Platform over civiele techniek & infrastructuur
Unieke sonische boormethode gecombineerd met sonderen maakt het onmogelijke mogelijk

Unieke sonische boormethode gecombineerd met sonderen maakt het onmogelijke mogelijk

“Sonderen is sonderen en boren is boren, maar de combinatie van die twee, dát maakt het uniek!” Aan het woord is Rutger van Goethem, Account Manager bij Eijkelkamp SonicSampDrill. Het bedrijf is onderdeel van Royal Eijkelkamp en levert een continue bijdrage aan een veilige en gezonde leefomgeving dankzij meer dan 100 jaar ervaring en expertise in producten en totaaloplossingen voor bodem- en waterprojecten. “Kwaliteit, betrouwbaarheid en innovatie zijn diep verankerd in ons bedrijfs-DNA. We zoeken altijd passende oplossingen op snel veranderende eisen van de klant en streven naar voortdurende verbetering van onze producten.”

Nederlandse uitvinding
“Onze Eijkelkamp SonicSampDrill-producten zijn het resultaat van innovaties en ‘out of the box’-denken. Om nóg beter te focussen op vragen uit de markt van boorbedrijven om te kunnen sonderen en van sondeerbedrijven om meer succes te hebben in lastige geologie, hebben Eijkelkamp SonicSampDrill en GeoPoint Systems sinds februari 2018 de krachten gebundeld. Onder de naam Eijkelkamp GeoPoint SoilSolutions werken zij aan innovaties die de mogelijkheden voor bodemonderzoek veranderen. De samenwerking is ontstaan toen Eijkelkamp SonicSampDrill en GeoPoint Systems gezamenlijk een uniek concept ontwikkelden om het sonderen te integreren in een sonisch boorsysteem. De ‘Dutch Cone’, oftewel sondeer conus, is een Nederlandse uitvinding die wereldwijd meer en meer wordt ingezet. De beperkingen in sommige bodems maken het echter niet overal toepasbaar.”

SonicCPT combineert twee technologieën
“Door altijd verder te denken hoe we de technologie nog beter en sneller kunnen maken en hoe die ingezet kan worden in elke type grond, ontstaan nieuwe producten. Zoals SonicCPT.” Van Goethem licht toe: “Met SonicCPT worden twee technologieën gecombineerd; sonisch boren met sonderen. Doordat er sonische trillingen aan het sondeer-proces toegevoegd kunnen worden wanneer dat nodig is, kun je door lagen dringen die te veel wrijving bieden voor conventionele CPT. Ideaal voor toepassingen in kleilagen, zoals dat veel in Nederlandse bodem voorkomt. De elektrische conus kan zelfs de puntweerstand en mantelwrijving meten, terwijl de trillingen worden ingeschakeld.”

Sonderen

Tunnelproject in Bern (Zwitserland). De Drill’n CPT bood een oplossing. Toen men op zes meter diepte op een kei stuitte, werd het sonderen probleemloos omgezet in boren. Zo werd toch de gewenste diepte bereikt.

Drill’n CPT
“Voor hardere lagen bleek de SonicCPT echter nog niet helemaal de oplossing. Vooral in het buitenland is de geologie heel verschillend en afwisselend. Ook daar moest een passend product voor komen. Verder ontwikkelen leidde tot de Drill’n CPT.” Dat is een 20 ton volledig automatisch sondeerapparaat dat met een boormachine gebruikt kan worden. “Met onze Drill’n CPT-tool kan elke (sonische) boorinstallatie eenvoudig omgebouwd worden tot een sondeermachine. Het kan een continue sondeer-meting leveren en zodra het een harde laag tegenkomt, kan men direct overstappen van sonderen naar boren, zonder omslachtige handelingen of verandering van apparatuur. Het is ook de perfecte combinatie om sondeer-testen op grotere diepten toe te passen. Deze nieuwe producten voorzien in een grote behoefte. Onze klanten kunnen zo nóg efficiënter werken. Met de revolutionaire Drill’n CPT-unit is het voor boorbedrijven bijvoorbeeld mogelijk hun boormachine eenvoudig om te bouwen tot een sondeermachine, wat zorgt voor vergroting van toepassingen en lagere projectkosten.” Goed nieuws dus voor geotechnische bedrijven gespecialiseerd in fundering onderzoek, de mining industrie, sondeer- en boorbedrijven. “Je kunt nu veel meer met kleinere en lichtere machines.” Van Goethem besluit: “Onze slimme CPT-concepten gaan de markt veroveren!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.