Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Vakmanschap benodigd bij aanbrengen groutinjectie-ankers
De Vries Titan verzorgt de verankering van de stalen damwand door middel van zelfborende groutinjectie-ankers.

Vakmanschap benodigd bij aanbrengen groutinjectie-ankers

Op het dijkversterkingsproject Wolferen-Sprok wordt een serieuze hoeveelheid aan stalen damwand aangebracht. In opdracht van combinatie De Betuwse Waard verzorgt De Vries Titan voor de verankering van de stalen damwand door middel van zelfborende groutinjectie-ankers. Vanwege de plaatselijke grondslag met grindlagen in het zandpakket is een stukje vakmanschap van de boormeester absoluut een vereiste.

Verdeeld over het gehele traject brengen we in totaal 276 ankers aan, zegt Hendrik van de Woestijne, bedrijfsleider bij De Vries Titan. “Niet in elk cluster zijn stalen damwanden noodzakelijk, de combinatie maakt waar mogelijk ook gebruik van kunststof damwanden. Dat betekent dat wij niet permanent op het project actief zijn, maar stapsgewijs en verdeeld over verschillende fasen. We zijn in oktober 2021 begonnen met de uitvoering en hebben inmiddels zo’n 30 procent aangebracht. De rest volgt dit jaar, volgend jaar en nog een klein gedeelte in 2024.”

Verdeeld over het gehele traject brengt De Vries Titan in totaal 276 ankers aan.

Grindpakket

Voor De Vries Titan is het aanbrengen van de groutinjectie-ankers een routineklus. “Het is onze expertise”, stelt Van de Woestijne. “Al heeft onze boormeester de eerste paar dagen wel wat moeten puzzelen. De ondergrond met grindlagen in het zandpakket is natuurlijk geen verrassing vlak bij de rivierbedding, maar vraagt toch altijd wat extra aandacht. In een grindpakket is het nu eenmaal lastiger om een groutanker aan te brengen. Het is altijd even zoeken naar de juiste parameters voor het boormoment, het spoeldebiet, de steunvloeistof, et cetera. Het vraagt om vakmanschap van de boormeester, maar dat is onze mensen wel toevertrouwd. We hebben landelijk veel ervaring in allerlei soorten ondergronden en zijn ook regelmatig in Duitsland actief, met weer een heel andere bodemopbouw. Ons materieel is uitermate geschikt voor een grote verscheidenheid aan toepassingen. Dankzij de vele instelmogelijkheden kunnen we ankers met onze vol-hydraulische machines onder elke hoek aanbrengen. Bij deze dijkversterking maken we gebruik van ankers bestaande uit een stalen buis van rond 76 mm in lengtes van 4 meter die we oplengen tot lengtes variërend van 16 tot 24 meter.” 

Behoudens de ondergrond, waarmee we in het begin even hebben gepuzzeld, zien we het project vooral als een routineklus. “Het loopt voorspoedig en de samenwerking met de combinatie verloopt ook uiterst prettig.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.