Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Veiligheid staat voorop- Grote speler op de Nederlandse afvalmarkt kiest voor ZoneSafe
Het ZoneSafe systeem van Brigade Electronics is toegepast op de shovel bij Attero.

Veiligheid staat voorop- Grote speler op de Nederlandse afvalmarkt kiest voor ZoneSafe

Eén van de grootste spelers op de Nederlandse afvalmarkt, Attero, heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. “Daarom kiezen we voor ZoneSafe, het waarschuwings-detectiesysteem met RFID van Brigade Electronics”, zegt Roelof Buisman, Bedrijfsleider Organisch bij Attero te Wilp. Het bedrijf, met zo’n 800 gemotiveerde medewerkers, verwerkt jaarlijks bijna 4 miljoen ton afval op een vijftiental locaties.

Safety first

“Op acht van onze locaties, verwerken we gft-afval tot compostproducten, bodemverbeteraars, duurzame brandstof en groen gas. In Wilp hebben we te maken met een buitencomposteerlocatie, waar op een terrein een shovel rijdt en mensen werken die hand en spandiensten verlenen in ditzelfde werkgebied. Allerlei betonnen composteringscellen maken het terrein erg onoverzichtelijk. In de oude situatie werkten shovelmachinist en de werkmannen middels een portofoon om met elkaar in contact te blijven. Er werd uiteraard heel zorgvuldig gewerkt volgens de werkinstructies en afspraken, zoals ‘Zie jij mij, zie ik jou’, maar we zochten naar een manier om de veiligheid verder te waarborgen.”

Attero te Wilp: een terrein waar het ZoneSafe systeem van Brigade Electronics ingezet is om de veiligheid verder te waarborgen.

ZoneSafe: waarschuwings-detectiesysteem

“Op een beurs ben ik in contact gekomen met Brigade Electronics, marktleider op het gebied van voertuigveiligheidssystemen. Daar werd een demo gegeven van het nieuwe waarschuwings-detectiesysteem ZoneSafe.” Jeroen Levert, business development manager bij Brigade Electronics: “ZoneSafe is uitermate geschikt voor alle bedrijven of projecten waar rijdend materieel en personen op hetzelfde terrein werken en er dus een veiligheidsrisico is. Ook voor Attero dus.” Buisman vult aan: “De demo maakte ons nieuwsgierig en dus spraken we af het ZoneSafe systeem als pilot in te zetten bij onze vestiging in Wilp.”

Detectiezones en tags

De eenvoudig te plaatsen basisunit en antenne werden in en op het voertuig geplaatst en de tags aan de medewerkers overhandigd. Levert legt uit dat ZoneSafe gebruik maakt van RFID (radiofrequentie-identificatietechnologie) voor het creëren van detectiezones rondom het voertuig. De antenne(s) detecteert RFID-tags die door medewerkers eenvoudig in hesje of helm gedragen kunnen worden of te plaatsen zijn op objecten op het terrein. “Wanneer de detectiezone een tag signaleert, ontvangt de bestuurder van het voertuig automatisch een visuele en akoestische waarschuwing via de basisunit in zijn cabine. De gedetecteerde tag geeft een trillend waarschuwingssignaal aan de drager ervan zodat die weet dat er een voertuig nadert. Buisman: “Iedereen was meteen enthousiast: zelfs bij slecht weer, slecht zicht, dode hoeken, obstakels of zelfs wanneer er gehoorbescherming wordt gedragen, biedt dit systeem de aanvullende veiligheid die we zochten. Het geeft een gerust gevoel te weten dat we zo alles uit de kast halen om ongelukken te voorkomen.”

De basisunit en de antenne (met een bereik van 3-10 meter) kunnen snel een eenvoudig in en op het voertuig geplaatst worden. (Beeld: Brigade Electronics)

Zekerheid op veiligheid

“Alles begint met het interne beleid van het bedrijf zelf”, zegt Levert. “Attero draagt dat ook uit.” Buisman vult aan: “ZoneSafe is een welkome aanvulling op ons veiligheidsbeleid. Het systeem is overtuigend wat betreft functionaliteit ten aanzien van de veiligheid van de mannen in het veld. Het creëert zekerheid op veiligheid. Ik ben overtuigd. Daarom gaan we onze nieuwe shovels ook voorzien van dit systeem en ook op andere locaties gaan we kijken of er situaties zijn waarin ZoneSafe een verschil zou kunnen maken.” Levert geeft aan dat middels een extra toevoeging het ook mogelijk is dat shovels elkaar onderling kunnen detecteren binnen een bereik van 100 meter. Ook is het ZoneSafe systeem door middel van een dashboard uit te lezen: identificatie, bewaking en registratie van alle tag-activiteit geeft veel inzicht. Door middel van analyses kan de veiligheid nóg optimaler beheerd worden. Levert besluit: “Hierdoor is ons doel ‘een optimale veiligheid voor iedereen’ weer een stap dichterbij.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.