Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Veilig werken. Het klinkt zo vanzelfsprekend

BUKO Infrasupport verzorgt het complete plaatje aan tijdelijke verkeersmaatregelen, voor elk project en op elke locatie.

Tekst | Susan Peek

Beeld | Marc Verhees voor BUKO Infrasupport

12 augustus 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Veilig werken klinkt zo vanzelfsprekend, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. “Bij ons staat veilig werken hoog in het vaandel”, zegt Daan van der Linden, operationeel manager Regio Zuid-Oost bij BUKO Infrasupport. “Niet alleen onderling als medewerkers, maar ook samen met onze klantrelaties, opdrachtgevers en onderaannemers.”

BUKO Infrasupport verzorgt het complete plaatje aan tijdelijke verkeersmaatregelen, voor elk project en op elke locatie. “Maar het is zoveel meer dan dat”, zegt Charlie Boom, voorman bij BUKO Infrasupport. “We verkopen eigenlijk letterlijk veiligheid.”

“Vanuit o.a. de regiovestiging van BUKO Infrasupport in Elst zorgen we dat het materieel afgestemd is op het project, dat het schoon is én dat het juist geplaatst wordt.”

Bewustwording en blijven opletten

In de praktijk is het bewustzijn van veilig werken de belangrijkste factor. Maar wat betekent dat nou precies in het dagelijks werk? Boom: “Dat begint uiteraard met het dragen van de juiste beschermingsmiddelen, het toepassen van de meest moderne middelen en het naleven van de richtlijnen met de daarbij benodigde vakkennis. Maar het allerbelangrijkste: goed opletten, ook op elkaar. Ons team is vaak aan het werk op een gevaarlijke locatie om voor de klant een veilige werksituatie te realiseren.  Onze mensen zijn continu bezig met hun eigen veiligheid, maar net zo belangrijk is de aandacht voor elkaar. Want er zijn factoren waar je geen invloed op hebt. Je werkt tenslotte midden in het verkeer, dus ben je ook afhankelijk van je medeweggebruikers.”

Safety-walk

“Samen onderweg naar veiligheid is een belangrijke missie binnen BUKO Infrasupport”, zegt Van der Linden. “In dat kader doe ik sinds een jaar elke maand een safety-walk. Daarbij bezoek ik meerdere ploegen en maken we veiligheid bespreekbaar. Ik vraag wat ze zelf doen om de veiligheid te vergroten, hoe ze het ervaren en of ze nog tools missen om het werk veiliger te kunnen doen. Zij zijn er tenslotte dag in dag uit mee bezig. Door de kennis op het gebied van veiligheid telkens weer even op te frissen, voorkom je dat door automatisme de aandacht voor veiligheid verslapt.”

Veilig werken lijkt zo vanzelfsprekend. Op al onze locaties hangt op de werf een spandoek, waarmee we onze collega’s bewust maken dat veilig werken belangrijk is.

We doen het veilig en netjes of we doen het niet

Boom: “Zo’n safety-walk wordt enthousiast ontvangen door onze teams. Iedereen wil elke dag op zijn werk goed afsluiten en weer heelhuids terug naar huis keren. Het wordt gewaardeerd dat die aandacht er is en dat alles bespreekbaar wordt gehouden. Ook naar onze opdrachtgevers toe: wij moedigen onze mensen aan ook hen aan te spreken als er op het gebied van veilig werken iets beter zou moeten. De klant is zich er namelijk niet altijd bewust van terwijl het voor onze mensen dagelijkse kost is. Ieder zijn vak natuurlijk en als je het met respect doet kom je heel ver.” Van der Linden is trots op de vakkundige teams van BUKO Infrasupport maar constateert dat er vaak veel druk ligt op het werk. “Op grote projecten heeft iedereen andere belangen, mensen hebben steeds meer haast. Het wordt er niet makkelijker op om onder hoge tijdsdruk constant de focus te behouden. Er wordt steeds meer van onze mensen geëist. ‘Even snel’ is dan een risico. Daarom zeggen wij zowel naar onze mensen als naar onze opdrachtgevers: we doen het veilig en netjes of we doen het niet.”

Chris Burhenne (Coördinator Uitvoering) zorgt vanuit vestiging Elst dat alle collega’s met de juiste instructies op pad gaan.

Wij ontzorgen de klant 

“BUKO Infrasupport is er echt om op alle vlakken de klant te ontzorgen, zowel de kleinere aannemers als de grote bouwbedrijven”, zegt Van der Linden. “Ook zij willen uiteraard dat het werk goed én veilig gedaan wordt. Ze zijn bekend met onze werkwijze en expertise, weten dat wij op de hoogte zijn van de laatste wet- en regelgeving maar ook dat we naar de praktijksituatie kijken en soms meer adviseren dan wettelijk is vereist om de veiligheid te optimaliseren. Dat begint al in het voortraject met het maken van een slim verkeersplan.” Boom vult aan: “Uiteraard zorgen wij dat het materieel afgestemd is op het project, dat het schoon is, juist geplaatst wordt en dat we duidelijkheid scheppen voor de overige weggebruikers. Dát is ook veiligheid.” Van der Linden besluit: “Zo zijn we samen onderweg naar veiligheid. Dag en nacht. Overal in Nederland.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht