Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Van fossiel naar elektrisch
Het team van REMONDIS Smart Infra uit Wateringen heeft al vele tientallen jaren ervaring met het werken aan gemalen.

Van fossiel naar elektrisch

Gemaal Oudenhoorn transformeert van fossiel naar elektrisch. De ronkende en stinkende dieselmotor wordt vervangen door een moderne en stille elektrische pompinstallatie. Aangezien een groot deel van de bestaande onderbouw behouden blijft, geeft dat de nodige uitdagingen voor de integratie van een compleet nieuwe elektrotechnische installatie. Reden voor waterschap Hollandse Delta om vaste partner REMONDIS Smart Infra aan te dragen bij het bouwteam.

In het voortraject heeft REMONDIS Smart Infra samen met Van Hattum en Blankevoort en Den Boer CCI in een bouwteam het ontwerp van het nieuwe gemaal vormgegeven. “Onze taak was om de complete elektrotechnische installatie te integreren in het nieuwe ontwerp”, zegt Marco van Staalduinen, projectleider bij REMONDIS Smart Infra. Het team van REMONDIS Smart Infra uit Wateringen heeft al vele tientallen jaren ervaring met het werken aan gemalen. “Watermanagement is een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. We weten precies wat er van ons verwacht wordt. Zodoende werken we al vele jaren samen met waterschap Hollandse Delta. We realiseren jaarlijkse diverse projecten samen, kennen de organisatie en de medewerkers. Dat helpt mee bij het ontwikkelen van dit nieuwe gemaal, zodat we het naar de wensen van de beheerder kunnen opleveren.”

REMONDIS Smart Infra is momenteel druk bezig met het installeren van de schakel- en besturingskasten, zodat Gemaal Oudenhoorn vanaf februari 2024 uitvoerig getest kan worden.

Integrale afstemming

De elektrotechnische installatie voor Gemaal Oudenhoorn is compleet nieuw ontwikkeld en aangelegd. “Dat begint met de verlichting en strekt zich uit tot een compleet nieuw trafogebouw”, zegt Wouter van Hal, werkvoorbereider elektrotechnische installaties bij REMONDIS Smart Infra. “Het trafogebouw is door het waterschap zelf uitgevoerd. Aan ons de taak om de voedingskabels te voorzien en alle schakel- en besturingskasten daaromheen te ontwerpen, ontwikkelen en installeren voor onder meer de aansturing van de nieuwe pomp en het vismigratiesysteem. Dat alles maakt het best wel complex, zeker omdat we hier te maken hebben met een civiele constructie die wordt hergebruikt en waar we voor een deel ook met kabels en leidingen doorheen ‘prikken’. Dat vraagt om een kritische blik op de bestaande constructie en een naadloze afstemming met alle betrokkenen om integraal te bekijken waar welke voorzieningen moeten komen. Ale kleppen, schakelingen en niveaumetingen moeten straks wel functioneren en zorgen voor een werkend gemaal.”

De nieuwe pomp is in middels geplaatst en ook het vismigratiesysteem is bijna gereed. REMONDIS Smart Infra is momenteel druk bezig met het installeren van de schakel- en besturingskasten, zodat Gemaal Oudenhoorn vanaf februari 2024 uitvoerig getest kan worden. Daar kijken de heren best wel naar uit. “Het is voor ons een prachtig project en een voorrecht om met alle verschillende disciplines en bedrijven samen te bouwen aan het meest duurzame gemaal van waterschap Hollandse Delta.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.