Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Virtuele kopie van Nederland

Virtuele kopie van Nederland

De BGT is dé virtuele kopie van Nederland, maar wordt volgens Jan Bruijn van de Stichting SVB-BGT Nederland nog te weinig gebruikt door GWW-bedrijven, ondanks de goede vertaalmogelijkheden naar NLCS. Een gemiste kans, want het kan enorme besparingen opleveren.

Alle gemeenten, Ministerie van Defensie, Ministerie van Economische Zaken, Rijkswaterstaat, ProRail, de provincies en waterschappen brengen de dagelijks veranderende, fysieke werkelijkheid van Nederland samen in kaart. “Zij zijn de 392 bronhouders die als Samenwerkingsverband van Bronhouders voor de BGT – het SVB-BGT – dagelijks werken aan de volledigheid, actualiteit en uniformiteit van de BGT”, zegt Bruijn. “Alles wat je om je heen ziet op het maaiveld is in kaart gebracht, van wegen en trottoirs tot waterwegen, bruggen, sloten en landbouwpercelen. De kaart is gedetailleerd tot op 30 centimeter in de bebouwde kom en 60 centimeter daarbuiten.”

De Stichting SVB-BGT verwerkt dagelijks maar liefst 40.000 (!) mutaties afkomstig vanuit het hele land. Bruijn: “De data worden doorgestuurd naar het Kadaster en gepubliceerd in pdok. De kaart is dus verkrijgbaar in allerlei formaten en kan prima vertaald worden naar NLCS, de CAD-standaard van de Nederlandse GWW-sector. Het is dan eigenlijk heel logisch dat GWW-bedrijven de BGT als uitgangspunt nemen voor een actueel beeld van de situatie. Men weet van het bestaan van de kaart, maar is veelal niet op de hoogte van de goede vertaalmogelijkheden naar NLCS.”

De BGT is nu nog een virtuele 2D-kopie van Nederland, maar er wordt volgens Bruijn gewerkt aan een 3D-variant, alsmede aan een koppeling met de Basisregistratie Adressen en Gebouwen én een integratie voor WOZ. “Het biedt voor GWW-bedrijven alleen maar voordelen. Het organiseren van een omleiding kun je exact bepalen met de BGT en straks kun je ook gelijk zien welke adressen je moet aanschrijven als je een weg gaat openbreken. Informatie uit de BGT helpt bovendien om het werkvoorbereidings- en calculatieproces enorm te verlichten.”

The People Group maakt bijvoorbeeld al ontwerpen voor glasvezelnetwerken of waterleidingen, op basis van de BGT. “Door de actualiteit en nauwkeurigheid van de data kunnen ze een exact netwerk ontwerpen. Ze kunnen hierdoor de ligging bepalen, de materialen en werkzaamheden calculeren, wat uiteindelijk kosten bespaart. De BGT bevat daarnaast het fysiek voorkomen van wegen. Heel handig om precies de werkzaamheden te bepalen voor het openen van bestaande verharding en aanleggen van de kabel”, besluit Bruijn.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.