Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Uniek en bijzonder: 800 meter lange drijvende rietakker in de Krabbeplas bij Vlaardingen

Uniek en bijzonder: 800 meter lange drijvende rietakker in de Krabbeplas bij Vlaardingen

Om de bereikbaarheid van de Rotterdamse regio te verbeteren, legt bouwconsortium BAAK in opdracht van Rijkswaterstaat de Blankenburgverbinding aan. Dit is een nieuwe snelweg, de A24, die de A20 bij Vlaardingen verbindt met de A15 bij Rozenbrug. De nieuwe weg sluit bij de Krabbeplas, ten westen van Vlaardingen, met een verdiept knooppunt aan op de A20. Om het knooppunt aan te kunnen leggen, moet een deel van het riet in de Krabbeplas worden verwijderd. Omdat vleermuizen de beschutting van het riet nodig hebben tijdens de jacht, moest er een alternatief komen. De firma Van Aalsburg BV is gevraagd om mee te denken over een oplossing.

Ambachtelijke kennis gecombineerd met moderne werkmethoden

Bij Van Aalsburg BV, een bijzondere wilgen- of griendhouthandel, is het ambacht van het griendwerken van vader op zoon(s) doorgegeven. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een groot en dynamisch familiebedrijf met zes broers. Stuk voor stuk doorzetters. Met een team van zo’n zestig gemotiveerde specialisten is Van Aalsburg in Nederland, maar ook daarbuiten, geroemd om de kennis en ervaring op het gebied van met name zinkstukken, stuifschermen en beschoeiingen. Het hout wordt in de Biesbosch traditioneel en op de eigen kwekerij van 150 ha. duurzaam gekweekt. Ambachtelijke kennis, moderne machines én werkmethodes gaan bij Van Aalsburg perfect samen op een maatschappelijk verantwoorde manier. 

Om te voorkomen dat ganzen de jonge rietplanten opeten, zijn er ganzenvraatnetten aangebracht met wilgentakken.

Drijvende rietakker

In opdracht van BAAK ontwierp en realiseerde Van Aalsburg een drijvende rietakker van maar liefst 800 meter lang (van oever tot oever) en 10 meter breed. Dick van Aalsburg vertelt: “In feite is de drijvende rietakker een afgeleide van de door ons gepatenteerde legakkers. In dit geval is alleen het bovenstuk van de legakker gebruikt. Daarop is de luwtestructuur van wilgentakken gemaakt. Onder de gehele constructie zijn recyclebare pvc-buizen aangebracht die de rietakker drijvend houden en met houten palen is de rietoever op de juiste locatie verankerd. In de rasters van wiepen van één bij één meter is vrijgekomen grond uit ditzelfde project verwerkt en ingeplant met rietstekken. In het midden is een twee meter breed wandelpad met houtsnippers aangebracht. Zo kunnen wandelaars de Krabbeplas oversteken.” Van Aalsburg vervolgt: “Het mooie van ons vak is niet alleen de combinatie van oude en nieuwe technieken, maar ook het werken in en met de natuur. Zo zijn er, om te voorkomen dat ganzen de jonge rietplanten opeten, netten aangebracht met wilgentakken. De ganzen kunnen zo toch landen op het middenpad maar geen schade aanbrengen aan het jonge riet.”

Het team van Van Aalsburg.

Oneindig veel mogelijkheden

“Dit soort drijvende rietakkers kan in plassen, binnenmeren en zelfs in sommige rivieren worden toegepast. Bijvoorbeeld als golfbreker of als natuur op plekken waar deze ontbreekt. Van Aalsburg zal in januari 2020 in de Langeraasche plassen starten met de bouw van een recreatie-eiland volledig op natuurlijke basis met wilgenrasters. “En met de vergunning voor uitbreiding in Hellouw op zak, kunnen we qua locatie en materieel de stappen zetten die nodig zijn om ons werk nóg efficiënter en beter te maken en zo onze unieke positie in de markt behouden”, besluit Van Aalsburg.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.