Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Veel machines en innovaties te zien op Bobcat Demo Days
De Demo Days in Tsjechië boden aan dealers, klanten en journalisten de mogelijkheid om vrijwel het volledige Bobcat-gamma uit te proberen.

Veel machines en innovaties te zien op Bobcat Demo Days

De Bobcat Demo Days, die al sinds 2011 plaatsvinden, trokken van 21 mei tot 6 juni ruim 700 dealers, leveranciers, klanten en journalisten uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika naar de Europese hoofdvestiging in Dobříš, Tsjechië. GWW/Bouwmat was van de partij om zich te vermaken tussen bijna honderd machines, waaronder diverse noviteiten.

Tijdens de 2024-editie van de Demo Days konden bezoekers nader kennismaken met het brede productgamma van deze Amerikaanse constructeur. Als klapstuk waren twee conceptstudies te bewonderen, die recent op de vakbeurs Intermat in Parijs pronkten. De TL25.60e is Bobcat’s interpretatie van een elektrische verreiker, met bijna 6 meter werkbereik en maximaal 2,5 ton hefvermogen. Hoewel nog een concept, konden we toch alvast een rondje rijden over het demoterrein en ervaren dat de compacte verreiker dankzij drie gescheiden elektromotoren een fractie sneller en krachtiger oogt dan de dieselversie.

Omdat de machines van Doosan Infracore zijn omgedoopt tot Develon, vallen de heftrucks van het Zuid-Koreaanse merk sinds kort onder de Bobcat-vlag.

Bomvol techniek

Met de RogueX2 lanceert het merk een toekomstvisie op de autonome schranklader. Dit cabine- en emissieloze studiemodel zit vol Operator Presence-technologie, zoals camera’s om personen rondom de machine te detecteren en de nieuwste generatie Digital Access software. Bobcat ziet meer vraag naar zulke veiligheidssystemen en toonde trots haar proeftuin voor innovatieve technologieën. Zo konden bezoekers ervaren hoe het is om te werken met een S76 schranklader met radarsensoren aan de achterkant. Als die een obstakel – in dit geval een dranghek – detecteren, stopt de machine automatisch op de ingestelde afstand, variërend van enkele meters tot centimeters.

Een L75 wiellader was uitgerust met intelligente camera’s aan de achterzijde en onder de koplampen. Met behulp van AI detecteren die uitsluitend personen. Daardoor hoort de machinist niet om de haverklap een piepsignaal en wordt alleen gewaarschuwd zodra er echt gevaar dreigt. Verder experimenteert Bobcat met een systeem voor graafmachines, waarbij een camera op de machinist is gericht. Wanneer die een hand van de hendels haalt om te telefoneren of gevaarlijk handelt door bijvoorbeeld de machine te bedienen terwijl hij in de opening van de voorruit staat, dan valt de machine automatisch stil. 

Het Obstacle Avoidance and Alert System brengt de machine automatisch tot stilstand binnen enkele centimeters van een obstakel.

Ongekend succes

Hoewel het merk al bijna 40 jaar mini- en midigraafmachines bouwt, staat Bobcat vooral synoniem voor schrankladers. Het eerste type debuteerde op de Minnesota State Fair in 1958 en kon direct rekenen op veel belangstelling. Melroe Manufacturing Company ontwikkelde de driewielige lader door tot eentje met vierwielaandrijving, de M400. Die vormt de basis voor het ongekende succesverhaal van de ‘skidsteer’, vooral in Noord-Amerika. Vanwege de snelheid, wendbaarheid en robuustheid van deze compacte lader is de merknaam later omgedoopt tot Bobcat en prijkt tot de dag van vandaag de kop van een lynx op de populaire machines.

In 2014 rolde de 1 miljoenste schranklader uit de fabriek. Het vormt een van de mijlpalen uit de recente historie van de constructeur. Sinds de overname door Doosan in 2007 is het productportfolio fors uitgebreid, waardoor Bobcat zich nadrukkelijk profileert als een full-liner. Zo maakten in 2020 de Compact Wheel Loaders en Light Compaction Line hun debuut, in 2022 gevolgd door de introductie van Compact Tractors en vanaf dit jaar gaan de heftrucks en portable power systemen (voorheen Ingersoll-Rand) van Doosan verder onder de Bobcat-vlag, met keuze uit een kleine 200 heftrucks en 60 luchtcompressoren, mobiele aggregaten of lichttorens.

Bobcat bewijst maar al te graag dat de batterij-elektrisch aangedreven E19e qua prestaties geenszins onderdoet voor de dieselvariant.

