Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Vangrailverlichting aangepast aan nachtdieren
Een veilig verlicht fietspad en rijbaan waar de fauna in het bijzondere bosgebied zo weinig mogelijk last van heeft.

Vangrailverlichting aangepast aan nachtdieren

Maatwerk, projectbegeleiding en installatie

De Belgische led-verlichtingspecialist LEDtechnic heeft zich volledig georiënteerd op en gespecialiseerd in het aanbieden van lineaire waterdichte en slagvaste LEDverlichting.  Het bedrijf levert en installeert complete verlichtingssystemen, inclusief alle componenten zoals voeding, bekabeling, sturing en led-modules. Het merendeel van de maatwerkoplossingen vindt zijn bestemming in buitentoepassingen overal ter wereld, veelal in het openbare domein.

Integratie van de verlichting in de houten vangrail tussen het fietspad en de rijweg om de positionering van de lichten zo laag mogelijk te houden.

Oprichter en eigenaar Piet Devriese somt verschillende plekken in Europa op waar oplossingen van LEDtechnic zijn toegepast om op een uiterst efficiënte en visueel aantrekkelijke manier licht in de duisternis te brengen. “Onlangs nog in Knokke en Aalst hier in België, via Putten, Leiden en Utrecht in Nederland tot aan Londen, Leicester, Milaan en zelf in de VS.” 

Als reden voor die internationale expansie noemt Devriese: “De modernste en meest efficiënte productie-eenheid, maar ook onze technische organisatie voor ontwikkeling, maatwerk, projectbegeleiding en eventueel installatie. Met onze flexibiliteit staan wij ter beschikking van architecten, planners en uitvoerders in de hele wereld en bieden wij voor elk project de juiste oplossing.” 

Vleermuizen

Een van die oplossingen is een zeer speciale, die zeker in deze tijden van natuurinclusief bouwen steeds vaker navolging zal krijgen. Devriese: “Vanuit Wegen en Verkeer kregen wij via het ingenieursbureau Tractebel de vraag om een specifieke verlichting te ontwerpen bij de herinrichting van de N275 tussen Hoeilaart en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in België. Over een afstand van 1,3 kilometer doorkruist de Tervuursesteenweg op deze locatie het Zoniënwoud, een bijzonder bos dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De specifieke opdracht bestond eruit om voor het nieuw aangelegde dubbelrichtingsfietspad een aangepaste verlichting samen te stellen met minimale hinder voor vleermuizen.” 

LEDtechnic koos voor integratie van de verlichting in de houten vangrail tussen het fietspad en de rijweg om de positionering van de lichten zo laag mogelijk te houden en op die manier de hinder voor nachtdieren zo klein mogelijk te laten zijn, terwijl het fietspad toch goed verlicht is. “Uiteraard kon de vangrail structureel niet gewijzigd worden”, vertelt Devriese. “Zodoende hebben we een specifiek bevestigingssysteem gebruikt. De gebruikte LEDs zijn speciaal aangepast aan de nachtdieren en amberkleurig uitgevoerd.”

LEDtechnic realiseerde daarmee een veilig verlicht fietspad en rijbaan waar de fauna in het bijzondere bosgebied zo weinig mogelijk last van heeft. Volgens Devriese een unieke oplossing die laat zijn waartoe zijn bedrijf in staat is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.