Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Van Noordenne Wapeningsstaal verzorgt de complete wapening van de Schipholbrug
Onderdelen worden waar mogelijk geprefabriceerd, geleverd op de bouwplaats en aangebracht volgens het legplan.

Van Noordenne Wapeningsstaal verzorgt de complete wapening van de Schipholbrug

In opdracht van Rijkswaterstaat verbreedt bouwconsortium VeenIX de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht. Daartoe worden diverse kunstwerken verbreed of opnieuw opgebouwd. De Schipholbrug is één van de meest aansprekende en uitdagende objecten, waarvoor Van Noordenne Wapeningsstaal de complete wapening verzorgt. Vanaf het 3D-tekenwerk tot aan het vlechten op locatie.

Van Noordenne Wapeningsstaal is een vertrouwd gezicht in de regio en ook al betrokken bij eerdere deelprojecten van het omvangrijke programma weguitbreiding Schiphol, Amsterdam, Almere van Rijkswaterstaat, waarvan het tracé A9 Badhoevedorp en Holendrecht het sluitstuk vormt. “We zijn door VeenIX benaderd om de wapening van kunstwerk 1 (Schipholbrug) en 2 compleet in 3D uit te werken en te realiseren, alsmede het vlechtwerk te verzorgen op een aantal kleinere kunstwerken”, zegt Piet van Houwelingen, directeur van Van Noordenne Wapeningsstaal. “Dat is ook onze kracht, het verzorgen van de 3D-modellering tot aan het vlechten binnen één onderneming. VeenIX heeft zodoende één aanspreekpunt voor alle wapening.”

Geautomatiseerde wapeningscentrale

Na goedkeuring van het 3D-model wordt het wapeningsstaal in de geautomatiseerde wapeningscentrale van Van Noordenne Wapeningsstaal geknipt en gebogen. “Onderdelen worden waar mogelijk geprefabriceerd, geleverd op de bouwplaats en aangebracht volgens het legplan”, zo omschrijft Piet het proces. “De paalkorven en de pijlers hebben we prefab aangeleverd, maar het merendeel wordt in het werk gevlochten, zoals de verbreding van de landhoofden, het dek en de basculekelders. Allemaal behoorlijk complex vlechtwerk, mede vanwege de verbinding aan de bestaande Schipholbrug”

Van Noordenne Wapeningsstaal is nog tot zeker eind oktober actief op de Schipholbrug. Kunstwerk 2 volgt eind dit jaar. “Het principe is hetzelfde, want het kunstwerk wordt ook verbreed, maar de volumes zijn kleiner. Gedurende het werk verzorgen we dan ook nog de nodige vlechtwerkzaamheden aan de kleinere kunstwerken.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.