Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Van Standaard naar Business As Usual
Joost Fijneman, Programmamanager Duurzaamheid CROW

Van Standaard naar Business As Usual

De grootste klacht die ik hoor over duurzaamheid in de infrastructuur, is dat er te veel over gepraat wordt. En dat het te weinig ‘gedaan’ wordt. En die klacht is niet onterecht. Je kunt moeiteloos je dagen vullen met het aanschuiven bij duurzame symposia en netwerkbijeenkomsten, bij inspiratiesessies en congressen. Terwijl er ‘buiten’ nog te weinig gebeurt. ‘Buiten’ werkt men met werktekeningen en besteksbepalingen gebaseerd op de Standaard RAW en andere richtlijnen. Die kúnnen duurzaam zijn. Maar vaak zijn ze dat nog niet. En dat is best bijzonder. 

Want stel je je eens voor dat we zo met veiligheid om zouden gaan? Je kúnt veilig werken met de branche brede standaarden, maar je kunt er evengoed een totaal onveilige constructie mee maken. Dan zou de wereld te klein zijn: als we in Nederland infra maken, dan doen we dat veilig! Dat hebben we afgesproken, onder meer via de Standaard RAW. 

Nu weten we dat in Nederland in 2030 de infra klimaatneutraal en (zoveel mogelijk) circulair moet worden aangelegd / vervangen / beheerd. Dat staat in het Klimaatakkoord en de daarop gebaseerde strategie KCI (Klimaatneutrale en Circulaire Infra). Dus als het inderdaad zo is dat branche brede standaarden, met de Standaard RAW voorop, beschrijven hoe we in Nederland infrastructuur maken, dan ligt daar een belangrijke sleutel voor de verduurzamingsopgave! Met standaarden kom je immers in de haarvaten van de infrasector terecht. En als (ook) daar de duurzame variant de standaard wordt, dan beginnen we snel meters te maken! Duurzaamheid niet langer als een extra eis, die (daarmee) moet concurreren met andere eisen, zoals geld en tijd. Maar als randvoorwaarde. Als we in Nederland infrastructuur maken, dan doen we dat duurzaam!

Voor ondernemers is deze uniformiteit onmisbaar. Alleen zo krijgen zij het businessmodel rond voor de investeringen die gedaan moeten worden om duurzamer te kunnen werken. En de koplopers kunnen nog steeds een stapje verder gaan, geholpen door slimme uitvragen van vooroplopende opdrachtgevers. Met de belofte dat hun pionierswerk uiteindelijk gaat leiden tot weer nieuwe standaarden, zodat uiteindelijk, zo rond 2030, een schone, klimaatneutrale en circulaire infrastructuur ‘business as usual’ is geworden!     

Joost Fijneman,
Programmamanager Duurzaamheid CROW

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.