikbaar. De ZX85-6EB is voorbereid om op een accu of kabel te werken of automatisch te schakelen tussen deze twee energiebronnen. Wanneer op de bouwplaats meer machines tegelijkertijd energie uit een stopcontact putten, kan dat tot een instabiele stroomvoorziening leiden. De ZX85-6EB is daartegen beveiligd. De ingebouwde oplader heeft maximaal 44 kW (63 A) laadvermogen. Bij de 100 kWh-batterij bedraagt de oplaadtijd 105 minuten.” 

Met ingang van januari 2024 wordt de machine geproduceerd in de Hitachi fabriek in Amsterdam. Vanaf dan heet de machine ZX85-6EB en is deze voorzien van volledige Hitachi ‘branding’. Later in 2024 krijgt de midigraver ook gezelschap van de elektrische 2,3-tons ZE23, 5,5-tons ZX55-6EB en de 13,5-tons ZE135 rupsgraafmachines. 

De ZX35W-7.

Minigravers

Naast de elektrische modellen zullen er ook de nodige conventionele minigravers van Hitachi op de Infra Relatiedagen te zien zijn. Hitachi kent maar liefst dertien modellen tussen de 1 en 9 ton.  

De kleine, compacte en uitermate flexibele machines zijn gemakkelijker te vervoeren dan hun grote evenknie. Ze zijn daarom ideaal voor bouw- en graafwerkzaamheden in krappe ruimtes, zoals binnenshuis, in tuinen of in stadscentra. Minigravers worden niet voor niets veel gebruikt door hoveniers, stratenmakers en aannemersbedrijven. In combinatie met een sloophamer of sorteergrijper kunnen ze ook worden gebruikt voor sloopwerk- en rioleringswerkzaamheden.

Alle mini’s van Hitachi zijn snel, krachtig en brandstofefficiënt, waardoor ze uitstekende prestaties leveren op elke werklocatie, vooral in krappe woongebieden. De machines leveren een hoge productiviteit op ieder werkterrein door hun krachtige Stage V-motor, korte cyclustijden en een efficiënt hydraulisch systeem. Het geavanceerde energiebesparende systeem combineert de ECO-stand, het automatische stationairloopsysteem en de constante motortoerentalregeling om het brandstofverbruik aanzienlijk te verlagen. Daarnaast beperkt dit de geluidsniveaus en de emissies van de machines.

Het kleinste model van de serie, de ZX135W-7, is gebaseerd op de grotere ZX155W-7 en is uitgerust met dezelfde motor.

Nieuwe Zaxis-7 modellen

De nieuwe Hitachi Zaxis-7 mobiele graafmachines bieden een uitgebreide reeks voorzieningen waarmee eigenaren en machinisten hun winst, comfort, veiligheid en uptime kunnen vergroten. Het kleinste model van de serie, de ZX135W-7, is gebaseerd op de grotere ZX155W-7 en is uitgerust met dezelfde motor. Hij heeft een compacte draaicirkel van 360 graden (1.740 mm aan de achterkant, 1.750 mm aan de voorkant) en is daarmee geschikt voor kleine werkterreinen. De onlangs ontwikkelde ZX175W-7 is nog productiever dankzij een uitzonderlijke graafkracht en hefvermogen. 

Evert: “De vernieuwde cabine van de Zaxis-7 is de perfecte werkomgeving voor machinisten. Hij is bijzonder ruim en biedt ultiem comfort en kwaliteit, produceert minder geluid en minder trillingen dan de vorige generatie.”

De stoel en console bewegen synchroon, zodat machinisten zich aan het eind van de werkdag minder moe voelen. De bediening is gemakkelijk dankzij het nieuwe ergonomische ontwerp van de console en de schakelaars, de goed bereikbare knoppen en voorzieningen zoals cruisecontrol, de automatische transmissie en het optionele ‘ride control’-systeem dat trillingen van het hulpstuk aan de voorkant onderdrukt. 

Het goed zichtbare scherm en de joysticks hebben nieuwe functies erbij gekregen en de uiterst moderne cabine beschikt over een automatische rem, waardoor het werk moeiteloos en aangenaam verloopt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.