Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Van der Wiel Drachten over de Nederlandse CAD Standaard: “De NLCS is helder en overzichtelijk”
Aanbrengen vaarduiker.

Van der Wiel Drachten over de Nederlandse CAD Standaard: “De NLCS is helder en overzichtelijk”

Een wereld waarin ieder ingenieursbureau een andere taal spreekt? Dat zou vreemd zijn, beaamt Johan Planting. Toch weet de jonge tekenaar en ontwerper dat dit vóór de NLCS wel degelijk de realiteit was. In 2018 kwam hij in dienst bij Van der Wiel, dat een jaar eerder de Nederlandse CAD Standaard had omarmd.

“Voor mij was het ideaal dat Van der Wiel al met de NLCS werkte”, aldus Planting, die in 2020 als civiel technicus afstudeerde aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden (en in 2018 als stagiair begon bij Van der Wiel). “Op de Hogeschool zijn ze namelijk duidelijk: de NLCS is dé standaard van de toekomst. Aannemers, ingenieursbureaus, overheden… overal werken ze ermee. In de colleges leerden we er dan ook van alles over. Eerst de standaard AutoCAD-handelingen uiteraard, zoals het aanmaken van lagen en arceringen. Maar al snel gingen we de diepte in. Dat deden we deels klassikaal, maar onze docenten zeiden vooral ook: experimenteer maar met InfraCAD. Dat ging uitstekend. De NLCS is een toegankelijke, gebruiksvriendelijke standaard. Begrijp je de basis, dan volgt de rest vanzelf.”

Wicher van der Worp (rechts) en Johan Planting.

Uniform en uitwisselbaar

Jong als hij is, is Planting stellig in de voordelen van de NLCS ten opzichte van werken met een eigen standaard. Hij noemt met name de uniformiteit en uitwisselbaarheid van het tekenwerk. “Een ontwerp ziet er altijd herkenbaar uit en derden kunnen er naadloos mee aan de slag.” Collega Wicher van der Worp (voorheen ontwerper, nu contractmanager) beaamt dat. “Als je vroeger een tekening ontving van een externe partij, moest je die eerst omzetten naar je eigen standaard. Dat deden we voor ieder project en kostte onnodig veel tijd en geld. Dankzij de NLCS is de basis van ieders tekenwerk meteen goed, helder en overzichtelijk.”

Tot hier en niet verder

Van der Wiel stapte relatief laat over op de NLCS, stelt Van der Worp. ‘Pas’ in 2018 namen ze definitief afscheid van de eigen tekenstandaard, die dateerde uit 2001. “Een prima standaard, alleen: iedere nieuwe collega moest ‘m eerst onder de knie krijgen. En dat was best een intensief traject. Bovendien wilden we graag als één gezicht naar buiten communiceren, en daar hoort een uniforme standaard bij. Het echte omslagpunt was toen Van der Wiel NLCS-tekeningen van derden ontving en die ging omzetten naar de eigen standaard. “De omgekeerde wereld dus”, aldus Van der Worp. “Dat was het moment waarop we zeiden: tot hier en niet verder, dit móét anders.”

Gebruiksvriendelijke software

In een omvangrijke organisatie is zo’n transitie natuurlijk niet een-twee-drie gedaan. Maar Planting, Van der Worp en collega’s wisten snel draagvlak te creëren. Ook de collega’s met een rijk Van der Wiel-verleden – en dus een sterke verbinding met de eigen standaard – ontdekten de voordelen van de NLCS. Na het afronden van de laatste projecten in de oude standaard is de NLCS nu dus ook bij Van der Wiel gemeengoed.

Voordelen van software

Om de NLCS optimaal te gebruiken, werken Planting, Van der Worp en collega’s met diverse softwarepakketten, zoals InfraCAD, InfraCAD Map en InfraCAD CE. “Gebruiksvriendelijke programma’s”, oordeelt Planting. “Met duidelijke tools die je je snel eigen maakt en je veel tijd besparen.”

