Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Van stagiaire tot werkstudent bij de A16 Rotterdam
De Expo A16 in Rotterdam. (Beeld: Sjaak Boot Photography)

Van stagiaire tot werkstudent bij de A16 Rotterdam

Leren doe je vooral door te doen en dat kan hier prachtig

Voor een stagiaire moet het wel het Mekka van alle stages zijn, meedraaien bij infraproject A16 Rotterdam. Een project dat bouwcombinatie De Groene Boog in opdracht van Rijkswaterstaat realiseert. Er wordt alles aan gedaan om stagiaires zich thuis te laten voelen en hen zo breed mogelijk deelgenoot te maken van dit project, waarin echt alle disciplines van het werk in de GWW aan bod komen. Uitvalsbasis voor het laten zien van al die facetten is de goed ingerichte en interactie Expo A16 Rotterdam. Iedereen die interesse heeft in het project is er welkom, maar een bijzonder welkom geldt voor scholieren en studenten. We spreken met HR-manager Carola Dickhoff, over het enthousiasmeren van jong talent en het laten zien welke diversiteit aan kansen er ligt om te werken in de bouw en infra.

Hier leert een klas van de St. Michaelschool over het project. (Beeld: Jeroen Demmer – Sjaak Boot Photography)

Meer laten zien dan techniek alleen

“De A16 Academie is tegelijk met de Expo A16 Rotterdam opgericht. De Expo is een prachtig middel om op een aansprekende manier een overzicht te geven van het hele project”, opent Carola het gesprek. “De Academie laat meer zien dan techniek alleen. Wij richten ons op leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool tot en met universitaire studenten. Ons sterke punt is dat we diversiteit laten zien, veel beroepsgroepen op alle niveaus. Van grondwerken tot en met ontwerpen en financiën. De reden dat techniek in de spotlight staat, is omdat we daarin juist met de grootste tekorten kampen, als het gaat om nieuwe aanwas.”

De Expo A16 beschikt uitvoerig over audio-visuele middelen. (Beeld: De Groene Boog)

Leuke weetjes en feiten met opdrachten

Voor de kids zijn er onderwijsbladen ontwikkeld, die te downloaden zijn vanaf de website. “Daarin staan leuke weetjes en feiten over ons werk, gekoppeld aan opdrachten. Deze bladen zijn bij onderwijsinstellingen in de regio uitvoerig onder de aandacht gebracht en scholen en docenten pakken dit goed op. We bieden zes onderwijsbladen aan over de Rottemerentunnel, de bodemgesteldheid, het thema Hollandse Polder, de GWW-sector in het algemeen, archeologie en de Twin 16. De bladen zijn geschreven voor leerlingen van groep 7 en 8 en voor de eerste twee jaren van het middelbaar onderwijs. Alles is zo opgesteld dat het ook voor ouders en leerkrachten leuk is om te lezen.”   

Jasper Hoogendoorn (midden) leidt bezoekers rond. Scan de QR-code naast de foto om een film te zien met Jasper in de hoofdrol. (Beeld: De Groene Boog)

De A16 Academie nodigt iedereen letterlijk uit in het hart van de actie, door de ligging van de Expo A16 Rotterdam. “We willen de aandacht van de prille jeugd vangen en ook stageplaatsen aanbieden”, vervolgt Carola. “We geven gastcolleges aan Hogeschool Rotterdam, Haagse Hogeschool en de TU Delft. Daarnaast zijn we onderdeel van diverse techniekweken van middelbare scholen uit de omgeving.

Jelle Kromhout. (Beeld: De Groene Boog)

En op de Expo A16 Rotterdam zelf is er voor de jongsten veel te beleven, door middel van speurtochten, vraag- en antwoordbladen en interactieve elementen. Voor studenten zorgen we dat er gastpresentaties gegeven worden over de civiele techniek binnen het project A16 Rotterdam. Twee keer per jaar creëren we plaats voor 12 stagiaires, die we werven via de moederbedrijven die in De Groene Boog vertegenwoordigd zijn. Zij lopen dan ook stage via deze bedrijven.”

Wouter Klein Roseboom. (Beeld: Thomas Beuker)

Diversiteit op de bouwplaats

Er is plaats voor iedereen, schetst Carola. “We laten diversiteit zien, we tonen dat techniek leuk en breed is. Die diversiteit op de bouwplaats komt goed naar voren in het feit dat we maar liefst 30 nationaliteiten aan het werk hebben, in alle beroepsgroepen. We laten de jeugd beleven hoe mooi het is om echt tastbaar werk te doen, best bijzonder in ons digitale tijdperk. De trots die komt met het samen creëren van iets groots geeft mensen vleugels.”

Lotte Beekwilder. (Beeld: De Groene Boog)

De Expo en Academie richten zich vooral op de regio, maar aan aandacht uit het hele land is geen gebrek: “We krijgen ook studenten van buiten de regio, verenigingen en stichtingen die ons op eigen gelegenheid willen bezoeken. Het project staat volop in de picture en wij maken daar dankbaar gebruik van om ieder vooroordeel rondom werken in de bouw en infra weg te nemen. Onbekend maakt onbemind tenslotte”, zegt Carola.

