Platform over civiele techniek & infrastructuur
Volledig elektrische A-Frame Dredger
Bij de volledig elektrische versie van de Bell A-Frame Dredger wordt de diesel-techniek verruild voor frequentieregelaars en een trafo.

Volledig elektrische A-Frame Dredger

Bell Dredging bouwt een brede range aan baggermaterieel. Tot voor kort waren die vooral (diesel-) hydraulisch aangedreven, maar sinds enige tijd levert Bell ook volledig elektrisch baggermaterieel, waaronder de elektrische variant van de Bell A-Frame Dredger. Daar willen we natuurlijk meer van weten.

Vanuit de cabine is er een goed overzicht over de volledige A-Frame Dredger.

De Bell A-Frame Dredger (baggerschip) bestaat uit twee pontons met een frame ertussen. “De basis is als het ware een catamaran”, verduidelijkt Thijs van den Outenaar van Bell Dredging Pumps. “Op het dek bevindt zich het A-frame, een container die dienstdoet als machinekamer met daarboven de cabine voor de operator, die op zijn beurt een goed overzicht heeft over de volledige A-Frame Dredger. In het A-Frame hangt de Bell-baggerpomp, leverbaar in verschillende persleidingdiameters van 100 tot 400 millimeter.”

Frequentieregelaar en trafo

Met het oog op onder andere de klimaatdoelstellingen wordt de vraag naar elektrisch materieel steeds groter, merken ze ook bij Bell. “Onze A-Frame Dredger leent zich daar uitstekend voor”, zegt Van den Outenaar. “Bij de volledig elektrische versie wordt de diesel-techniek verruild voor frequentieregelaars en een trafo. Het is vervolgens een kwestie van het schip op de walstroom aansluiten en de trafo aan boord zorgt voor de omvorming naar de benodigde boordspanning. Bij stuwmeerprojecten kun je bijvoorbeeld de opgewekte stroom van de dam gebruiken. Een win-win.”

Dieper

Net als de ‘traditionele’ versie met verbrandingsmotor is ook de elektrische A-Frame Dredger beschikbaar in persleidingdiameters van 100 tot 400 millimeter. “Groot voordeel van een A-Frame opstelling is dat de pomp afzakt aan een lier wat maakt dat je fors dieper kunt baggeren dan met bijvoorbeeld een snijkopzuiger”, merkt Van den Outenaar op. “In standaardconfiguratie zijn met de A-Frame dieptes tot 100 meter te bereiken. Met drukcompensatie kunnen we nog dieper gaan, afhankelijk van het te baggeren materiaal. Op basis hiervan is de Bell-pomp uitgerust met een zandkop of dubbele snijkop. Daarnaast maken we gebruik van Constant Tensioning waarbij de lieren automatisch op- en afrollen, zodat de operator het platform zeer eenvoudig kan bedienen door middel van joysticks in de cabine.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.