Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Van data naar absolute metingen. Anders en slimmer meten
George B.V. combineert landmeetkundige kennis met slimme apparaten.

Van data naar absolute metingen. Anders en slimmer meten

In 2018 begonnen Yme Dekter en Ronald Batist aan een nieuwe uitdaging. De oprichting van een eigen meetbedrijf, in nauwe samenwerking met zusterbedrijf Buijtenhuis Nijkerk BV. George BV telt nu 13 specialisten in uitvoeren van metingen voor bouw, industrie, GWW/Infra en overheid. Anders en slimmer meten is het devies van het bedrijf.

Metingen van een jacht kunnen werkzaamheden vergemakkelijken.

“We willen geen standaard meetbedrijf zijn, maar werken in het hoogste segment”, zegt Yme Dekter. “Zoals het spelen in de Championsleague.” Om dit te bereiken nam George BV in 2020 Ratio Survey over. Ratio Survey specialiseert zich in monitoring en zet hiervoor verschillende middelen in, zoals hoogtebouten, tiltsensoren en trillingsmeters. “Dit is een waardevolle toevoeging aan ons bedrijf. Bijvoorbeeld omdat er steeds meer in binnenstedelijk gebied gebouwd wordt. Dit maakt het belangrijk om omliggende gebouwen in de gaten te houden.”

Ronald Batist: “Met de overname hebben we de juiste kennis in huis gehaald. Ratio Survey heeft 25+ jaar ervaring in anders en slimmer meten. We kunnen efficiënter werken met middelen die we hebben.” Dekter: “Autonome meetinstrumenten nemen steeds meer zaken over. Dat is gunstig, omdat ook wij te maken hebben met personeelstekorten. De nieuwste sensoren worden met elkaar verbonden om alle data in beeld te krijgen. Met onze landmeetkundige kennis zetten wij deze relatieve data om naar absolute metingen.”

Combineren van kennis en data

Volgens Batist is het vooral belangrijk wie de metingen verricht en interpreteert. “Een scanner kan data opleveren die er goed uitziet, maar niet strookt met de werkelijkheid. Het is daarom belangrijk om landmeetkundige kennis te combineren met slimme apparaten van nu.” Dankzij de nieuwe werkwijze verandert het werk behoorlijk, zo werken minder mensen buiten. “Met een 3D-scan kunnen we in korte tijd heel veel omgeving in kaart brengen. Als het ware kan een man het werk buiten doen, terwijl de data door de specialisten binnen wordt geïnterpreteerd.”

In coronatijd bracht George BV in Den Bosch de Binnendieze in beeld. Dekter: “De bootjes konden toen niet varen, het ideale moment voor onze werkzaamheden. In een maand tijd hebben we 3,5 kilometer volledig in beeld gebracht. Dat zou 10 jaar geleden nooit gekund hebben. Deze meting functioneert als nulmeting. Over een paar jaar kunnen we de meting opnieuw doen en zien waar beweging in een kademuur of brug zit. De gemeente kan dan preventief werkzaamheden uitvoeren.”

Batist: “Onze metingen kunnen ook van belang zijn bij verbouwingen. Zo brachten wij een kantoorpand in kaart waarin appartementen moesten komen. Dankzij onze exacte data kunnen prefab elementen worden gemaakt om dit in korte tijd te realiseren.” George BV past zijn expertise ook toe bij de jachtbouw. “Voorafgaand aan de werkzaamheden van een jacht bij de werf, gaan wij eerst naar het jacht toe om op locatie metingen uit te voeren. Met deze exacte meetdata gaat de engineer aan de slag, waardoor er een goede voorbereiding en een snellere doorlooptijd is van de werkzaamheden bij de werf. Tegenwoordig praten we erover of het heel eenvoudig is, maar meten is ontzettend belangrijk voor het maken van het juiste product.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.