Platform over civiele techniek & infrastructuur
Twee specialisten presenteren totaalpakket

Twee specialisten presenteren totaalpakket

Op InfraTech 2019 deelden BodemBouw, gespecialiseerd in Cutter Soil Mix (CSM)-techniek, en Key Staal, producent van stalen stempelramen, niet geheel toevallig een stand. Beide bedrijven werken namelijk op vele projecten nauw samen, maar hebben ook elk een eigen primeur in petto voor de InfraTech. Of beter gezegd: twee wereldprimeurs!

Als specialist in het maken van CSM-wanden voor met name bouwkuipen in een (binnen)stedelijke omgeving vertrouwt BodemBouw in negen van de tien projecten op de expertise van Key Staal voor de levering van stempelramen. “Deze combinatie maakt dat een bouwkuip veilig ontgraven kan worden zonder toestroom van grondwater of enige vorm van grondverplaatsing”, zegt Djordy van den Eijnde van BodemBouw. “We focussen ons allebei op slechts één techniek, maar combineren dat in een totaalpakket om te komen tot een optimaal resultaat met slechts één aanspreekpunt voor de opdrachtgever. In deze combinatie hebben we een aantal prachtige projecten gerealiseerd. Maar onze scope reikt verder. De infrasector lonkt.”

BodemBouw

Bouwkuip met rondom CSM-wanden, één zijde groutankers en een horizontaal stempelraam op de Boulevard van Scheveningen. (Beeld: Mijntje Wismans)

Dijkversterking
BodemBouw beheerst met de CSM-techniek de vastgoedmarkt, maar heeft intussen ook een sterke focus op de infrasector. “We hebben een concept ontwikkeld om met behulp van een SoilMix-techniek dijken te kunnen verbeteren en versterken”, legt Van den Eijnde uit. “Er zijn al diverse (pilot)projecten uitgevoerd door concullega’s op dit gebied, daarbij zijn verschillende technieken toegepast, maar de beste oplossing op zowel praktisch als economisch gebied, is er nog niet. Vooral de harde grindachtige grondlagen zijn een aandachtspunt voor veel van de huidige technieken. Wij hebben een machine ontwikkeld die wél in staat is om met de SoilMix-techniek op een economische manier een dijkverbetering aan te pakken. Met behulp van deze machine kunnen we kwelschermen uit cement en bentoniet realiseren aan de teen of op de dijk om zo ‘piping’ te voorkomen.” Piping is een veelvoorkomend faalmechanisme bij dijken, waarbij het water via een zandlaag onder de dijk doorstroomt naar de andere kant van de dijk, met alle gevolgen van dien. “Anderzijds leent de SoilMix-techniek zich ook voor het versterken van dijken door op de dijk of in de teen van de dijk geheel trillingvrij een constructieve wand aan te brengen voorzien van een cementproduct en een bepaald soort wapening.” 

BodemBouw

Modulaire stempelramen
Van den Eijnde geeft de samenstelling van de constructieve wand in de dijk niet prijs. “Tijdens InfraTech zullen we de nieuwste technieken verder uit de doeken doen. De combinatie van technieken en machines maakt dat we veel sneller en effectiever dijken kunnen verbeteren en versterken.” De kennis van wapenen is niet alleen aanwezig bij BodemBouw, maar ook heel nadrukkelijk bij Key Staal. “We zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van stempelramen, van kleine tot hele grote projecten maar dan vooral in stempelramen met grotere stempelkrachten”, zegt Jan van de Coterlet van Key Staal. “Daarmee nemen we veel kopzorgen bij aannemers weg. Personeel (lassers) wordt steeds schaarser en de eisen nemen almaar toe. In die optiek presenteren we tijdens InfraTech het eerste modulaire stempelraam ter wereld met stempels tot 900 ton. We leveren het af op de bouwplaats als een bouwpakket en bouwen het samen, wat de aannemer een aanzienlijke tijdwinst oplevert. Er komt op de bouwplaats bijna geen laswerk meer aan te pas. Het modulaire stempelraam is CE gekeurd en vervaardigd onder executieklasse 3.” Behalve het modulaire stempelraam zal Key Staal op de InfraTech ook een prototype van aan modulaire ankergording presenteren dat volgens Van de Coterlet flexibel genoeg is om de variërende hart-op-hart-afstand en hellingshoeken op te vangen.

Naast deze spectaculaire innovaties zullen de beide specialisten presenteren wat zij kunnen bieden op het gebied van ondergronds bouwen in bijvoorbeeld rioleringsprojecten, onderdoorgangen, tunnels, windparken enz.

BodemBouw

Bouwkuip met rondom CSM-wanden en een horizontaal stempelraam in de Houthaven van Amsterdam. (Beeld: Mijntje Wismans)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.