Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Verplicht KLIC-data digitaal bekijken vanaf 1 april 2021
Kabels en leidingen digitaal inmeten in het veld

Verplicht KLIC-data digitaal bekijken vanaf 1 april 2021

Het Nederlandse marXact, bekend om hun UNI-GR1 GNSS ontvanger waarmee iedereen digitaal kan inmeten met GPS, biedt gebruikers die mogelijkheid en helpt hen daardoor niet alleen met inmeten, maar ook met het naleven van de wettelijke vereisten.

Over de KLIC-melding

Een KLIC-melding is een melding die door aannemers, kabelbedrijven en andere grondroerders verplicht moet worden gedaan wanneer zij in de openbare ruimte gaan graven. De melding wordt online gedaan bij het Kadaster, waar het Kabels en Leidingen Informatie Centrum deel van uitmaakt. Vervolgens vraagt het Kadaster bij de netbeheerder informatie op over de ligging van kabels en leidingen, voordat deze wordt verstuurd als downloadlink naar een zipbestand met kabel- en leidinginformatie naar de aanvrager. 

Een print screen van de KLIC-viewer

Het voorkomen van graafschade

Tijdens het graven moet de ontvangen informatie digitaal aanwezig zijn op de graaflocatie, deze dient gebruikt te worden om graafschade en gevaarlijke situaties te voorkomen. Wanneer grondroerders weten waar eerder gelegde kabels en leidingen liggen, kunnen zij hier rekening mee houden tijdens het openbreken van de grond. 

Digitaliseringsslag

Tommy van der Heijden, medeoprichter van marXact: “Het is een goede zaak dat het verplicht is om KLIC-informatie digitaal bij je te dragen op locatie. Speciaal voor onze Nederlandse gebruikers hebben wij een eigen KLIC-viewer ontwikkeld en kosteloos toegevoegd aan onze eigen inmeetsoftware, zodat de vereiste informatie gemakkelijk te bekijken is. Voor de verplichting zag je verschillen in data aanvragen en aanleveren bij grondroerders, doordat niet iedere partij dezelfde werkwijze hanteerde. Door deze nieuwe eis in de markt, weten alle partijen waar zij aan toe zijn en kan je veel meer met de data. Voorafgaand, tijdens en na het graafproces. Het verplicht stellen van KLIC-data digitaal bij je dragen, is een stap in de digitaliseringsslag die mij niet snel genoeg komt. De volgende stap is het centimeter nauwkeurig digitaal inmeten van nieuwe kabels en leidingen, zodat ook die informatie verkrijgbaar is bij volgende KLIC-meldingen. Op die manier wordt graafschade blijvend voorkomen, nu en in de toekomst.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.