Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Visvriendelijke gemaalpompen
Eén van de vier visvriendelijke pompen van gemaal C. Mantel.

Visvriendelijke gemaalpompen

Gemaal Monnickendam heeft straks een capaciteit van 1.200 m3 per minuut dankzij een drietal horizontaal opgestelde visvriendelijke gemaalpompen van Pentair Fairbanks Nijhuis. Visdoorlaatbaarheid is een belangrijk thema, want het gemaal voorziet ook in een aparte vispassage, waarvoor Pentair twee vislokstroompompen levert. Deze pompen zijn uitgevoerd met de nieuwe X-Centric waaier die in de basis is ontwikkeld als een verstoppingsarme rioolwaterpomp. Daar willen we natuurlijk meer van weten.

“De opdracht voor gemaal Monnickendam is na gemaal C. Mantel bij Schardam het tweede, visvriendelijke gemaal van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier waarvoor wij dit soort grote horizontale pompen mogen leveren”, begint John Beukelaar, projectmanager bij Pentair. “De opzet van beide gemalen is identiek, al wordt het gemaal in Monnickendam wel iets kleiner uitgevoerd. We leveren drie visvriendelijke gemaalpompen – eentje minder dan in Schardam – en twee visvriendelijke XRW1-vislokstroompompen met een onderwater opgestelde motor.” 

Tweede pomp voor gemaal Monnickendam op transport.

Onderling uitwisselbaar

De drie visvriendelijke gemaalpompen zijn forse exemplaren met een diameter van 1.600 mm. “De pompen hebben elk een capaciteit van 400 m3 per minuut”, legt Beukelaar uit. “Ook voor dit gemaal geldt dat de pompen onderling uitwisselbaar en omkeerbaar moeten zijn. Omkeerbaar wil zeggen dat ze in tijden van droogte omgedraaid kunnen worden om het water de polder in te pompen. Ook voor onderhoud kunnen ze dus relatief eenvoudig uitgenomen worden zonder de maalgang te moeten droogzetten met schotten.” 

X-Centric waaier

Voor het vierde kanaal, de vispassage, levert Pentair twee vislokstroompompen. “Deze worden uitgevoerd met onze nieuwe X-Centric waaier. De vislokstroompompen wekken een stroming op, waardoor de vissen naar het kanaal toe worden gelokt, zodat ze het gemaal veilig kunnen passeren als de andere drie gemaalpompen niet in gebruik zijn. Voor gemaal Schardam zijn deze pompen geleverd door een andere leverancier, omdat wij destijds nog niet beschikten over dit formaat visvriendelijke pompen met onderwater opgestelde motor. Met de nieuwe X-Centric waaier, die in de basis is ontwikkeld als verstoppingsarme rioolwaterpomp, kunnen wij hiervoor nu ook een visvriendelijk alternatief bieden.”

Artist impression gemaal Monnickendam.

Archeologische vondst

Pentair heeft de grote gemaalpompen al geproduceerd. Niet wetende dat de bouw van het gemaal vertraging zou oplopen door een archeologische vondst. “Aanvankelijk was het de bedoeling dat we de pompen in de eerste maanden van 2022 op locatie zouden testen op performance, maar die planning is nu opgeschort tot nader order. De gemaalpompen staan momenteel in opslag op onze servicevestiging in Beverwijk. We wachten op groen licht van de aannemerscombinatie om ze te kunnen installeren. Dan nemen we ook de twee XRW1-vislokstroompompen in productie. Wij zijn er klaar voor en staan standby.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.