Platform over civiele techniek & infrastructuur
Vervanger van menggranulaat voor infra- en bouwprojecten
Mengen van grondstoffen.

Vervanger van menggranulaat voor infra- en bouwprojecten

Eind 2020 was het dan zo ver, van de Beeten heeft haar nieuwe menginstallatie in gebruik genomen en is begonnen met de productie van haar eigen granulaire product.

Daar ging een heel proces aan vooraf. In dit proces stond het hergebruiken van grondstoffen centraal. Directeur Bas van de Beeten: “Uiteindelijk heeft het hele proces tot een product geleid dat sterk, circulair, duurzaam én economisch voordelig is. Deze productie levert zowel voor opdrachtgevers als van de Beeten zelf meerdere voordelen op. We zijn er dan ook trots op dat we dit nu allemaal in eigen beheer kunnen. We zijn dan ook het enige bedrijf dat produceert en het product meteen verwerkt.”

Bedrijfsleider Niels Schellekens: “De grondstoffen worden onder certificaat aangeleverd. De levering van het cement wordt geregeld met eigen bulktrailer en de grondstoffen komen per schip naar de havenlocatie. Alles is zo geregeld dat er zo min mogelijk transportbewegingen zijn. We willen het gehele proces, vanaf de binnenkomst van de grondstoffen tot en met verwerken van eigen product, in eigen handen houden.”

Verwerking in de praktijk.

Productie, receptuur en levering

Manager grondstoffen en handel Ted Kees: “Dankzij de door ons gestelde eisen en het geleverde maatwerk kunnen we tot wel 3.000 ton per dag produceren. Hierbij kunnen we de receptuur tot in detail aanpassen. Op aanvraag kunnen we ook andere samenstellingen produceren. Ons granulaire product, een vervanger van menggranulaat, is samengesteld uit cement en bodemas. Het eindproduct kan dankzij onze eigen trailers ook door van de Beeten op locatie worden geleverd. Vervolgens wordt het verwerken en verdichten op locatie gedaan door onze ervaren machinisten.”

Eigenschappen

Een groot voordeel van het eindproduct is dat het een gunstige MKI (Milieu Kosten Indicator) waarde heeft. Deze bedraagt € 0,96 per ton. Dit is erg gunstig voor BREEAM projecten. Daarnaast heeft het product nog een aantal andere voordelige eigenschappen. Naast de economische voordelen heeft het product een hogere druksterkte, werkt het schoner, zijn er minder dikke betonvloeren en minder rijplaten nodig. Verder is het een gecertificeerd en vrij toepasbare bouwstof.

Overzicht menger.

Ophalen en starten maar

Er zijn vier vrachtwagens nodig om de hele menginstallatie te kunnen verplaatsen. Toch is de mogelijkheid tot verplaatsing een groot voordeel. Ted Kees legt uit: “Doordat we de gehele installatie kunnen verplaatsen, kunnen we deze altijd dichtbij een project neerzetten. Dit bespaart ons onder andere vele kilometers transport. Het is wel belangrijk dat er ergens in de buurt een geschikte havenlocatie beschikbaar is. De menginstallatie werd voor de eerste keer gebruikt in Oss bij Vissers Ploegmakers. Daar stond de machine, twee jaar na het eerste idee, binnen een dag te draaien.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.