Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Unieke Natura 2000-gebieden vergen unieke aanpak
In De Wieden, een N2000-gebied in Giethoorn, heeft Van Aalsburg gewerkt aan het herstel van de legakkers: petgaten graven, schredderen en pompen.

Unieke Natura 2000-gebieden vergen unieke aanpak

Als er iets belangrijk is bij Natura 2000-gebieden, dan is het wel de natuur te respecteren en structuurbederf te voorkomen. In dit soort gebieden worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden. Dat vraagt om een specifieke aanpak bij onderhoudswerk bijvoorbeeld. Daar weten ze bij Van Aalsburg wel raad mee.

Specifieke aanpak en materieel

Dick van Aalsburg: “Omdat we veel onderhoud verrichten in natuurgebieden, ook Natura 2000-gebieden zoals het Haaksbergerveen, werken we met specifieke machines. We hebben machines omgebouwd en voorzien van lange brede rupsen, zodat ze heel weinig druk op de ondergrond veroorzaken.” Dick vertelt over het zelfontwikkelde liersysteem dat daarnaast vaak effectief wordt ingezet. “We lieren van onderhoudspad naar onderhoudspad en laden handmatig het afgezette hout op een glijplaat die nul insporing veroorzaakt. De glijplaat wordt heen en weer gelierd tussen moeraskranen en pistenbullys en zo voorkom je structuurbederf tijdens het uitvoeren van de onderhoudswerkzaamheden.” Ook de aangepaste dumpers met brede rupsen en een kraan erop en de moeraskraan die Van Aalsburg in eigen beheer heeft, worden op dit soort plekken veelvuldig ingezet.

De container met windwokkels en zonnepanelen die Van Aalsburg inzet om geheel zelfvoorzienend te werk te kunnen gaan in natuurgebieden.

Blauwe diesel, wind- en zonne-energie

De machines van Van Aalsburg werken op blauwe diesel. “Maar om nóg verder te verduurzamen, gaan we meer en meer werken op windenergie”, zegt Dick. “Er staat een windwokkel op ons eigen terrein. We hebben er vijf bijbesteld, waarvan er nog twee vast op ons terrein in Hellouw komen en de overige drie windwokkels worden samen met zonnepanelen op een container geplaatst. De container, voorzien van een accupakket, zorgt dat de elektrische bootjes, kranen en accukettingzagen op het werk worden opgeladen en op stroom kunnen draaien. Zo zijn we zelfvoorzienend midden in een natuurgebied.” Opnieuw een mooie stap in het kader van duurzaamheid door Van Aalsburg.

Duurzaam materieel én duurzame producten

Van Aalsburg werkt niet alleen met duurzaam materieel, maar gebruikt ook duurzame producten. “Wanneer we in natuurgebieden werken met zinkstukken als oeverbescherming bijvoorbeeld, doen we dat ook op een zo natuurlijk mogelijke manier. Er wordt volop ingezet op het gebruiken van natuurlijke producten: materialen als jute, kokos en sisal winnen het van plastic. Zo voeren we projecten zo duurzaam mogelijk uit.” Dick vertelt dat de moeraskraan in Frankrijk aan de gang is bij een oeverbeschermingsplan: “Eerst hebben we het kanaal vrijgemaakt van ongewenst opschot, daarna zijn we gestart met het baggeren en verbreden van het kanaal. Nu zijn we over een traject van meer dan 6 km bezig met het aanbrengen van zinkstukken met bestortingen.” In Maarssen bij de Westbroekse Zodden worden legakkers op een duurzame manier hersteld. “Natuurlijk duurzaam!” zegt Dick en besluit: “Samen met de opdrachtgever hebben we het oorspronkelijke ontwerp zo duurzaam mogelijk geoptimaliseerd.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.