Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Transport per buis als antwoord op de grote transities
Voor de aanleg van leidingen moet met veel grondeigenaren onderhandeld worden.

Transport per buis als antwoord op de grote transities

Een bijzondere partij binnen de ondergrondse infra is BIG in Pipelines. Binnen dit platform zijn alle partijen verzameld, die – op welke manier dan ook – iets te maken hebben met ondergrondse infra. Collectief kijken zij naar de grote bewegingen zoals de energietransitie, CO2-reductie en de zoektocht naar nieuwe transportmogelijkheden. 

Bij de Vlaams-Nederlandse vereniging BIG in Pipelines zijn bedrijven, instellingen, aannemers, ingenieursbureaus, transportbedrijven en overheidsinstanties aangesloten. Begin 2020 stond de vereniging klaar om haar dertigjarige jubileum te vieren, maar toen strooide Covid-19 roet in het eten. “Dat feesten was ons zeker toevertrouwd”, vertelt Han Admiraal, voorzitter van BIG in Pipelines. “Maar onze ambitie gaat verder dan gezelligheid. Binnen het platform onderzoeken we collectief wat buizen, leidingen en pijpen kunnen betekenen binnen de energietransitie, de CO2-reductie en alternatieve transportmodaliteiten. We doen dit als onafhankelijk orgaan, zodat alle leden hun kennis kunnen verbreden en elkaar kunnen versterken.” 

Collectiviteit noodzakelijk

Binnen BIG in Pipelines worden de grote verschuivingen niet gezien als veranderingen die plaatsvinden in dit tijdperk, maar als de eerste signalen van een veranderend tijdperk. Vanuit dit perspectief loopt de tijd waarin we de omgeving naar onze hand zetten en de bronnen uitputten, ten einde. “We moeten ons nu als samenleving weerbaar maken door de aarde schoon te houden”, stelt Admiraal. “We moeten alternatieve energiebronnen aanboren en de goederen op een andere manier over de aardbol te verplaatsen. Transities van dit formaat red je alleen vanuit collectiviteit. Bedrijven moeten zich verbinden, grondstoffen moeten worden uitgewisseld en de grote chemische clusters moeten hun krachten bundelen.”  

Buizen en leidingen zijn altijd een zeer betrouwbaar transportmiddel geweest; grote incidenten hebben zich nooit voorgedaan.

Duurzaamheid en Betrouwbaarheid

BIG in Pipelines voert de debatten aan de hand van vier thema’s. Binnen het thema Duurzaamheid volgt het platform de Sustainable Development Goals van de VN. Binnen het thema Betrouwbaarheid ziet BIG in Pipelines grote mogelijkheden voor transportleidingen. Admiraal: “Buizen en leidingen zijn altijd een zeer betrouwbaar transportmiddel geweest; grote incidenten hebben zich nooit voorgedaan. Op dit moment wordt 60% van de grondstoffen vanuit Rotterdam getransporteerd per buis. Je moet er toch niet aan denken dat dit in tankers over de snelweg zou gebeuren.”

Verbinding en Kennis

Het thema Verbinding wordt binnen het platform breed uitgelegd. Niet alleen mensen moeten zich verbinden om de grote transities in gang te zetten, ook pijpleidingsystemen zullen met elkaar verbonden moeten worden. Maar de meeste zorgen maakt Admiraal zich om het thema Kennis. “De transities vragen om nieuwe kennis. Binnen BIG wordt al jaren samengewerkt met de Stichting Pipeliner aan een HBO Master-opleiding bij Avans+. Deze opleiding moet geheel bekostigd worden door de sector zelf. Ook de pijpleidingen tussen bijvoorbeeld Rotterdam en Antwerpen zijn volledig aangelegd door private partijen. De grote vraag van nu is welke rol de overheid in de aanleg van nieuwe leidingnetwerken speelt. Mochten de investeerders al worden gevonden binnen het bedrijfsleven, dan is de aanleg vergunningtechnisch zeer complex en moet er met veel individuele grondeigenaren onderhandeld worden.”

“Overigens is BIG in Pipelines wel in gesprek met de overheid”, besluit Admiraal. “We doen er alles aan om het belang van pijpleidingnetwerken onder de aandacht brengen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.