Platform over civiele techniek & infrastructuur
Veelzijdig specialist in stalen hulpconstructies pakt stevig door bij de Selectieve Onttrekking

Veelzijdig specialist in stalen hulpconstructies pakt stevig door bij de Selectieve Onttrekking

Sinds de zomer van 2022 werkt Marsé Montage nagenoeg onafgebroken aan de Selectieve Onttrekking bij de zeesluis in IJmuiden. Onder meer alle stempelramen, de verankeringsconstructies en het gordingwerk komen uit de koker van de specialist in stalen hulpconstructies. Zelfs het renoveren van paalkoppen kun je gerust aan Marsé Montage overlaten, zo blijkt hier bij het sluizencomplex.

Marsé Montage is een vaste partner voor veel weg- en waterbouwbedrijven in ons land. Zo ook van Van Hattum en Blankevoort die als hoofdaannemer verantwoordelijk is voor de bouw van de Selectieve Onttrekking. “De werkzaamheden die wij op dit project uitvoeren zijn uitermate divers”, begint Job Hester, directeur-eigenaar van Marsé Montage. “Zo zijn we nauw betrokken bij het ‘verplaatsen’ van 23 bestaande afmeerpalen van de noord- naar de zuidzijde. Wij hebben de kop van de oude palen afgebrand en deze in onze werkplaats weer als nieuw gemaakt. Schades en deuken werden hersteld, waar nodig zijn er nieuwe stukken in gelast en tot slot zijn de koppen voorzien van een nieuwe coating. De gereviseerde, frisse paalkoppen hebben we vervolgens op de nieuw aangebrachte afmeerpalen gelast aan de zuidzijde van het sluiscomplex. Een knap staaltje hergebruik.”

Onder meer alle stempelramen, de verankeringsconstructies en het gordingwerk komen uit de koker van de specialist in stalen hulpconstructies.

Maatwerk anker- en volgplaten 

Voor het bouwen van de Selectieve Onttrekking zijn vele honderden stalen buispalen aangebracht. Marsé Montage heeft daarvoor de anker- en volgplaten geproduceerd in verschillende formaten en hoeken, en in diktes variërend van 50 tot 90 mm, om de palen te kunnen verankeren. “Met behulp van deze platen worden de ankers afgespannen”, legt Job uit. “In totaal hebben we 247 stuks ankerplaten geproduceerd en circa 508 volgplaten die zijn gefreesd in dezelfde hoek als waarop het anker de grond in gaat. Elk anker beschikt dus ook over een eigen volgplaat die op zijn beurt weer (per twee) op de ankerplaat ligt en worden vastgezet met een spanmoer. Ondanks de grote hoeveelheden lijkt het misschien op serieproductie, maar dat is het allerminst. Elke anker- en volgplaat is anders.”

Marsé Montage is een vaste partner voor veel weg- en waterbouwbedrijven in ons land. Zo ook van Van Hattum en Blankevoort.

Robuuste stalen frames

Ook al het gordingwerk bij de Selectieve Onttrekking wordt door Marsé Montage opgepakt. “Een aantal damwanden had gordingen nodig. Die hebben we niet alleen geproduceerd, maar ook gemonteerd. Verder leveren we doorlopend allerlei hand- en spandiensten. Zo hebben we bijvoorbeeld ook alle damwanden en buispalen afgebrand en zijn we momenteel bezig met het lassen van stekken in de vispassage. Hierop komt de betonnen sloof te rusten. Daarnaast gaan we nog diverse verstevigingsframes realiseren voor de landhoofden aan weerszijden om de pijlers in positie te houden. De frames bestaan uit stalen HEM-balken 600, 400 en 350 mm in combinatie met plaatwerk. Het is best wel een complexe opdracht, omdat het frame weinig marge toelaat en het op 10 meter onder NAP moet plaatsvinden”, erkent Job. “Maar ook dat brengen we in nauwe samenwerking met onze opdrachtgever ongetwijfeld weer tot een goed einde.”

Voor Marsé Montage is het project een mooie referentie. “We zijn er al sinds de zomer van vorig jaar nagenoeg onafgebroken mee bezig en zijn als het ware de ‘rechterhand’ van onze opdrachtgever als het aankomt op de stalen hulpconstructies. We denken graag mee en weten als geen ander wat er speelt op het snijvlak tussen land en water. Recent hebben weer een aanvullende opdracht ontvangen voor het produceren, plaatsen en lassen van twee meerpalen bij het Zuidersluiseiland. De palen worden geboord en voorzien van nieuwe paalkoppen die wij gaan stellen en aflassen.” Job verwacht nog zeker tot maart 2024 actief te zijn op het project, tenzij ze ook de laatste opdrachten nog scoren dan nog wat langer. Wordt ongetwijfeld vervolgd!     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.