Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Uniek. Snel. Nauwkeurig. Geotechnisch onderzoek vanuit de lucht

Waar geotechnisch onderzoek in de regel aan de grond plaatsvindt, leverde Kavel 10 haar aandeel om de ViA15 in kaart te brengen vanuit het vliegtuig.

via15-viaduct kopiëren
DTM in gereden data gevisualiseerd.

Tekst | Liliane Verwoolde

Beeld | Studio Charles

26 april 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Op gedeeltes waar het vliegtuig geen metingen kon verrichten – onder bruggen en kunstwerken – zette Kavel 10 de auto in. Zo kon zij GelreGroen een zeer volledig beeld overhandigen. Niet alleen van de weg, maar ook van de stroken van 500 meter links en rechts van de bestaande wegen.

Kavel 10 verzamelde de data binnen een week en verwerkte deze binnen zes weken. “Hierna konden we GelreGroen waardevolle producten aanleveren”, vertelt Stefan Brouwer, verkoper, landmeter en mede-eigenaar van Kavel 10. “GelreGroen kreeg een zogenaamde gecombineerde ‘puntenwolk’, overzichtsfoto’s en obliekbeelden van het gebied. Vanuit de ingewonnen data is een Digitale Terrein Meting volgens NLCS-lagenstructuur aangeleverd. De data hiervoor zijn deels verzameld met LiDAR-metingen vanuit het vliegtuig en deels met LiDAR en 360°-camera vanaf de auto.” De gereden en gevlogen data stelde Kavel 10 beschikbaar via haar eigen online-dataportaal.

Team Kavel 10 (Foto Studio Charles)

Snel en nauwkeurig

Kavel 10 is in Nederland de enige partij die voor het verzamelen van geodata vliegtuigen inzet. “Data inwinnen vanuit het vliegtuig gaat heel snel”, zegt Brouwer hierover. “Daarnaast behoort de ingezette meettechniek tot de meest nauwkeurige landmeettechnieken van dit moment. De meetresultaten zijn tot op enkele centimeters nauwkeurig. Daarom heeft GelreGroen ook voor ons gekozen.”

Meetdata combineren

“Het was een leuke klus. Alles wat we aanbieden, hebben we hier kunnen toepassen. We hebben de verschillende meettechnieken gecombineerd. Er zijn overzichtsfoto’s gemaakt die GelreGroen goed kan inzetten als onderlegger in tekenprogramma’s. We hebben verticale en 45°-luchtfoto’s genomen waarmee GelreGroen vanuit elke windrichting onder een hoek van 45° naar objecten kan kijken, zodat ook borden leesbaar worden. Onze aanpak biedt hierdoor veel voordelen voor overheden, aannemers en ingenieursbedrijven. Er is wel toestemming nodig, maar er zijn geen beperkingen om ons werk – waar dan ook – uit te voeren. Ook terreinen zoals vliegvelden, zware industrie en natuurgebieden pakken we moeiteloos mee en hoeven niet te worden afgesloten.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%