Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Veilig autonoom rijden

Bij autonoom rijden wordt er gebruik gemaakt van diverse technologieën, die er samen voor zorgen dat een voertuig zich veilig autonoom kan voortbewegen.

N381_wegmarkering_Zweeloo_2

30 april 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het gaat onder meer om sensoren, GPS en camera’s. Verschillende systemen oriënteren zich op de omgeving en de inrichting van de weg speelt daarbij vanzelfsprekend een zeer belangrijke rol.

Het spreekt voor zich dat wegmarkeringen een belangrijke factor zijn bij de oriëntatie en geleiding. Het is essentieel dat de markering qua functionaliteit goed op peil is en blijft.

Het belangrijkste aandachtpunt is natuurlijk de zichtbaarheid. Daarbij gaat het om de dagzichtbaarheid waarbij witheid en de diffuse reflectie van daglicht van belang zijn.

Daarnaast is de nachtzichtbaarheid belangrijk. Deze wordt bepaald door het retro reflecterend vermogen. In een wegmarkering worden glasparels nagestrooid, die bij duisternis het licht van de koplampen terug reflecteren naar de bestuurder. Je ziet dan dat de markeringen als het ware oplichten. Die retroreflectie moet ’s nachts ook functioneren wanneer het wegdek nat is geregend. Daarvoor heb je een zogenaamde Type II markering nodig met de speciale eigenschap “natte-reflectie”. Type II creëer je door een geprofileerde markering toe te passen of door speciale glasparels als lensjes in te zetten. Uiteraard is contrastwerking van de wegmarkering ten opzichte van de ondergrond eveneens van belang en dat geldt ook voor de dimensies.

Minimale eisen

De industrie en de Europese politiek vestigen ook de nadruk op het belang van een optimaal functionerende wegmarkering, gezien de ontwikkelingen van autonoom rijden. Samengevat geldt het streven naar een upgrade van wegmarkeringen waarbij de minimale eisen van de zichtbaarheid zowel overdag als ’s nachts, droog en nat en de contrastwaarden naar een hoger niveau moeten worden getild. Er wordt ook gewezen op het belang van uniformiteit in de verschillende dimensies van wegmarkeringen. Zo wijkt bijvoorbeeld de uitvoering en breedte van een streep per land behoorlijk af, wat niet bevorderlijk is voor veilig autonoom rijden.

Hoge kwaliteit en langdurige zichtbaarheid

Triflex is producent en leverancier van twee-componenten koudplastische wegmarkeringsmaterialen, die de eigenschap hebben dat ze zeer slijtvast en duurzaam zijn. De markeringsmaterialen worden standaard gecombineerd met hoge kwaliteit nastrooimiddelen die een uitstekende en langdurige zichtbaarheid waarborgen. Triflex richt zich continu op de toekomst en introduceert innovatieve oplossingen. 

Benieuwd naar de mogelijkheden  of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50, mail naar info@triflex.nl of laat een bericht achter via het contactformulier. We helpen u graag verder.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%