Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Veelzijdig dienstverlener begeleidt en adviseert bij gemaal De Poel
Omgevingsmanagement vormt de laatste jaren een steeds belangrijker element in de GWW.

Veelzijdig dienstverlener begeleidt en adviseert bij gemaal De Poel

Dutch process innovators is een project- en adviesbureau actief in de bouw en infra, en heeft Aannemingscombinatie De Poel vanuit verschillende disciplines bijgestaan bij het ontwerp en de realisatie van gemaal De Poel. Zelfs een noordse woelmuis bracht ze niet van hun stuk.

Als project- en adviesbureau zijn we voornamelijk actief aan de kant van de opdrachtnemer, begint Max Wiercx, omgevingsmanager bij dutch process innovators. “We zijn breed georiënteerd en hebben in dit project diverse functies bekleed. Zo zijn we al vanaf de tenderfase in 2019 bij gemaal De Poel betrokken. Aan ons de taak om het tenderproces te begeleiden en een plan van aanpak te schrijven bij de aanbesteding. Na gunning hebben we, gedurende de gehele looptijd van het project, het omgevingsmanagement van A tot Z ingevuld voor de aannemingscombinatie.” En verder heeft dutch process innovators over een periode van een half jaar ook het contractmanagement georganiseerd. 

DPI heeft onder andere het regelen van de vergunningen en de beheersing van kabels en leidingen in de ondergrond tot alle communicatie rond het project naar buiten toe en het beheersen van de flora en fauna opgepakt.

Operatie muizenverhuizen 

Omgevingsmanagement vormt de laatste jaren volgens Wiercx een steeds belangrijker element in de GWW. “Ook bij gemaal De Poel was het in de vraagspecificatie als een aparte scope opgenomen. Wij hebben dat volledig opgepakt, van onder andere het regelen van de vergunningen en de beheersing van kabels en leidingen in de ondergrond tot alle communicatie rond het project naar buiten toe en het beheersen van de flora en fauna. Aan het begin van het traject hadden we hier te maken met een beschermde muissoort die uiteindelijk voor flink wat vertraging heeft gezorgd. Er is zelfs een nieuwe landtong gecreëerd iets verderop voor de huisvesting van deze noordse woelmuis. De muizen zijn vervolgens geleid naar het nieuw stukje land. Een vereiste vanuit de Wet natuurbescherming. Pas na de succesvolle ‘operatie muizenverhuizen’ kon de aannemingscombinatie starten met de bouw van het nieuwe gemaal. En voor aanvang van de heiwerkzaamheden is het gebied geïnspecteerd op aanwezige broedvogels. Hiervoor werd Dave Vonk ingevlogen als gecertificeerd ecoloog, wederom cruciaal voor de voortgang van het project.”

BLVC-procedure

Om de bereikbaarheid van de directe omgeving te borgen, heeft dutch process innovators de BLVC-procedure geïntroduceerd met zeswekelijks een overleg. “Eigenlijk een meer stadse terminologie, maar ook hier prima bruikbaar”, weet Wiercx. “In deze procedure werden afspraken gemaakt over de Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Verkeersveiligheid en Communicatie (BLVC) tijdens de werkzaamheden. Eens in de zes weken zaten we samen met de BLVC-partners, waaronder afgevaardigden van de provincie, politie, brandweer, ambulance, busmaatschappij, de gemeente Waterland en een afgevaardigde van de ‘eilandraad’ van Marken. Al met al een fijne en enthousiaste werkgroep van betrokken mensen. Zo’n BLVC-procedure was belangrijk voor de voortgang van het project, want het gemaal wordt gebouwd op een vrij unieke locatie. De provinciale weg is geen hele drukke weg, maar wel de enige toegangsweg van en naar Marken. Via een speciale website werden de eilandbewoners op de hoogte gehouden van de verkeersmaatregelen, variërend van een complete (nachtelijke) afsluiting tot tijdelijke verkeersstops bij hijswerkzaamheden met een vertraging van maximaal 7 minuten. Ook is er veel met halve rijbaanafzettingen gewerkt, waarbij verkeer om-en-om langs de werkzaamheden kon rijden.”

Er is een nieuwe landtong gecreëerd voor de huisvesting van de noordse woelmuis.

Als jong en vernieuwend bureau hebben we een frisse blik op de bouw- en infrasector, zegt Wiercx. “Dat maakt dat we zaken soms anders aanpakken dan gebruikelijk is. Waar we het verschil maken in de markt, is dat wij een bureau zijn dat vanuit de eigen visie en ideeën een wezenlijke bijdrage levert aan projecten. Waarbij we gezamenlijk met onze opdrachtgever regelmatig tot nieuwe inzichten komen. En dat wordt gewaardeerd.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.