Platform over civiele techniek & infrastructuur
VAN VELSEN BRENGT INNOVATIEVE WEGMARKERING AAN

VAN VELSEN BRENGT INNOVATIEVE WEGMARKERING AAN

Op donderdag 10 oktober brachten de wegmarkeerders van Van Velsen als eerste in Nederland een innovatieve longdot wegmarkering aan. De werkzaamheden vonden plaats op de N502 in de gemeente Schagen (Noord-Holland).

Effectieve wegmarkeringen zijn van cruciaal belang voor de verkeersveiligheid. De innovatieve wegmarkering longdot die Van Velsen heeft aangebracht combineert de beste eigenschappen en prestaties van de gangbare reguliere thermoplast- en agglomeraatmarkering.

Minder geluid

Ten eerste reduceert de niet-dekkende structuur van deze innovatieve wegmarkering, die bestaat uit langwerpige druppels (longdot), het geluid wanneer een automobilist over de wegmarkering heen rijdt. Het trillende geluid dat te horen is als een regulier geprofileerde lijn overreden wordt, attendeert de automobilist waardoor gevaarlijke situaties voorkomen kunnen worden. Het nadeel is echter dat omwonden hierdoor veelal overlast ervaren. Met deze innovatieve wegmarkering heeft Van Velsen het geluid fors kunnen reduceren en daarmee is dit een groot pluspunt van deze innovatieve wegmarkering.

Betere nachtzichtbaarheid

Daarnaast kenmerkt deze innovatieve wegmarkering zich ook door een aanzienlijk betere nachtzichtbaarheid in natte weersomstandigheden. Door de langwerpige vorm van de druppels wordt het oppervlaktewater beter afgevoerd van de wegmarkering, wat de retroreflectiviteit ten goede komt. In wegmarkeringen worden glasparels verwerkt die het licht van de koplampen terugkaatsen naar de automobilist, de zogeheten retroreflectie. Wanneer er water op de wegmarkering blijft ligt gebeurt dit niet omdat de lichtbundel door het water op de wegmarkering gebroken wordt. Hierdoor wordt de markering in natte nachtelijke omstandigheden als het ware onzichtbaar. Op onverlichte wegen zoals de N502 is deze zichtbaarheid dus uitermate belangrijk.

Deze twee kenmerken zullen zorgen voor meer verkeersveiligheid, en komt daarmee ook de doorstroming van het verkeer ten goede.

Drie jaar testen

Deze innovatieve wegmarkering kwam tot stand door een samenwerking met de partners van Van Velsen; Geveko Markings, Hofmann Road Marking Systems en met Dura Vermeer en Waaksaam als gebiedsaannemers in Noord-Holland. Op vrijdag 11 oktober werd de weg opnieuw geopend voor het verkeer en konden de weggebruikers de nieuwe belijning ervaren. De komende drie jaar zullen we samen met onze partners evalueren wat de ervaringen van de bestuurders en omwonenden zijn van deze innovatieve longdot wegmarkering.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.