Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Veiligheidsnormen in de bouw

Veiligheidsnormen in de bouw

Fysieke belasting is de belangrijkste oorzaak voor het oplopen van een beroepsziekte in de bouw. Een groot deel van de ongevallen in de bouw wordt veroorzaakt door vallen en struikelen. Een andere oorzaak van ongevallen in de bouw is het onbeveiligd werken op hoogte. Het vallen van hoogte gaat vaak gepaard met ernstig letsel of zelfs de dood van het slachtoffer.

Arbozorg

Iets meer dan de helft van de bouwbedrijven is in het bezit van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), terwijl dit voor alle bedrijven een wettelijke verplichting is. Echter bij veel bedrijven zijn niet alle aanwezige risico’s beschreven. Bijna de helft van de bouwbedrijven is in het bezit van een schriftelijk plan van aanpak, terwijl ook dit voor alle bedrijven een wettelijke vereiste is. De arbeidsrisico’s; tillen, duwen, trekken en dragen komen in de bouw het meest voor. Verder komen ongunstige en/of statische werkhoudingen vaak voor. Werken op hoogte is een zeer specifiek risico. Ook het werken met machines en het werken in besloten ruimten vormen een reëel risico voor de werknemers.

Beroepsziekte

De meest gemelde beroepsziekten in de bouw zijn aandoeningen aan het gehoor en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat. Van alle gemelde beroepsziekten zijn deze beide aandoeningen goed voor 91% van de meldingen.

Persoonlijke bescherming

Om veilig te kunnen werken kunnen individuele werknemers persoonlijke bescherming nodig hebben. Beschermingsmiddelen die gericht zijn op vitale onderdelen als hoofd, ogen, oren, handen en voeten kunnen het risico op (blijvend) letsel aanzienlijk verminderen. Valbescherming moet vallen vanaf grote hoogten voorkomen.

Er zijn bij de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) drie soorten:

  1. Categorie I: bescherming bij lage risico’s zoals een zonnebril, regenkleding en eenvoudige handschoenen.
  2. Categorie II: bescherming bij middelhoge risico’s zoals een veiligheidsbril en een veiligheidshelm.
  3. Categorie III: bescherming bij hoge risico’s zoals een harnasgordel.

Om er zeker van te zijn dat uw werknemers optimaal worden beschermd dient de werkgever deugdelijke beschermingsproducten aan te schaffen. Bij Bowork weet u zeker dat de beschermingsmiddelen voldoen aan het Warenwetbesluit persoonlijke beschermingsmiddelen. De veiligheidseisen verschillen overigens per risicocategorie.

Kwaliteitseisen

PBM mogen pas gebruikt worden als ze aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Belangrijk is dat het PBM voorzien is van een CE-markering en een gebruiksaanwijzing. De fabrikant moet een technisch dossier van het product aanleggen en aangeven welke veiligheid van de PBM verwacht kan worden. Het spreekt voor zich dat bij categorie III de eisen het hoogst zijn. De productie van de beschermingsmiddelen moet vallen onder een door de EG erkend kwaliteitsborgingssysteem. Een voorbeeld hiervan is ademhalingsbeschermingsapparatuur.

Met de juiste middelen en met goede voorlichting kunt u werknemers beschermen tegen vele risico’s. Kies daarom uitsluitend voor gecertificeerde beschermingsmiddelen.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.