Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Van renovatie tot aan openhartoperatie
Een tijdelijke pompinstallatie zorgt ervoor dat GW Leidingtechniek droge voeten houdt tijdens de renovatie van het ruim 4 kilometer lange riool vanuit Oss naar de zuiveringsinstallatie in Oijen.

Van renovatie tot aan openhartoperatie

GW Leidingtechniek BV is een bekende naam bij vele waterschappen, drinkwaterbedrijven en infra-aannemers en is gespecialiseerd in leidingtechniek, met name op het gebied van afval- en drinkwater. Directeur Harm van Ganzenwinkel neemt ons mee naar een tweetal aansprekende projecten: het opknappen en herstellen van het omvangrijke riool tussen Oss en de zuiveringsinstallatie in Ooijen én de ‘openhartoperatie’ van RWZI Bath in Rilland.

Tussen Oss en Oijen is GW Leidingtechniek in opdracht van waterschap Aa en Maas bezig met ongeveer het grootste project uit de geschiedenis van het Helmondse bedrijf.

GW Leidingtechniek is gespecialiseerd in het ontwerp, aanleg, renovatie, reiniging, reparatie en nazorg van leidingen in PVC, GVK, beton, gres, staal, keramiek of HDPE. “Zolang er maar water doorstroomt”, benadrukt Van Ganzenwinkel. “Voor levensduurverlenging van bestaande leidingen gebruiken we een aantal unieke technieken en methoden. De keuze voor een bepaalde techniek, zoals een kousmethode of buis-in-buis-methode, is bijvoorbeeld afhankelijk van de materiaalsoort en de bodemgesteldheid. De uitvoering doen we het liefst met eigen mensen met een passie voor het vak en de wilskracht om iets moois af te leveren. Daar zijn we met recht trots op.”

12.000 m3 per uur

Tussen Oss en Oijen is GW Leidingtechniek in opdracht van waterschap Aa en Maas bezig met ongeveer het grootste project uit de geschiedenis van het Helmondse bedrijf. “Het gaat om de renovatie van het ruim 4 kilometer lange riool vanuit Oss naar de zuiveringsinstallatie in Oijen. Het stelsel is vijftig jaar oud en hoognodig aan vervanging toe. Vanwege de omvang is het project in vier fasen opgeknipt, waarvan we fase 1 en 3 hebben opgeleverd en nu bezig zijn met fase 4”, legt Van Ganzenwinkel uit. Het riool bestaat uit een betonkoker in vrij verval met een gigantische omvang van 2,65 meter breed en 1,65 meter hoog en met een capaciteit van 12.000 m3 afval- en hemelwater per uur. “Onze taak is erop gericht om de betonkoker te reinigen, stralen en repareren waar nodig, om er vervolgens een GVK-koker in aan te brengen. Constructief blijft de betonkoker dus intact. Fase 4 behelst een tracé van 1.400 meter dat we verder hebben opgeknipt in drie deeltrajecten met vier bouwkuipen. Een tijdelijke pompinstallatie zorgt ervoor dat we droge voeten houden.”

Na het relinen wordt de levensduur van de RWZI met vijftig jaar verlengd.

Veiligheid is topprioriteit

De betonkoker wordt eerst gereinigd en gestraald. “Deze werkzaamheden worden door een robot uitgevoerd”, zegt Van Ganzenwinkel. “Vervolgens gaan onze mensen de koker in voor het uitvoeren van eventuele betonreparaties, uiteraard voorzien van de nodige PBM’s. Denk aan harnasbescherming, een volgelaatsmasker met ademlucht en gasdetectie. Ook zit er een alarmsysteem op de tijdelijke pompinstallatie die ervoor zorgt dat onze mensen bij hoogwater direct de koker verlaten. In eerste instantie is dit geen direct gevaar, maar het gehele ontwerp is hier op uitgelegd. We nemen liever geen enkel risico; veiligheid is topprioriteit. Als de betonkoker volledig is gerenoveerd, plaatsen we de geprefabriceerde GVK-elementen met een mof-spie-verbinding in segmenten van telkens 5 meter. Deze GVK-platen worden als het ware gekapseld in de betonkoker door het afvullen met een cementgebonden vulmiddel in de holle ruimte.” 

Voor waterschap Brabantse Delta vervangt GW Leidingtechniek de influentleiding van RWZI Bath in Rilland.

In tegenstelling tot de andere fasen, loopt fase 4 grotendeels door de bewoonde wereld. “Afstemming met de omgeving en extra aandacht ten aanzien van de veiligheid is dan ook belangrijk. Zo is de ‘bouwplaats’ hermetisch afgesloten en voorzien van camerabeveiliging. Daarnaast werken we met elektrisch aangedreven pompen en is een geluidswal gecreëerd om overlast te minimaliseren.”

Openhartoperatie

Een ander aansprekend project van GW Leidingtechniek is het vervangen van de influentleiding van RWZI Bath in Rilland voor waterschap Brabantse Delta. “Het vormt in feite de hoofdslagader naar het hart van de installatie”, verduidelijkt Van Ganzenwinkel. “Ook het ‘hart’ zelf, het hoofdverdeelwerk, wordt kamer voor kamer gerenoveerd, samen met de leidingen van 1.200 millimeter vanuit de kamers naar de voorbezinktanks. We maken hier gebruik van de reliningtechniek. De influentleiding heeft een diameter van 1.800 millimeter en wordt met een kous gerelined over een lengte van 60 meter. Er ligt een uitgebreid afschakelprotocol aan ten grondslag om deze operatie in goede banen te leiden zonder de RZWI uit bedrijf te nemen. Zo worden drie tijdelijke leidingen ingezet om de hoofdslagader te kunnen relinen. Een mooi en interessant project, waarbij we de levensduur van de RWZI met vijftig jaar verlengen.”

Zo levert GW Leidingtechniek een bijdrage aan de meest uiteenlopende projecten door heel Nederland. “Het maakt mij altijd trots als wij onze opdrachtgevers kunnen verrassen met een innovatieve oplossing binnen het gestelde budget”, zegt Van Ganzenwinkel tot besluit 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.