Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Van belangenbehartiging tot het delen van kennis

Van belangenbehartiging tot het delen van kennis

Wereldwijd staat ons kleine land goed op de kaart als het om waterbouw gaat. We hebben een langlopende historie en een indrukwekkende expertise op het gebied van werkzaamheden in en rondom het water. De Vereniging van Waterbouwers behartigt de belangen van haar ruim 94 leden, in de rol van werkgevers- en ondernemersorganisatie voor aannemers en dienstverleners in de waterbouw.

De Vereniging van Waterbouwers werkt aan een vitale waterbouwsector, door kennis te delen en activiteiten te organiseren. En, niet onbelangrijk, door het mooie vak van de waterbouw onder de aandacht te brengen. We spreken met Edwin Lokkerbol, directeur van de Vereniging van Waterbouwers, over actuele uitdagingen en de toekomst van de sector.

De Vereniging van Waterbouwers laat graag zien wat werken in de waterbouw nu inhoudt. (Beeld: Rohde Nielsen, bij Domburg)

Een lange termijnvisie ontwikkelen

“De Vereniging van Waterbouwers zet zich in voor de arbeidsmarkt, voor het publiek en de politiek. We doen er alles aan om mee te denken in het waarborgen van een duurzame toekomst”, opent Lokkerbol het gesprek. “Met de actuele problematiek in Nederland van een stijgende waterspiegel en een dalende bodem, valt het niet mee om vooruit te kijken. Investeren in waterveiligheid en dat op een duurzame manier doen vraagt om een lange termijnvisie. Daarom is het goed dat er in de Vereniging van Waterbouwers zoveel expertise gebundeld is. We kijken naar allerhande vraagstukken met betrekking tot duurzaamheid, in relatie tot onze sector. Zo zijn we bezig met de vraag wat de brandstof van de toekomst zou moeten zijn. We discussiëren er open over en delen de kennis die we bezitten, met alle partijen die belanghebbend zijn in de discussie.”

Lokkerbol is blij met het Deltaprogramma 2020 van de Rijksoverheid. “Peter Glas, de nieuwe Deltacommissaris, zegt dat ‘Klimaatadaptief en waterrobuust bouwen en ontwikkelen het nieuwe ‘normaal’ zou moeten zijn. Dat is een goed voorbeeld dat wij als Vereniging van Waterbouwers van harte onderstrepen. Broodnodig ook voor de energietransitie. Het Deltaprogramma 2020 werkt met een lange termijnvisie toe naar 2050, Nederland moet dan zo goed mogelijk klimaatbestendig en waterrobuust zijn.”

Voorspellend te werk gaan kan nu

“We zijn al afhankelijk van technologie voor onze veiligheid. Door gegenereerde data die voortkomt uit de technologie te analyseren en de uitkomsten te koppelen, kunnen we nu zelfs voorspellend te werk gaan”, vervolgt Lokkerbol. “Onze leden houden zich onder andere bezig met baggeren, kust- en oeverwerken en constructieve waterbouw. De inzet van sensoren op machines en bouwwerken, die gekoppeld worden via Internet of Things aan overkoepelende systemen, maakt dat we kunnen beschikken over data die ons vertelt wat de status op dat moment is. Een voorbeeld: door kademuren uit te rusten met sensoren die de belasting op de kademuur kunnen meten, zijn we in staat om te berekenen hoe lang zo’n kademuur nog meegaat onder de omstandigheden. Om verantwoord onderhoud te kunnen doen, hebben we data nodig.”

Aangenaam kennis te maken!

Ook de waterbouw heeft te kampen met een krapte op de arbeidsmarkt. Het is lastig om aan personeel te komen. “Te weinig jongeren kiezen ervoor. Onbekend maakt onbemind, denken wij echter. Want wie eenmaal in de waterbouw werkt, blijft voor langere tijd. Daarom is het belangrijk om onze sector zichtbaar te maken. We laten graag zien wat werken in de waterbouw nu inhoudt. Dat we een eigen CAO hebben en een eigen ontwikkelingsfonds. We doen enorm veel aan voorlichting, we reiken een prijs uit voor de beste HBO/WO scriptie op het gebied van waterbouw”, legt Lokkerbol uit.

Om jongeren te bereiken organiseert de Vereniging van Waterbouwers ook evenementen. “Laagdrempelige bijeenkomsten, om zoveel mogelijk jeugd over de vloer te krijgen. Dat zijn gelegenheden waarbij we goed kunnen laten zien dat je in onze branche soms je handen vuil moet maken, maar net zo goed bezig kunt zijn met bedrijfskundige of complexe technologische vraagstukken. Eén van onze leden in de baggerindustrie heeft meer dan 100 medewerkers. Door de toenemende vraag naar design en constructietekeningen heeft dit bedrijf nu een eigen ontwerpafdeling, waar mensen met een HBO en WO achtergrond werken.”

Edwin Lokkerbol, directeur van de Vereniging van Waterbouwers.

Goed opgeleid worden is het halve werk

Er zijn uiteraard ook goede werklui nodig op baggerschepen. “Een beroep op zich. Via een maritieme opleiding kun je opgeleid worden voor werken in de sector. In Rotterdam en op Terschelling zitten de maritieme opleidingen die specifiek ingaan op het realiseren van waterbouwkundige projecten”, aldus Lokkerbol.

Hoe zit het met de toetreding van vrouwen in de waterbouw? “Er is steeds meer aanwas, gelukkig. Een goed voorbeeld wordt gevormd door Ruth Huisman-De Graaf, een van de directieleden van De Klerk Werkendam. Zij is voorzitter van de Jonge Waterbouwers. In het vijfkoppige bestuur zitten twee dames.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?