Platform over civiele techniek & infrastructuur
Veilige ontsluiting rondom spoorwegwerkzaamheden

Veilige ontsluiting rondom spoorwegwerkzaamheden

Overal is het merkbaar dat veiligheid en verduurzaming een steeds grotere rol spelen. Ook in de spoorwegbranche. Het is een veel gezien en besproken topic op beurzen en uit zich in de producten die gebruikt worden. Binnen de bouw- en GWW-sector is er een toename in het gebruik van staal, vanwege de oneindige levensduur. Daarnaast is het materiaal perfect in situaties wanneer stabiliteit en veiligheid van groot belang zijn.

Een bedrijf dat werkt met duurzame materialen en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, is Gigant Temporary Infrastructures. “Juist ook bij spoorwegwerkzaamheden kunnen wij vaak al onze expertises laten gelden”, vertelt Raymond van Noort, manager sales & marketing bij Gigant International BV.

De duurzame modulaire systemen van Gigant lenen zich uitstekend voor professionele tijdelijke infrastructuren voor de publieke sector.

 

Kennis en systemen breed inzetbaar

Gigant, met zijn oorsprong in de podium- en evenementenconstructies, is één van de grootste platformleveranciers in de Benelux. Met Gigant Temporary Infrastructures wordt de ruim 35 jaar aan kennis en ervaring meegenomen naar de bouw- en infrasector. De modulaire systemen lenen zich daar uitstekend voor. Gigant ontwerpt, construeert en bouwt professionele tijdelijke infrastructuren voor de publieke sector. Denk hierbij aan trappen, bruggen, hellingbanen en (publieke) vloerstructuren zoals perrons in binnen- en buitenland. “Obstakels zien wij nooit als obstakels”, vervolgt Van Noort. “Wij hebben de kennis om met ons product zo creatief te zijn en voor elke uitdaging een oplossing te bedenken.” Het proces van Gigant tijdens het realiseren van een project kenmerkt zich door oplossingsgerichtheid, rekenkundige onderbouwing, veiligheid, begeleiding en bouw door een gepassioneerd en professioneel team.

Totaalaanbieder bij spoorwegwerkzaamheden

Van Noort merkt dat ze steeds vaker als totaalaanbieder gevraagd worden. “Vooral in België worden veel sporen verbreed of verlegd. Dat betekent ook dat bestaande perrons verlegd moeten worden vanwege de uit te voeren werkzaamheden. Gigant bouwt niet alleen de tijdelijke vloerstructuur, maar legt de focus ook écht op een veilige ontsluiting van de publieke sector als gebruiker van de tijdelijke infrastructuur. In tegenstelling tot de traditionele steigerbouwer, die zich meer richt op de bouwer.”

Gigant inventariseert de wensen, meet op locatie en maakt vanuit daar een concepttekening. Daarna volgen technische tekeningen en visuals zodat het voor iedereen duidelijk is wat er gebouwd gaat worden. Bij een akkoord op het ontwerp wordt de statische calculatie gemaakt. “Als alles statisch gecontroleerd is door onze constructeur, volgt het rapport voor de gemeente. Op locatie wordt besproken of alles aan de verwachtingen voldoet en waar nodig adviseren wij nog.”

Taludtrap 4m breed.

 

Veiligheid

“De tijdelijke infrastructuur moet natuurlijk aan bepaalde eisen voldoen: type vloerplaat, vloerdruk, antislip laag, relingdruk, breedtes van op- en afgangen of traptreden. Logisch natuurlijk, want niemand wil risico lopen in een publieke toepassing. Gigant vindt dat, ook al betreft het een tijdelijke oplossing, alles absoluut goed doordacht en berekend moet zijn. Wij kijken naast de normering uiteraard ook naar de locatie waar het object zich bevindt. De producten zijn dan misschien van tijdelijke aard, maar met de kwaliteit van permanent. Alles wat wij bouwen, voldoet na jaren nog steeds!”

Duurzaamheid

Naast veiligheid is Gigant onbewust en bewust bezig met verduurzaming. Van Noort ligt dat toe: “Wij gebruiken voornamelijk staal, dat doen we al jaren. Het heeft een enorm lange levensduur (50+ jaar) en is daarmee erg duurzaam. Ook hergebruiken wij het hout binnen onze projecten. Op logistiek gebied kijken we waar we transporten kunnen combineren en het dak van onze werkplaats bevat 200 zonnepanelen om het bedrijf van stroom te voorzien.” Van Noort besluit: “Ik mag wel zeggen dat we er dus al volop mee bezig zijn en ons er nog altijd steeds bewuster van worden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.