Meer omzet en winst

Die expansie legt de constructeur in financieel opzicht geen windeieren, blijkt uit de jaarcijfers. Vorig jaar realiseerde Doosan Bobcat Inc. een omzet van bijna 7,5 miljard dollar, wat een toename van 12% betekent ten opzichte van 2022. De netto winst steeg zelfs met liefst 41,6% naar 705 miljoen dollar. Door de recente lancering van een vernieuwde serie van Stage V roterende verreikers (Made by Magni) breidt Bobcat het verreikeraanbod uit tot in totaal 31 modellen. Het gamma omvat naast alle eerder genoemde machinetypes tevens meerdere modellen kniklader, graaf/laadcombinatie en tuin- en parkmachines.

Door de modellen van Doosan Portable Power (DPP), Doosan Industrial Vehicle (DIV) en de door Bobcat ingelijfde merken Steiner (minitractoren), Ryan (gazononderhoudsmachines) en Bob-CAT (zero-turn maaiers) voortaan samen te brengen onder één merknaam in de vertrouwde wit met rode huisstijl verwacht Bobcat de merkwaarde en -beleving van het totale productaanbod te vergroten. Deze ‘rebranding’ moet zorgen voor een grotere naamsbekendheid, zodat het merk aantrekkelijker wordt voor meer klanten in meer markten. Vanuit die gedachte hoopt de fabrikant het marktaandeel in de toekomst verder te vergroten.

Nauwe samenwerking

Het Innovation Center in Dobrˇíš speelt een cruciale rol binnen de ambitieuze groeiplannen van Bobcat. Uit het zicht van nieuwsgierige pottenkijkers werken engineers en designers hier nauw samen aan de lancering van nieuwe modellen en technologieën. In de naastgelegen fabriekshal bouwt Bobcat twaalf schrankladermodellen, vijf typen compacte rupslader, drie compacte wielladers en achttien mini- en midigravers van 1 tot 9 ton, die nu allemaal in eigen huis zijn ontwikkeld. Op jaarbasis rollen in Tsjechië circa 25.000 machines van de band. Daarbij zijn net zoveel graafmachines als laders. Er werken pakweg 1.700 medewerkers.

De Demo Days 2024 maakten eens te meer duidelijk dat elektrificatie en digitalisatie de sleutelwoorden zijn richting de toekomst. Op het gebied van emissievrij werken gooit Bobcat nu al hoge ogen met de minigravers E10e en E19e. Daar komt binnen afzienbare tijd dus een compacte verreiker bij in de vorm van de TL25.60e. Op het demoterrein hebben wij ons kostelijk vermaakt met dit drietal, dat qua prestaties beslist niet onder doet voor de dieselaangedreven versies. Sterker nog: in de praktijk functioneren de elektrische modellen een fractie sneller en bovendien geniet de machinist van veel meer rust in de cabine.

Demonstratie van het MaxControl systeem, waarbij de machine eenvoudig op afstand is te bedienen via een app op je smartphone.

Veiligheid verbeteren

Als het gaat om het implementeren van nieuwe technologieën zet Bobcat menig concurrent op achterstand. Hoewel ook hier autonoom draaiende machines nog wel even op zich laten wachten, toont de fabrikant met de RogueX2 zaken als robotica, virtual reality (VR) en automatische herkenning van gebaren, personen of obstakels te omarmen, om zo de veiligheid op het bouwterrein te verbeteren. Een andere baanbrekende innovatie is het transparante OLED-scherm, dat samen met LG en BSI Research is ontwikkeld. T-OLED brengt in realtime simulaties voor bijvoorbeeld nutsleidingen in kaart, zonder dat de machinist zijn ogen van het werkveld hoeft af te wenden.

Overigens laat de RogueX2 zien dat Bobcat alle vertrouwen heeft dat er nog toekomstmuziek zit in het schrankladerconcept, ook al verliest dit machinetype in navolging van Europa inmiddels ook in Noord-Amerika steeds meer terrein aan compacte wielladers. Dat heeft het merk niet ontmoedigd om aan de bovenkant van het segment de M-serie S630 en S650 te introduceren. Beide modellen zijn uitgerust met een D24 Stage V-motor met Bosch brandstofinjectiesysteem, die superieure prestaties garanderen onder de zwaarste omstandigheden en tegelijkertijd voldoen aan de strengste emissievoorschriften.

Het aanbod roterende verreikers is vernieuwd en bestaat uit negen modellen met Stage V-motoren en een werkhoogte van 18 tot 39 meter.

Meer gemoedsrust

De generatoren PG40 en PG50 betekenen een sprong voorwaarts op het gebied van draagbare energieoplossingen en bieden als voordeel een optioneel onderstel voor eenvoudig transport en Liquid Heat, een beheersysteem voor lage belasting dat is ontworpen om stilstand te verminderen en meer gemoedsrust te bieden. De PA12.7v compressor kan dankzij het FlexAir-systeem variabel werken in het drukbereik van 5,5 tot 12,1 bar, met vrije luchtleveringen van 5,2 tot 7 m³/min. Dit maakt het een van de meeste veelzijdige luchtcompressoren op de markt, geschikt voor een breed scala aan toepassingen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?