Platform over civiele techniek & infrastructuur
Waterwerk & Riolering

Trelleborg ontwerpt en produceert afdichtingen voor grote waterbouwprojecten

Kromme_nolkering_1
Ook in de Kromme Nolkering, een keersluis die gelegen is in het Heusdensch Kanaal tussen Heusden en Wijk en Aalburg, zitten afdichtingen van Trelleborg.

Tekst | Jan Mol

Beeld | Trelleborg Ridderkerk BV

25 november 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Bij de allergrootste waterbouwprojecten die ons land rijk is (denk bijvoorbeeld aan sluizen en waterkeringen) ligt het voor de hand dat we vooral kijken naar de werkzaamheden die volumineus zijn. Toch wordt er belangrijk werk verricht dat aan ons oog onttrokken is. 

Zoals het waterdicht maken van diverse onderdelen. Niet zichtbaar, maar wel van levensbelang. Trelleborg uit Ridderkerk is een echt expertisebedrijf dat overal ter wereld actief is in het waterdicht maken van bouwkundige constructies. Onlangs heeft het bedrijf nog de order verkregen voor het leveren van de afdichtingen voor de Fehmarnbelt ‘immersed tunnel’ die met z’n 18 kilometer lengte de langste gecombineerde auto/rail tunnel ter wereld wordt. Ook in Nederland is Trelleborg ‘kind aan huis’ bij bouwconsortia. Een gesprek met Trelleborg medewerkers Bob Rijnders, Sales manager watermanagement, Emal
Kamal, design engineer en Arend van Hattum, supervisor buitendienst.

De onzichtbare vriend van het project

“Zo zou je ons wel kunnen omschrijven”, lacht Bob. “Onze seals komen weliswaar niet in beeld, maar als ze er niet zouden zitten, dan zou het maar een natte boel worden. Onze seals vinden hun weg naar diverse onderdelen bij grote projecten, zoals bijvoorbeeld als voegstrook in dilataties tussen betonnen vloeren, afdichtingen voor schuiven en sluisdeuren.”

Emal gaat als design engineer al vroeg aan tafel met de opdrachtgevers. “Al in de eerste ontwerpfase mogen we advies geven. Initieel ondersteunen we de engineers. Na elkaar beter te hebben leren kennen komen er dan op dagelijkse basis emails binnen van de ontwerpers, van een project, met uiteenlopende vragen over hoe een bepaalde constructie af te dichten, aan welke specificaties de afdichtingen dienen te voldoen, wat de karakteristieken zijn van de afdichtingen, wat de levensduur verwachting is, hoe deze in de constructie te bevestigen et cetera. Op afgesproken tijden gaan wij dan een dag naar hen toe om in meerdere disciplines de engineers te ondersteunen en te adviseren.”

De Scheepslift van Strépy-Thieu is een scheepslift op het Centrumkanaal in de Belgische provincie Henegouwen. Ook hier zorgde Trelleborg voor de afdichtingen.

Verschillende situaties vragen om verschillende afdichtingen

“Er zitten diverse compressie seals van Trelleborg in de constructies, zo zitten deze verwerkt in onder andere schuivensystemen, tussen vloeren, wanden en in beweegbare constructies”, legt Emal uit. “Ze voldoen aan alle afdichtingseisen die specifiek gelden voor dergelijke projecten. Vaak maken we afdichtingen op maat, zoals bijvoorbeeld dempingen die relatief hoogfrequente belasting van het eigengewicht van kleppen moet dempen, tijdens het uitstromen van water en secundair moeten fungeren als afdichting.”

De interne en externe waterstops die Trelleborg in diverse projecten adviseert, worden in situ in de constructies verwerkt. Arend licht toe: “Afhankelijk van de af te dichten situatie of eisen komen de compressie profielen op specifieke locaties terecht. Onze waterstops worden ingestort tussen de voegen van het te storten beton. De zelf activerende lipseals zitten bijvoorbeeld in sluizen verwerkt, om de volledige omtrek van puntdeuren heen. De ene keer in een tunnelconstructie, de andere keer op een bepaalde nivelleerschuif of waterkering, zeer divers, simpelweg waar het benodigd is in de constructie.”

Waar moeten de afdichtingen technisch aan voldoen?

Bob: “De afdichtingen dienen te voldoen aan een bepaald (toegestaan) lekdebiet en er worden eisen gesteld aan de levensduurverwachting, demonteerbaarheid, veerkarakteristiek, rubberhardheid, geometrie, bestendigheid tegen bepaalde omgevingsfactoren en de mogelijkheid om reparatie en vervanging aan gedeelten van de afdichting uit te kunnen voeren.”

Daar voegt Arend aan toe: “Verder leveren we onze Omega profielen veel, met bijbehorende klemsystemen, samen met de W9CUi-profielen. Voordat wij aan het werk gaan, controleren we de staat van het oppervlak, zodat we er zeker van zijn dat we een goede afsluiting kunnen garanderen. Installatie zelf wordt meestal gedaan door de opdrachtgever, echter met onze supervisie.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht