Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Ventilatie en rookbeheersing in tunnels

Ventilatie en rookbeheersing in tunnels

Al meer dan zeventig jaar produceert NOVENCO Building & Industry tunnelventilatoren voor normale ventilatie en rookbeheersing bij brand in weg- en spoortunnels. Sinds eind jaren zeventig is de ventilatiespecialist ook op de Nederlandse markt actief en heeft sindsdien een groot deel van de Nederlandse tunnels voorzien van zogenaamde stuwkrachtventilatoren. Nederland is overigens wel een ‘speciaal’ tunnelland met doorgaans een afwijkend profiel. Ook daar heeft NOVENCO iets op gevonden.

“De stuwkrachtventilatoren aan het plafond van een tunnel zijn onmisbaar”, begint Jos Wissink, Business Development Manager bij NOVENCO. “Ze zorgen enerzijds voor de nodige ventilatie onder normale omstandigheden (ook bij files in de tunnel), waarbij volgens het stuwdrukprincipe lucht in langsrichting door de tunnel wordt getransporteerd en de tunnel fungeert als een groot kanaal. Anderzijds, bij een calamiteit in de tunnel, zoals bijvoorbeeld een brand, wordt de rook stroomafwaarts geblazen zodat men veilig de tunnel uit kan vluchten. Het stuwdrukprincipe maakt dat de installatiekosten laag gehouden kunnen worden en er efficiënt gebruik wordt gemaakt van de beschikbare ruimte in de tunnelbuis.”

Ruimtebesparende tunnelventilatoren

Nederland heeft relatief gezien veel onderwatertunnels en landtunnels met een rechthoekig profiel. “Een wezenlijk ander profiel dan de bergtunnels in de meeste Europese landen met een hoefijzerprofiel”, benadrukt Wissink. “Een rechthoekig profiel betekent bovendien dat er minder ruimte is voor de tunneltechnische installaties. Speciaal voor dit soort tunnels heeft NOVENCO een speciale serie ruimtebesparende rechthoekige tunnelventilatoren ontwikkeld met een minimale inbouwhoogte. Er wordt op die manier tot maar liefst 20 centimeter in hoogte bespaard. “Vaak worden we al in een vroeg stadium bij een tunnelproject betrokken om de tunnelventilatieberekeningen te maken, zodat snel duidelijk is wat de impact van de installatie is op het tunnelontwerp. Ook bekijken we de probaliliteit van het samenspel van factoren. Denk aan de verwachte uitstoot onder normale omstandigheden of de grootte en positie bij een brand, maar ook externe invloeden zoals de windrichting, windkracht, en zo voort. Soms worden er wel 200.000 berekeningen doorgevoerd met allerlei variabelen om de juiste typen ventilatoren te bepalen en de faalkansen van het ventilatieconcept tot een minimum te beperken.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.