Platform over civiele techniek & infrastructuur
Bruggen & Tunnels

Voetgangersfietsbrug Afferdense en Deestse Waarden gereed

flora-nova-constructiewerken-voetgangersfietsbrug-afferdense-en-deestse-waarden-helemaal-van-hout.-kopieren

22 augustus 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De nieuwe voetgangersbrug bij Afferden-Deest in Gelderland is onlangs opgeleverd. Een bijzonder project, omdat het een volledig houten brug van 149 m lang bij 3 m breed betreft in de uiterwaarden van een nevengeul van de Waal.

De voetgangersfietsbrug in Afferden, in opdracht van Boskalis gemaakt, is compleet van hout. Vaak worden bruggen van deze lengten van andere materialen gemaakt. Deze brug ligt echter in de uiterwaarden van een nieuw gecreëerde nevengeul van de Waal en moest passen in de landelijke omgeving. Bovendien moest de brug berekend zijn op de sterke rivierstroming en zo kwam men uit bij een ontwerp in FSC-Azobéhout.

Gunstige Life Cycle Cost

Adri Timmerman, commercieel manager Flora Nova Constructiewerken, ziet een tendens ontstaan om meer bruggen in hout te realiseren. “Met betrekking tot het verlagen van de milieubelasting scoort hout vele malen beter dan beton, staal of kunststof. Dat wordt door steeds meer overheden erkend. Als de milieukosten worden uitgedrukt in euro’s (Milieu Kosten Indicatoren [MKI]), dan zie je dat de milieukosten over de gehele levensduur van een houten brug veruit het laagst zijn. Dit betekent een gunstige ‘Life Cycle Cost’.”

Flora Nova Constructiewerken in Ophemert is gespecialiseerd in constructies voor de grond-, weg- en waterbouw, van bruggen tot sluisdeuren en van uitkijktorens tot buitenmeubilair. De firma heeft milieu hoog in het vaandel en koestert de ambachtelijke waarden die deze brug kenmerken. De maximale overspanning van een houten brug is circa 12 m, maar met vakwerkliggers of gevingerlast hout zijn overspanningen tot wel 25 meter mogelijk. Boog- en hangbruggen in hardhout met een nog grotere overspanning, zijn eveneens te realiseren.

Levensduur kan met vele jaren verlengd worden

Flora Nova Constructiewerken heeft intern een programma ontwikkeld om de detaillering van houten bruggen aanmerkelijk te verbeteren. “Mede op basis van het CUR-rapport van enige jaren geleden hebben wij enkele verbeteringen doorgevoerd”, zegt Timmerman. “Door regelmatige inspectie en goed onderhoud kan de levensduur met vele jaren verlengd worden en gaat zo’n brug minimaal 50 jaar mee. Daarom kan bij ons een inspectie-abonnement afgesloten worden, zodat de veiligheid gewaarborgd wordt. Overigens produceert Flora Nova niet alleen in hout, maar worden ook andere materialen of een combinatie daarvan gebruikt.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht