Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Van energieconsument naar energieproducent
Van Lau mag de zon het hele jaar schijnen.

Van energieconsument naar energieproducent

Het is bijna utopisch te noemen, 600.000 kWh zelf aan stroom opwekken. Toch is het bij Nering Bögel in Weert nu de realiteit. Dankzij de installatie van 2000 zonnepanelen op de daken van ’s lands grootste leverancier in oplossingen voor afwatering, wateropslag en waterzuivering, mag directeur en eigenaar Richard Janssen zich nu ook energieproducent noemen. Met een negatieve CO2-uitstoot van circa 200 ton (!) rijst bij ons de vraag waarom Janssen ging voor het creëren van deze overcapaciteit. Janssen denkt er nuchter over: “Wie heeft het hier over overcapaciteit? Je kunt toch nooit genoeg stroom opwekken in een maatschappij die alleen maar meer energie nodig heeft, in plaats van minder?”

Van zulke getallen wordt Lau wel blij.

Doen omdat het kan

Zelf vindt Janssen het de normaalste zaak van de wereld, maar hij voegt daar wel aan toe: “Meer stroom opwekken dan je zelf nodig hebt zien we als onze bijdrage aan de toekomst. Maar… we kunnen dit doen omdat we de middelen ervoor hebben. Het is een investering die zich in ons geval in 8 jaar tijd terugverdient, ik houd echter rekening met 12 jaar. De reden dat ik er überhaupt ruchtbaarheid aan wil geven, is omdat ik hoop dat het bedrijven die in dezelfde luxepositie zitten als Nering Bögel inspireert om het ook te doen. Wat ik echter afraad is om voor zo’n operatie geld te lenen. De afhankelijkheid die je daarmee creëert moet je niet willen.”

Met de 200 ton negatieve CO2-uitstoot is Nering Bögel dus in staat om deze geheel uit te delen aan derden, zonder zelf te tornen aan de nul-emissie. Naast moverende redenen om een schonere aarde te creëren voor de volgende generaties, zit er ook een ‘politieke’ gedachte achter de installatie van de 2000 zonnepanelen. Janssen: “Ik ben het eens met de landelijke politiek dat we niet afhankelijk moeten worden van andere landen als het gaat om energieverschaffing. Kijk maar eens hoe chantabel je wordt als de gaskraan wordt dichtgedraaid, Rusland deed dit in 2014 nog met de Oekraïne. We moeten dus het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch gaan remmen. Vanuit die gedachte is de wens -en het plan- ontstaan om niet alleen voor ons eigen bedrijf energie te produceren, maar zoveel energie op te wekken dat we dit weer kunnen doorleveren.”

De gelijkspanning gaat door een omvormer die er weer wisselspanning van maakt.

Een goed plan vraagt om een goed team

Met zulke drastische voornemens was de volgende stap voor Janssen om een goed team om zich heen te verzamelen, om tot de eindstreep te komen. “Er was behoefte aan advies en aan kwalitatief hoogwaardig materiaal. Wanneer je op de schaal waar hier sprake van is gaat werken, dan wil je liever niet in een klant-leverancier relatie stappen, maar in een partnerschap. Dat heb ik dan ook duidelijk gemaakt aan de partijen waarmee we in zee zijn gegaan”, aldus Janssen. “Wanneer je een gezamenlijk doel nastreeft als partners, dan houd je dat scherp en gemotiveerd. Daarmee voorkom je discussies en denk je uiteindelijk altijd in oplossingen. Onze partners in dit grote energie-avontuur zijn Weert Energie, Soltronergy en Lumeneus. Uiteraard komen zij uit de omgeving van Weert, want ook lokaal werken bespaart CO2-uitstoot.”

De gelijkspanning gaat door een omvormer die er weer wisselspanning van maakt.

Het proces

Wat zet de € 350.000,- kostende investering nou precies in werking? Janssen schetst: “De zonnepanelen liggen uiteraard op het dak en de omvormers bevinden zich in het gebouw, de panelen leveren gelijkspanning. Deze gelijkspanning gaat dan door een omvormer die er weer wisselspanning van maakt. Deze natuurlijke stroom voedt in eerste instantie onze eigen stroomverbruikers en de rest is voor andere gebruikers, door het terug te geven aan het net. Op advies van Lumeneus is alle verlichting bij Nering Bögel omgezet naar LED, voorzien van bewegingssensoren. Dat betekent dat het licht alleen aan gaat, als dat nodig is. Inmiddels is hier al een oneliner gecreëerd door het personeel.
“Richard hoeft zelfs het licht niet meer zelf uit te doen”.

Janssen houdt wel van beeldende vergelijkingen en legt aan de hand van voorbeelden tot besluit uit wat er door de installatie gecompenseerd wordt: “Dan hebben we het over 100.000 liter diesel, 1,8 miljoen autokilometers, 2.100 vluchten naar Parijs, 1000 keer de aarde rond met een elektrische fiets, 150.000 dagen ademhalen en zo’n 80.000 Big Macs…”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.