Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Veiligheidsfilosofie als  onderdeel van bedrijfsvoering

Veiligheidsfilosofie als onderdeel van bedrijfsvoering

Het werken met zwaar materieel in dynamische omstandigheden brengt risico’s met zich mee. Het zijn juist de mensen die het succes maken en hún veiligheid en gezondheid moet centraal staan. Maar dat vraagt betrokkenheid van iedereen. En precies daarom is veiligheid één van de kernwaarden bij Voorbij Funderingstechniek.

Voorbij Funderingstechniek is een veelzijdige partner in draagvermogen en gespecialiseerd in het uitvoeren van alle voorkomende funderingstechnieken. Van waterkerende constructies, stempelramen en verankeringen, tot verschillende soorten paalsystemen. Aan het woord zijn Nico Guyt, bedrijfsleider uitvoering en Bas Klein, adjunct-directeur bij Voorbij Funderingstechniek (TBI Infra): “Ons bedrijf telt zes kernwaarden: samenwerken, veiligheid, creativiteit, ondernemerschap, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid. Uiteraard wil iedereen dit soort universele waarden toepassen, maar wij zijn gaan bedenken hoe we dit een nóg prominentere plaats konden geven binnen onze interne en externe bedrijfsvoering. Voor de kernwaarde veiligheid zijn we in 2018 ons veiligheidsprogramma TOVF gestart.” Klein vertelt: “TOVF staat voor Trots Op Veilig Funderen. De aanleiding was het vergroten van het veiligheidsbewustzijn. We hebben er bewust voor gekozen om geen nieuwe regels te bedenken, maar met elkaar het gesprek aan te gaan over veiligheid. Zo creëer je draagvlak en hebben we met elkaar vijf veiligheidswaarden in het leven geroepen.”

“Het klinkt allemaal heel vanzelfsprekend, maar dat was het in de praktijk niet”, vertelt Guyt. “Vooral wanneer je op veel verschillende locaties werkzaam bent voor verschillende opdrachtgevers. Maar door één lijn te trekken in veiligheid en dat middels zo’n programma uit te dragen, intern én extern, is de boodschap voor iedereen duidelijk geworden.”  Klein vult aan: “Deze TOVF-waarden zijn inmiddels goed geland in onze organisatie. Daarmee is de richting bepaald die Voorbij op wil als het gaat om veiligheid.” Klein beschouwt het als een mooi compliment dat TBI de veiligheidswaarden heeft overgenomen en dezelfde filosofie nastreeft.

In de praktijk

Maar hoe wordt zo’n programma succesvol? Klein: “Wij hebben TOVF binnen de organisatie geïntroduceerd middels workshops, waarbij collega’s van binnen en buiten bij elkaar kwamen en met elkaar ervaringen konden delen. Dat is een mooie start geweest en onze boodschap vanuit de organisatie was voor iedereen helder: ‘wij vinden dit belangrijk!’ Daarna hebben we de TOVF-aanpak verweven in alle werkprocessen, van calculatie tot en met evaluatie. TOVF komt terug in elk overleg en bij de startwerkbesprekingen. Het blijft een kwestie van herhalen en bespreken.”

Guyt: “Al bij het aannemen van een project, kijken we naar de risico’s en veiligheid en bespreken deze met onze opdrachtgevers. De kern van onze TOVF-aanpak is dat risico’s en dilemma’s met alle in- en externe betrokkenen worden besproken. Door op een gelijkwaardige manier met elkaar te communiceren, kan iedereen zijn kennis inbrengen en verantwoordelijkheid nemen. En daar hoort bij dat je elkaar kunt aanspreken en ondersteunen om tot een hoger veiligheids(bewustzijns)niveau te komen. Zo worden risico’s beter beheerst. Natuurlijk merken we dat sommige opdrachtgevers anders omgaan met veiligheid en dat leidt soms tot discussie. Maar nóóit tot een concessie qua veiligheid. Wij gaan alleen door als risico’s aanvaardbaar zijn. Gelukkig vinden we vaak de juiste modus om toch in goede samenwerking een werk te maken.”

Een jaar later

“Het is mooi om te zien hoe iedereen is meegegaan in het gedachtengoed. Er is echt een beweging op gang gekomen en het veiligheidsbesef is toegenomen. “Er wordt meer over veiligheid gesproken, én acties ondernomen”, constateert Guyt, “zowel vanuit directie en management maar ook door mensen op de bouwplaats. Ons doel is om het TOVF-programma nog breder uit te dragen, vooral binnen de organisaties waar wij als Voorbij Funderingstechniek veel mee samen werken. Juist door met elkaar in gesprek te gaan en kritisch te blijven, kun je blijven ontwikkelen en verbeteren. Want TOVF is oneindig. Het is mooi om te zien dat we met behulp van TOVF, als eerste funderingsbedrijf in Nederland, ISO450001 gecertificeerd zijn en onlangs
Veiligheidsladder trede 3 hebben behaald.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.