Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Unieke prefab keerwandconstructie voor Dordtse nieuwbouwwijk
De geluidsschermen met duurzame prefab keerwanden aan de A16 en de N3.

Unieke prefab keerwandconstructie voor Dordtse nieuwbouwwijk

Als producent van hoogwaardige prefab betonnen keerwanden is Bosch Beton op vele GWW-fronten actief. Een van de projecten waaraan het Barneveldse bedrijf onlangs bijdroeg, is de plaatsing van een aantal duurzame geluidsschermen aan de A16 en de N3 voor de Dordtse nieuwbouwwijk Amstelwijck. In opdracht van hoofdaannemer Heijmans Infra BV ontwierp, leverde en plaatste Bosch Beton meer dan 1.000 keerwandelementen. Een perfect passende maatoplossing die als ballastconstructie voor de geluidsschermen in eigen huis werd ontwikkeld.

De realisatie van de populaire nieuwbouwwijk Amstelwijck, gelegen aan de rand van Dordrecht, vordert gestaag. Om de woonwijk te beschermen tegen geluidsoverlast van de nabijgelegen autosnelweg, provinciale weg en spoorweg, was het noodzakelijk om duurzame geluidsschermen te plaatsen. De complexiteit van de klus was voor Heijmans reden om een beroep te doen op de uitgebreide expertise van Bosch Beton. “We zijn gevraagd mee te denken over een passende ballastconstructie voor de geluidsschermen met behulp van keerwanden”, zegt Lennart van de Loenhorst, Accountmanager Grond-, Weg- en Waterbouw namens Bosch Beton. “Dat heeft uiteindelijk mede geresulteerd in de optimale oplossing voor de Gemeente Dordrecht.” 

Detailbeeld van dezelfde geluidsschermen.

Duurzaam in de volle lengte 

De geluidsschermen vormen het resultaat van intensief duurzaam denken en doen. Zo werd de vrijgekomen grond hergebruikt en is voorzien in een slim irrigatiesysteem dat de aangebrachte beplanting ook in droge periodes in leven houdt. Door het afgeven van een levensduurborging voor de slim ontworpen keerwandconstructie omarmde Bosch Beton ook zélf het duurzaamheidsstreven. In totaal ontwierp, produceerde én plaatste het bedrijf ruim 1.000 keerwandelementen (variërend in hoogte van 75 tot 150 centimeter) die volledig aan de gestelde eisen voldoen. Verder werden diverse keerwandhoekelementen toegepast voor de vereiste nooduitgangen. “Dankzij de op maat gemaakte keerwandelementen, met onder andere aangepaste hak- en voetlengtes, is een geheel ontstaan dat constructief én qua duurzaamheid de beste oplossing bood”, aldus Lennart. “De elementen zijn namelijk vervaardigd met een duurzamere betonreceptuur, waarin het aandeel cement flink is verminderd.”

Complete ontzorging

De keuze van Heijmans voor Bosch Beton heeft grotendeels te maken met de ontzorging die laatstgenoemde bood tijdens de uitrol van het geluidsschermenproject. Niet alleen dachten de eigen engineers van Bosch Beton van a tot z mee tijdens het construeren van de ballastoplossing, ook de flexibiliteit rondom de razendsnelle productie van specials waren van groot belang. “Net zoals het feit dat we de levering en plaatsing van de keerwanden binnen slechts tien weken hebben afgerond”, vertelt Lennart. “Een razendsnelle doorloop die mede te danken is aan het just-in-time leveren van de keerwandelementen op de bouwplaats.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.