Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Van Aalsburg: derde generatie familiebedrijf met duurzame wilgenproducten
Bij de Lepelaarplassen zet Van Aalsburg een elektrische boot en een specialistische moeraskraan in, die geheel is aangepast naar de wensen voor het gebruik in natuurgebieden.

Van Aalsburg: derde generatie familiebedrijf met duurzame wilgenproducten

Van Aalsburg is een modern familiebedrijf waar het stokje letterlijk van generatie op generatie wordt doorgegeven. “Mijn vijf broers en ik hebben het ambacht van griendwerken van onze vader geleerd”, zegt Dick van Aalsburg. “Die jarenlange kennis en ervaring blijft in de familie, er worden steeds meer familieleden actief betrokken bij het bedrijf: neven, achterneven, zwagers. De kennis van het ambacht combineren we met moderne innovatieve technieken en specifieke materialen zodat we blijven doorontwikkelen binnen ons vakgebied.”

De strategie van Van Aalsburg richting de toekomst focust zich met name op duurzaamheid. “Dit gaat een grote vlucht nemen”, volgens Dick. “Met onze projecten willen we meer CO2 vasthouden dan uitstoten, dát is -naast bodem- en oeverbescherming- het doel.” Niet verwonderlijk dat het bedrijf op niveau 5 van de CO2-prestatieladder staat, het hoogste niveau voor kwaliteit, veiligheid, duurzaam hout en milieu.

Duurzaam in de breedste zin van het woord

“Naast de enorme hoeveelheid zonnepanelen op ons bedrijfspand en een eigen trafohuis, rijden we 100% op blauwe diesel en verkennen we de mogelijkheid om over te schakelen op waterstof.” De plannen voor 2,5 ha vergroting van het bedrijfsterrein zijn bij de gemeente ingediend. “Uiteraard gebruiken we zoveel mogelijk elektrisch aangedreven boten en materieel, omdat onze werken voornamelijk plaatsvinden in natuurgebieden. Want we willen niet alleen op een zo duurzaam mogelijke manier wérken, maar ook met duurzame materialen. Daarom kijken we ook of onze producten nóg duurzamer kunnen”, zegt Dick. 

Exclusief bij Van Aalsburg: kokos- en jutematten gecombineerd met bestorven wilgentakken. Een veel duurzamer alternatief voor geotextiel.

Duurzaam alternatief

“Waar we voorheen bij oever- en bodembescherming met geotextiel werkten, hebben we een vernieuwd alternatief ontwikkeld. Door kokos- en jutematten te combineren met de bestorven wilgentakken, ontstaat een veel duurzamer alternatief voor o.a. de huidige zinkmatten.” Dick vertelt dat de manier waarop het vroeger werd gedaan nu weer wordt toegepast: “Door lagen vulhout en rijshout toe te passen creëren we meer stijfheid. Ook werken we bijvoorbeeld met twee lagen wiepen met jute eronder.
Op deze manier realiseren we een betere zanddichtheid en treksterktes bij de zinkstukken. Uiteraard kijken we goed naar de functie, zodat die niet in het gedrang komt. Inmiddels is de KIWA in Duitsland bezig met de onderzoeken, maar naar verwachting zullen we dit veel vaker gaan inzetten. Wij hebben een aantal modellen als Van Aalsburg geregistreerd.”

Building with nature

Bij de Lepelaarplassen -een Natura2000-gebied- is Van Aalsburg inmiddels druk bezig met het herstel van de vogeleilanden. “Het is echt building with nature”, zegt Dick en vertelt dat er specifieke aanpassingen aan de machines gedaan zijn om dit natuureiland te realiseren op deze lastig te bereiken plek. “Maar wij gaan geen enkele uitdaging in ons ambacht uit de weg”, besluit Dick.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.