Van stagiaire naar werkstudent

Jasper Hoogendoorn is eigenlijk al een BN’er, met de hoofdrol die hij speelt in een sympathieke video (zie QR-code) die is gemaakt over leren en werken bij De Groene Boog. Jasper is 20 en liep stage op het project en is daarna doorgegaan als werkstudent. “Ik volg de opleiding Civiele Techniek op de Hogeschool van Rotterdam”, vertelt hij. “Eerlijk gezegd heb ik me pas op het laatste moment opgegeven voor Civiele Techniek, ik heb lang getwijfeld of ik niet bij een andere technische studie aan de slag wilde. Bij een open dag op de Hogeschool van Rotterdam werd ik echter ‘gegrepen’ door Civiele Techniek. Bij aanvang van de studie had ik eigenlijk nog geen reëel beeld van wat het vak inhoudt. Gaandeweg kreeg ik meer inzicht. Civiele Techniek beantwoordde zeker aan mijn verwachtingen, maar bleek veel breder te zijn dan ik had aangenomen in eerste instantie.” Jasper zit nu in zijn 3e jaar en doet zijn Minor in het 4e jaar: “Ik heb me ingeschreven voor Constructieve Ontwerpen. Bij De Groene Boog heb ik stagegelopen op uitvoering en werkvoorbereiding en ben ik blijven ‘hangen’ als werkstudent. Ik werk bij BESIX en ga me verder verdiepen in Civiele Betonbouw. Weet je wat ik me ben gaan realiseren sinds ik hier loop? Dat werken in de infra gaat over het toekomstbestendig maken van Nederland. Het is niet alleen mooi werk, maar ook zingevend werk. Uiteraard ben ik trots op wat we doen! Mijn droom op dit moment? Een stageplek aangeboden krijgen voor mijn vierde jaar, in constructieve betonbouw in het buitenland. Kom maar op, als je zo’n stageplek voor me hebt!”

Stages bij de Rottemerentunnel

Vanuit de Hogeschool Groningen, opleiding Civiele Techniek, is Jelle Kromhout als stagiair aan de slag gegaan bij De Groene Boog, op het deel waar wordt gebouwd aan de Rottemerentunnel. Jelle is 19 jaar en zit in zijn 3e jaar. “Van jongs af aan had ik al interesse in de bouw. De studie Built Environment liet me in het eerste jaar kennismaken met Civiele Techniek, Ruimtelijke Ontwikkeling en Bouwkunde. Aan het eind van dat jaar koos ik voor Civiele Techniek. Het mooie daaraan is het werken aan grote en diverse projecten, de grootschaligheid en ‘ruigheid’ spreken me enorm aan. Bij de Rottemerentunnel ben ik assistent uitvoerder bij de natte ontgravingen. Het is prachtig om alle verschillende disciplines bij elkaar te zien komen bij de Rottemerentunnel. Na mijn afstuderen hoop ik ergens in Nederland met hart en ziel te kunnen starten in Civiele Techniek. Waar in het land, dat maakt me niet uit.”

Ook Wouter Klein Roseboom loopt stage bij de Rottemerentunnel. Hij is 21 jaar en zit in zijn 3e jaar Civiele Techniek aan de HAN in Arnhem. Wouter: “Ik werk in deze stage mee met de werkvoorbereiding voor de gewapende onderwaterbetonvloer, de tunnelmoten en alles daaromheen. Dat strekt van de onderbouw tot de bovenbouw van de tunnel. De reden dat ik voor Civiele Techniek heb gekozen, is omdat ik me graag bezig wilde houden met techniek in grotere constructies. Je snapt dat ik bij de Rottemerentunnel dus mijn hart kan ophalen. Door een studiekeuze check op de HAVO ben ik bij de HAN Civiele Techniek uitgekomen, daar heb ik geen spijt van. Wat ik vooral leer hier, is het verschil tussen de theorie en de praktijk. Wat je hier in de praktijk leert, daar kan de kennis van school niet tegenop. Ik ben heel erg trots op dit project. Als ik klaar ben met mijn studie wil ik werken op een vergelijkbaar project, super integraal werk met alle disciplines. Dat kan in Nederland zijn, maar het buitenland lijk mij ook erg interessant.”

Stage Site Engineering bij De Groene Boog

Een heel ander soort stage werd gelopen door Lotte Beekwilder, die op Site Engineering terecht kwam, op het hoofdkantoor van De Groene Boog. Zij heeft de stage er met succes opzitten en vertelt over haar ervaringen: “Ik was 19 jaar ten tijde van deze stage en zat (en zit) in mijn 3e jaar Civiele Techniek aan de Hogeschool van Rotterdam. Bij De Groene Boog liep ik in verschillende teams mee op de afdeling Site Engineering en hielp met het opstellen van eisen, testrapporten voor verschillende onderdelen, hield me bezig met waterafloop en het functioneren van geleiderails. Ook mocht ik helpen met het maken van tekeningen in AutoCAD. Dat was erg leuk en leerzaam, er wordt namelijk op de opleiding niet veel AutoCAD aangeboden, daarom heb ik AutoCAD als keuzevak gekozen.” Op de vraag hoe Lotte op Civiele Techniek is gekomen, antwoordt zij lachend: “Mijn middelbare school was een theaterschool. Leuk, maar qua baan heel onzeker, realiseerde ik me. Omdat ik wiskunde en natuurkunde ook leuk vond, keek ik meer naar technische opleidingen. Civiele Techniek sprong er positief uit, ik wist meteen dat ik die kant op wilde.”

Tot besluit vragen we Lotte hoe het is om ‘de vrouw op de bouw’ te zijn. “Er zijn weinig vrouwen die de opleiding doen, in mijn klas van 25 studenten zitten welgeteld twee vrouwen, waaronder ikzelf. Op kantoor merk je daar niets van. Tijdens een paar weken buiten meedraaien heb ik het echter anders ervaren. Beslist niet negatief, maar buiten merk je dat het nog steeds bijzonder is om als vrouw over de bouw te lopen. Wat ik later wil gaan doen met mijn opleiding? Tijdens mijn stage kwam ik erachter dat de ontwerpfase van infraprojecten mij enorm aanspreekt. Ik wil dan ook GWW-gericht tekenwerk gaan doen later.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.