Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Van traditioneel handwerk naar automatisering

Van traditioneel handwerk naar automatisering

De oprichter van A.P. van den Berg was een echt uitvinderstype. En tot vandaag de dag zit innovatie nog altijd in het DNA van het bedrijf. “Kijk bijvoorbeeld naar onze ST-technologie. Daarmee automatiseren we zwaar handwerk tijdens het sonderen: dat is een stuk veiliger en beter voor de werkomstandigheden van medewerkers”, vertelt Algemeen Directeur Mark Woollard.

Het bedrijf A.P. van den Berg ontwikkelt, bouwt en levert apparatuur en instrumenten voor sondeerprojecten. Sonderen is een van oorsprong Nederlandse techniek voor grondonderzoek waarmee de opbouw en draagkracht van de bodem kan worden bepaald. Want waar gebouwd wordt, moet de bodem in kaart gebracht worden. “Onze systemen kunnen ingezet worden op land en water: onshore, near-shore en offshore.”

Innovatie na innovatie

A.P. van den Berg houdt nieuwe technologieën nauwlettend in de gaten. “We werken aan de toekomst, dus moet onze sondeerapparatuur daarbij passen. Zo hebben we bijvoorbeeld een hybride Track-Truck geïntroduceerd: het landsonderen verloopt dan volledig elektrisch. Met een volle batterij kun je anderhalve dag werken. Alleen bij het rijden naar en van de projectlocatie verbruiken we nog brandstof”, aldus Woollard.

Op dit moment is het bedrijf vooral veel bezig met de ST-technologie: een technologie die ervoor zorgt dat sondeerstangen automatisch gekoppeld worden, voordat ze de grond ingaan. A.P. van den Berg heeft dit eerst op het land in de markt gebracht, en implementeert het nu ook op zee. “Zo kun je het proces automatiseren. Je zet het sondeersysteem bijvoorbeeld op de zeebodem neer en dit apparaat kan vervolgens automatisch sonderen. Dat is een stuk veiliger. Want er moet steeds dieper gesondeerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van windmolens op zee.” 

Ook op het land waar de zogeheten sondeerstangen eerder handmatig op elkaar werden gezet, biedt deze technologie uitkomst. “Het is veel medewerkersvriendelijker. Bij het zware handwerk krijgen mensen op veel te jonge leeftijd al uitval- en slijtageverschijnselen. Ontzettend zonde en onnodig”, legt Woollard uit. “Wij vinden het onze taak als ontwikkelaar om dat te voorkomen. Als je het handwerkproces automatiseert, kun je een engineer op het project zetten. Die kan tegelijkertijd ook kantoorwerk en ontwerpwerkzaamheden oppakken. Hoe fijn is dat?”

Kwaliteit

Er komt binnenkort een nieuwe norm aan voor de sondeermethode. A.P. van den Berg volgt die nieuwe norm al een aantal jaar op de voet. “We willen er graag aan voldoen. De nieuwe norm vergt flink wat aanpassingen, daarom volgen we de ontwikkelingen scherp. Onder de leveranciers van sondeerconussen is ons kalibratielaboratorium als enige ter wereld geaccrediteerd door de ISO. Die kwaliteitsstempel willen we graag behouden: onze meetinstrumenten moeten betrouwbaar zijn.”  

De ontwikkelingen gaan dus gestaag door. En dat niet alleen, komend jaar gaat het bedrijf ook nog verhuizen. “We krijgen een nieuwe fabriek en een nieuw kantoor. Dat is hopelijk halverwege 2023 klaar. Precies op tijd voor ons 55-jarig bestaan in augustus!”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.