Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Van (werk)student tot ingenieur
Het recruitment team van Enginear in actie tijdens BAU, een carrière event op de TU Delft.

Van (werk)student tot ingenieur

Tien jaar lang regisseur van duurzame matches

Ruim tien jaar geleden constateerde Frank Roeland dat jonge ingenieurs steeds meer moeite hadden met de juiste baankeuze. Met als gevolg veel verloop en wisselingen in de eerste paar jaar van hun carrière. Dat is niet goed voor de ontwikkeling van een jonge ingenieur, maar ook spijtig voor een werkgever die veel tijd en energie steekt in het opleiden van jonge mensen. Roeland vond dat het beter kon en richtte Enginear op. Een innovatief arbeidsbemiddelingsbureau in de bouw en infra dat het net even anders doet dan andere bureaus.

En overzicht van alle opleidingen waar Enginear een samenwerkingsverband mee heeft.

Met Enginear laten we jonge ingenieurs via zelfreflectie bewuste keuzes maken, zodat een duurzame relatie ontstaat met de werkgever, begint Roeland. “Onze visie is sinds de oprichting niet veranderd en nog steeds super actueel. In de loop der jaren zijn er steeds meer uitdagingen bijgekomen die onze visie en manier van werken de wind in de rug geeft. Zo is de opleiding ‘civiele techniek’ verbreed en geëvolueerd tot de studie Built Environment. En dat heeft de aansluiting met het werkveld er niet bepaald eenvoudiger op gemaakt. Ook de instroom loopt terug, terwijl aan de andere kant de vergrijzing doorzet. Recent nog heeft de civiele wereld de alarmbellen geluid.”

Werkstudent

De unieke aanpak van Enginear is meerledig. “Het begint allemaal met het delen van kennis over het vakgebied rechtstreeks in de doelgroep”, zegt Arjan de Graaf, sinds zeven jaar mede-eigenaar van Enginear. “Jaarlijks verzorgen we samen met partners 45 workshops en trainingen bij 20 opleidingsinstituten, veelal hogescholen en universiteiten. Zo komen we al vanaf het eerste studiejaar met potentiële kandidaten in contact, die we eventueel als ‘werkstudent’ een technische bijbaan kunnen bieden om een extra koppeling met het bedrijfsleven te maken. Studenten ervaren dan in real life hoe het is om te werken bij bijvoorbeeld een ingenieursbureau in plaats van dat ze daar pas na hun studie achter komen. Vervolgens nodigen we afstudeerders uit om via ons de stap te maken naar een vaste baan. Dat mondt uit in een carrièreadviesgesprek, waarbij we de student een podium geven in plaats van dat een vacature centraal staat. En dat is werkelijk uniek, en voor de student ook nog eens gratis en geheel vrijblijvend.”

Carrièreadviesgesprek

In het carrièreadviesgesprek vraagt Enginear de jonge ingenieur het hemd van het lijf, onderbouwd met testen en een gigantische dosis marktkennis. “Dat resulteert in een model met informatie over de studie en achtergrond, maar ook over persoonlijke stijl (gedrag en houding) en over de drijfveren”, vervolgt Roeland. “Uit die mix filteren we een programma van eisen voor de jonge ingenieur. Waaraan moet een bedrijf, functie en omgeving voldoen, zodat de net afgestudeerde op zijn plek zit? Een wezenlijk andere benadering dan een vacature centraal stellen.” De Graaf: “Door zo concreet in te zoomen hebben jonge ingenieurs hun eigen profiel scherp en komen ze veel beter bij een toekomstig werkgever aan tafel. Via ons uitgebreide netwerk van meer dan 2.000 bedrijven gaan we vervolgens op zoek naar een inhoudelijke én duurzame match. We stellen een arbeidsovereenkomst op en bemiddelen de jonge ingenieur naar de passende vacature.”

Success rate van 91%

Enginear focust zich op studenten vanaf het eerste studiejaar tot aan jonge ingenieurs met maximaal vier jaar werkervaring. “Daarna moet je toch wel een plekje hebben gevonden in ons vakgebied”, vindt Roeland. “Onze unieke aanpak maakt dat 91% van de jonge ingenieurs die via ons start, na een jaar in vaste dienst komt bij een opdrachtgever. Die hoge success rate zit hem in het maken van een inhoudelijke en duurzame match, waarbij beide partijen na een jaar ook nog tevreden zijn.” De Graaf: “Dat is de reden dat wij betrokken blijven bij de ‘landing’ en jonge ingenieurs het eerste jaar bij ons in dienst blijven. We verzorgen aanvullend nog trainingen en opleidingen die specifiek van toepassing zijn op het eerste jaar van hun carrière, de overgang van studeren naar werken. Daardoor kunnen we met alle opdrachtgevers wel zakendoen, van (semi-)overheden en waterschappen tot aannemers en ingenieursbureaus. De toegevoegde waarde van Enginear betaalt zich dubbel en dwars uit. De opdrachtgever betaalt per gewerkt uur. Onze fee is daarin verwerkt. Na een jaar neemt de werkgever de jonge ingenieur kosteloos over.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?