Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Uniek, duurzaam dijkontwerp van Fugro oplossing voor Limburg
Innovatief en duurzaam dijkconcept van Fugro is ontworpen in Ooijen-Wanssum met meer natuurontwikkeling, recreatie en landbouw.

Uniek, duurzaam dijkontwerp van Fugro oplossing voor Limburg

De kern van dit succes: bewezen veiligheid en duurzaamheid. Vanaf dit jaar zijn de dorpen in de omgeving beschermd tegen hoogwater. Ter afsluiting van het project wordt op 9 juni 2021 een uitgebreide lezing gegeven voor omwonenden en belangstellenden waarbij deze unieke dijkconcepten aan bod komen.

Na de overstromingen in 1993 en 1995 zijn er noodmaatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Tussen Ooijen en Wanssum, langs de Maas, mocht niet meer worden gebouwd. Voor bewoners, boerenbedrijven en de haven was dit vervelend en daarom zijn het Rijk, de provincie met de gemeenten op zoek gegaan naar een oplossing die de hoogwaterveiligheid garandeert, met daarbij meer economische en recreatieve mogelijkheden.

Aannemerscombinatie Mooder Maas nam het gebied op de schop. Geo-data specialist Fugro heeft samen met H+N+S duurzame dijken ontwikkeld die uniek zijn. Bij de aanleg worden normaal gesproken bouwstoffen door CO2 uitstotende schepen en vrachtwagens aangevoerd. Tegelijkertijd moest uitdieping van een zijgeul de Maas meer ruimte geven. De grond werd nu niet afgevoerd, maar is met uitgebreide laboratorium­onderzoeken op sterkte beoordeeld door Fugro. In een 300 meter lange golfgoot is de dijk nagebootst en zijn tonnen grond uit Ooijen getest. De resultaten bewezen dat het materiaal veilig kan worden toegepast voor deze dijken. “Daarmee sla je twee vliegen in één klap’, aldus Leo Zwang, projectdirecteur van Fugro. ‘Je hoeft geen grond af te voeren én geen klei van elders aan te voeren. Omdat 3,7 miljoen kuub grond nodig was, leverde dit hergebruik een enorme besparing op qua transportbewegingen, wel 20.000 ton minder CO2-uitstoot voor het project!”

Samen met bewoners is ook gezocht naar een ‘gebiedseigen grond’ model voor mogelijke natuurontwikkeling, recreatie en landbouw, wat aansluit bij het terrassenlandschap. Voor extra veiligheid en natuurontwikkeling heeft de dijk aan de rivierzijde een uiterwaardengebied voor erosie en natuurontwikkeling én aan de binnenzijde een talud met een flauwe helling voor veiligheid, recreatie, natuur en bedrijvigheid. Deze Limburgse oplossing won al de Waterinnovatieprijs van de waterschappen en het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma heeft het dijkconcept overgenomen als voorbeeld hoe dijkversterking een bredere functie krijgt dan alleen zorgen voor droge voeten. En daarbij nog duurzamer én goedkoper te zijn ook. Daar mag Limburg trots op zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.