Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Verbeterde Dig Assist functies zetten de toon voor graafnauwkeurigheid

Verbeterde Dig Assist functies zetten de toon voor graafnauwkeurigheid

Met de uitbreiding van een hele reeks nieuwe functies, legt Dig Assist de lat nóg hoger en maximaliseert hiermee de productiviteit, efficiëntie en veiligheid van graafwerkzaamheden. 

Het bedienen van een machine zal altijd een vakkundige taak blijven, maar het kan geen kwaad om ook de prestaties van uw beste bestuurders te verbeteren. Dig Assist van Volvo CE benut het volledige productiviteitspotentieel van een hydraulische graafmachine. Met behulp van de Volvo Co-Pilot tablet in de cabine kan de bestuurder snel en onafhankelijk alle graafwerkzaamheden beheren – of het nu gaat om het egaliseren van terreinen, het graven van sleuven, het nivelleren van hellingen of het maken van terreinprofielen. Dig Assist maakt het handmatig markeren van een terrein en het controleren van dieptes en hellingen overbodig, waardoor ook de veiligheid en het gebruiksgemak worden verhoogd. 

Overzicht: Machinebesturing

Dig Assist is beschikbaar met 2D, In-Field Design en 3D toepassingen zodat de bestuurder vanuit zijn comfortabele cabine een gedetailleerd graafplan kan maken. 

De reeds langer bestaande 2D-toepassing is bedoeld voor het nivelleren van terreinen en het profileren van hellingen. Deze optie maakt gebruik van real-time gegevens om de bestuurders duidelijk aan te geven wanneer de ingestelde diepte of hellingshoeken bereikt zijn. 

In-Field Design maakt tijdrovend werk eenvoudiger doordat bestuurders in enkele minuten van een papieren tekening naar een digitaal graafmodel kunnen overschakelen. Deze optie maakt gebruik van GNSS- en RTK-navigatietechnologie en biedt een nauwkeurigheid op centimeterniveau bij werkzaamheden zoals het graven van sleuven, het voorbereiden van opritten of zwembaden en het leggen van funderingen. De werkgegevens kunnen ook in de Volvo Co-Pilot worden opgeslagen zodat de taak indien nodig op een later tijdstip kan worden hervat. 

De 3D toepassing is de ideale keuze voor grotere en complexere infrastructuurprojecten. Topcon 3D-MC en Trimble Earthworks for Dig Assist bieden een volledige driedimensionale functionaliteit zodat ontwerpen rechtstreeks in de Volvo Co-Pilot scherm kunnen geüpload worden. De mogelijkheid om beide oplossingen aan te bieden is uniek voor Volvo, u hoeft enkel het projectbestand te importeren en u kunt aan de slag. 

Volvo Active Control

Doe hetzelfde werk dag na dag en bereik dezelfde consistente resultaten met Volvo Active Control. Dit machinebesturingssysteem, dat voor het eerst in 2019 werd geïntroduceerd, leidt de bestuurder door de functies om het graafproces te automatiseren en perfecte resultaten te bereiken – tot 45% sneller dan bij traditioneel nivelleren. Ook deze functie wordt bediend via de Volvo Co-Pilot display in de cabine. Volvo Active Control is een elektrisch gestuurde oplossing, gecombineerd met Volvo’s elektro-hydraulische besturingssysteem en het Dig Assist softwareplatform. 

Nivelleringswerkzaamheden worden veel eenvoudiger dankzij de half-automatische nivelleerfuncties van de Dig Assist applicatie. Zodra de vereiste parameters voor de taak in het systeem zijn ingevoerd, past de graafmachine automatisch de giek, de bewegingen en de hellingshoek van de bak en de diepte aan om nauwkeurige uitgravingen te maken. Hierbij wordt de gewenste vorm gevolgd en exact de juiste hellingshoek geleverd – bovendien is dit nu ook compatibel met 3D (Topcon). 

Door het instellen van de grensbereiken kan de bestuurder het zwenken ook automatisch onder een bepaalde hoek stoppen om het graven en laden van vrachtwagens te vergemakkelijken. En als er in een krappe ruimtes moet worden gewerkt, kunnen machinisten de hoogte en de zwenkhoek van de giek en de bak zo instellen dat obstakels aan de zijkanten of boven de machine worden vermeden. 

Nieuw geïntegreerd weegsysteem

Voor het laden van de optimale hoeveelheid materiaal is een naadloze organisatie vereist. Het dynamische weegsysteem van Volvo CE (On-Board Weighing) geeft real time inzicht in de lading van de bak, zodat de bestuurder zijn laaddoelstellingen altijd haalt. Het systeem voorkomt over- en onderbelasting en zorgt ervoor dat elke vrachtwagen voldoet aan de wegvoorschriften terwijl hij volledig gevuld is. Bestuurders kunnen doelen instellen, waaronder een streefwaarde voor de tripmeterbelasting of de gewenste doellading voor een vrachtwagen. Functies zoals tarra van de lading, ontgrendelen van de huidige lading en negeren van de laatste baklading zorgen voor een optimale nauwkeurigheid. En met de keuzeschakelaar voor laadzones kunnen bestuurders de positie van de laadzone bepalen zodat voorkomen kan worden dat ladingen worden overgeslagen of onjuist worden toegevoegd. Het systeem telt ook alle bakken die in de vooraf ingestelde laadzone worden gelost. 

Handige benodigheden

Volvo Co-Pilot is vooraf geïnstalleerd met applicaties die het leven van de machinist gemakkelijker maken. Weersvoorspelling, Rekenmachine en Notities zijn nieuwe applicaties die op dezelfde manier werken als op een smartphone. Dig Assist is ook compatibel met een reeks slimme hulpmiddelen die nog meer uit de graafmachine halen, zoals Volvo Smart View – dat machinisten een 360° camerabeeld rondom geeft vanuit vogelperspectief. Het beeld kan worden weergegeven op het Volvo Co-Pilot scherm of op de display van de machine. Bovendien kan Dig Assist worden gebruikt met meerdere aanbouwdelen, waaronder tiltrotators, kantelbakken en snelkoppelingen – die allemaal gemakkelijk in de werktuigen kunnen worden ingebouwd. 

Bovendien kan Dig Assist worden bijgewerkt naar de nieuwste softwareversies zonder tussenkomst van een service technieker ter plaatse dankzij een nieuwe live updatefunctie, net als op een mobiele telefoon. De nieuwe versie maakt ondersteuning op afstand rechtstreeks vanuit de cabine mogelijk via een helpknop op de Volvo Co-Pilot. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.