Over InfraCAD noemt Planting bijvoorbeeld de fijne wijze waarop hij maatvoeringen en taludarceringen kan aanbrengen. Of neem het berekenen van hoeveelheden: “Je selecteert de juiste laag en laat de software het werk doen. En hebben mijn collega’s van calculatie behoefte aan informatie? Dan is een Excel-bestandje zo gemaakt.”

InfraCAD Map gebruikt Planting vooral voor het importeren van gegevens, zoals kadastrale kaarten, de Basisregistratie Grootschalige Topografie en KLIC-meldingen. InfraCAD CE vindt hij handig voor het verwerken van GPS-gegevens. “Verder werken we vooral met AutoCAD en Civil 3D”, vult tekenaar/ontwerper aan. “Civil 3D werkt bijvoorbeeld heel prettig voor het maken van machinebestanden en grondbalansen. De mogelijkheden van dit programma zijn echt enorm; je kunt je net zo ver verdiepen als je zelf wilt.”

NLCS in de praktijk

Al het voorgaande komt samen in verschillende projecten in de Van der Wiel-portefeuille. Zo startte de ingenieursafdeling van de aannemer onlangs met de ontwerpwerkzaamheden voor het Plan Houtribhoogte in Lelystad (in de volksmond: ‘Duin en Water’), in opdracht van Van Wijnen Projectontwikkeling. Van der Worp: “Onze werkzaamheden zijn ten behoeve van onze eigen aannemingstak. Het plan betreft nieuwbouw midden in de polder, waar de ontwikkelaar en bouwer in de volgende twee fases 66 woningen realiseren. Wij verzorgen de benodigde infrastructurele werkzaamheden: het ophogen van kavels, het aanleggen van wegen en riolering, het graven van vijvers… Bijzonder aan dit plan is dat er veel hoogteverschillen bestaan, tot wel zes meter. Het wordt een prachtig duinlandschap, het is heel mooi om daar met Autodesk-software en de NLCS een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Benieuwd naar toekomst

Planting en Van der Worp verwachten dat de Nederlandse CAD Standaard in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaat spelen. “Ik ben erg benieuwd naar hoe de aansluiting met BIM zich verder ontwikkelt”, aldus Van der Worp. “Daar ligt een mooie match, want het ‘objectdenken’ van veel bouwers en het ‘coördinaatdenken’ van veel ontwerpers ontmoeten elkaar steeds meer. Ik zie bijvoorbeeld veel kansen voor een NLCS-model in combinatie met BIM-modelleren, dat zowel infra-informatie bevat als belangrijke bouwdata. Zelf hebben we daar minder ervaring mee, maar we volgen de ontwikkelingen op de voet. We weten immers: de NLCS maakt ons werk efficiënter, beter én leuker.”

Over Van der Wiel Drachten
Van der Wiel Drachten realiseert projecten op het gebied van civieltechnische werken, natuurontwikkeling, logistieke dienstverlening, sloopwerk en bodemsanering. De onderneming levert ingenieurs(diensten) en stemt vraag en aanbod van grondstromen op elkaar af. Met 170 specialisten
is het bedrijf actief voor uiteenlopende opdrachtgevers.

NLCS 
De NLCS (Nederlandse CAD-Standaard) is een uniforme tekenstandaard voor de grond-, weg- en waterbouw. De informatie in een NLCS-tekening is eenduidig, compleet én helder gestructureerd. Daardoor kunnen tekeningen eenvoudig uitgewisseld worden, is de kans op fouten kleiner en kan de hele GWW-keten besparen op kosten. De NLCS is een BIM level 1-standaard en wordt beheerd door het BIM Loket. 

Over CAD Accent | Arkance Systems
CAD Accent | Arkance Systems is Autodesk-specialist met een sterke focus op Bouw en Infrastructuur. Het bedrijf helpt klanten met de implementatie van BIM, het optimaliseren van werkprocessen en werkmethodieken, en het standaardiseren van CAD-omgevingen. Arkance Systems is een Europese organisatie van specialisten die met een compleet portfolio van hardware, software en diensten organisaties ondersteunt met de digitale transformatie naar BIM en Industry 4.0.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.