Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Van grond naar nieuwe grondstof

Van grond naar nieuwe grondstof

Bij de herinrichting van het Emmakwartier komen de nodige soorten grond vrij. Om te voorkomen dat de wijk onbegaanbaar wordt, is GP Groot inzameling en recycling gevraagd deze grondsoorten op te bulken, in te keuren en te verwerken voor hergebruik. Ook het bouw- en sloopafval is naar een van de depots van het recyclebedrijf vervoerd. Een gesprek met Kees Kerssens, hoofd in- en verkoop van grond- en reststoffen.

GP Groot heeft in het voortraject met de gemeente Alkmaar (Stadswerk072) en Schot Infra afspraken gemaakt over de acceptatie van de partijen grond (zand, klei en veen) en bouw- en sloopafval die vrijkomen in het werk, alsmede over het aanleveren van menggranulaat voor de fundaties onder de wegen. “Gedurende de periode april 2018 tot april 2019 hebben wij in totaal zo’n 3.000 m3 aan vrijgekomen grond in ontvangst genomen”, blikt Kerssens terug. “De grondsoorten zijn in depot gezet, ingekeurd, afgezeefd en verwerkt tot schone grondstoffen. Het zand en veen is verwerkt tot tuingrond door de toevoeging van compost en bodemverbeteraars. De klei is geschikt gemaakt voor toepassing als bermgrond of dijkophoging. Hiervan is weer een deel ingezet binnen de gemeente Alkmaar.”

Op en top circulair
Schot Infra heeft de vrijgekomen grond telkens per as vervoerd naar de depots van GP Groot. “In veel gevallen werd menggranulaat op de ‘terugreis’ meegenomen. Dat maakt het circulaire plaatje compleet”, zegt Kerssens. “In totaal hebben we voor het Emmakwartier ruim 2.700 ton aan menggranulaat geleverd, het resultaat van het vermalen van puin, ook deels afkomstig uit het Emmakwartier. Alle vrijkomende afvalstoffen, zoals bouw- en sloopafval, pvc, hout, verpakkingsmaterialen, enz. hebben we ook ingezameld, gesorteerd en verwerkt. We verwerken in principe al het (bouw)afval tot bruikbare grondstoffen. En dat doen we inmiddels al meer dan honderd jaar met veel passie. GP Groot is leverancier van grond, compost en teelaarde. Daarnaast leveren we ook menggranulaat, beton- en asfaltgranulaat in diverse samenstellingen en zand en grindvervanger vanuit onze drie grondbanken in Alkmaar, Vijfhuizen en Middenmeer.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.