Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Vijf kunstwerken in gebiedsontwikkeling Eindhoven Noordwest
Combinatie Heijmans-Ploegam realiseert in opdracht van de gemeente Eindhoven de tweede fase.

Vijf kunstwerken in gebiedsontwikkeling Eindhoven Noordwest

Eindhoven Noordwest is een gebiedsontwikkeling voornamelijk gericht op de hightechindustrie. Om het gebied Eindhoven Noordwest te ontsluiten en de bereikbaarheid van de stad, verschillende bedrijventerreinen en Eindhoven Airport te verbeteren, wordt de infrastructuur uitgebreid en aangepast. Combinatie Heijmans-Ploegam realiseert in opdracht van de gemeente Eindhoven de tweede fase. Het project omvat de aanleg van de complete hoofdinfrastructuur inclusief de bouw van vijf kunstwerken, waarvan twee onder architectuur van Ney & Partners. Eerder was Ploegam, weliswaar in een andere samenstelling, ook al betrokken bij de eerste fase.

Fase 2 behelst de aanleg van een weginfrastructuur van 4,3 kilometer lengte met daarin drie verkeersbruggen, twee fietsbruggen en verder nog een aantal ecologische verbindingszones, faunapassages en paddenpoelen.

Gebiedsontwikkeling Eindhoven Noordwest ligt ten westen van Eindhoven Airport. De gemeente Eindhoven heeft de vernieuwde infrastructuur opgesplitst in drie fases. Fase 1, bestaande uit de bouw van onder meer de iconische fietsbrug Tegenbosch is inmiddels afgerond, fase 2 is nu in volle gang. Fase 3 volgt in een later stadium en behelst onder meer de aanleg van een tunnel onder de A2 en N2. Heijmans en Ploegam zijn gezamenlijk de tender voor fase 2 ingegaan. “We kennen elkaar van eerdere projecten en zijn in deze aanbesteding samen opgetrokken om de nodige synergieën te behalen”, zegt Joris Bevaart, projectmanager bij Ploegam. “Met onze afzonderlijke disciplines en expertises vullen we elkaar perfect aan op dit werk.” Heijmans richt zich vooral op het civiele werk en het asfalt, terwijl Ploegam sterk is in grondverzet.

Van de vijf kunstwerken worden er drie over het Beatrixkanaal gerealiseerd en twee in het ‘vrije veld’.

Bouwteamverband

Fase 2 behelst de aanleg van een weginfrastructuur van 4,3 kilometer lengte met daarin drie verkeersbruggen, twee fietsbruggen en verder nog een aantal ecologische verbindingszones, faunapassages en paddenpoelen. Voor zowel één verkeersbrug (kunstwerk 02) als één fietsbrug (kunstwerk 03) was het architectonisch ontwerp van Laurent Ney van Ney & Partners leidend. Aan de bouwcombinatie om het in bouwteamverband ‘maakbaar’ te maken. “Het is één van de redenen waarom de gemeente Eindhoven voor een geïntegreerde contractvorm in bouwteam verband heeft gekozen”, weet John Strik, projectmanager Integrale Regio Projecten bij Heijmans. Bevaart vult aan: “Een andere reden was het niet in het bezit hebben van alle gronden ten tijde van de aanbesteding. De gemeente Eindhoven wist op die manier de nodige flexibiliteit in te bouwen in de planning en bouwfasering zodat de onteigening van de gronden niet tot vertraging zou leiden in de voorbereiding.”

Om het gebied Eindhoven Noordwest te ontsluiten en de bereikbaarheid van de stad, verschillende bedrijventerreinen en Eindhoven Airport te verbeteren, wordt de infrastructuur uitgebreid en aangepast.

Integraalviaducten

Van de vijf kunstwerken worden er drie over het Beatrixkanaal gerealiseerd en twee in het ‘vrije veld’. Strik: “Het ontwerp van de kunstwerken over het kanaal (KW01-KW05-KW06) is in lijn met de reeds bestaande kunstwerken: functioneel. De slanke onderbouw wordt in het werk gestort en de bovenbouw uitgevoerd met prefab liggers. De twee iconische kunstwerken daarentegen worden volledig in het werk gestort. Het zijn zogenaamde integraalviaducten waarbij de vormgeving (boogvorm) bepalend is voor de constructieve werking. De grote uitdaging zit hem in de zeer slanke constructie met dekdiktes tussen de 350/400 mm bij overspanningen tussen de 20 en 25 meter. Daarnaast moeten de grote spatkrachten afgedragen worden bij de landhoofden naar de ondergrond en vraagt de interactie tussen krachten/grond/palen de nodige aandacht. Het krachtenspel gedraagt zich heel anders dan bij een traditioneel kunstwerk.”

Twee van de vijf kunstwerken zijn inmiddels nagenoeg gereed. Kunstwerken KW03 en KW05 zijn momenteel nog in aanbouw en KW06 zal volgend jaar gebouwd gaan worden. “Volgens planning wordt het grootste deel van fase 2 medio november opgeleverd, inclusief de weginfrastructuur. Er is dan zo’n 60.000 ton asfalt aangebracht en 200.000 m3 aan grond verzet. Begin 2022 volgt het laatste deel van fase 2, waaronder een fietsbrug over het Beatrixkanaal, waarvoor nu de gronden worden aangekocht door de gemeente Eindhoven”, besluit Bevaart.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.