Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Toonaangevend innovatief bedrijf in automatiseringstechniek
Pilz maakt natte kunstwerken veilig.

Toonaangevend innovatief bedrijf in automatiseringstechniek

‘Wij kijken altijd vanuit het veiligheidsaspect’

Nederland waterland. Cliché, maar waar. Om de uitdagingen van al dat water het hoofd te bieden, voor zowel het land- als scheepvaartverkeer, maken we gebruik van meer dan 1.500 beweegbare bruggen en bijna 2.000 sluizen. Voor deze zogenaamde beweegbare ‘natte’ infraobjecten, levert Pilz totaaloplossingen voor de veiligheids- en automatiseringstechnologie. “Machineveiligheid en functionele veiligheid zijn daarbij onze kerncompetenties”, zegt Arjan van Bommel, Directeur Services bij Pilz Nederland.

Ook voor een sluis geldt: wet- en regelgeving conform de Machinerichtlijn.

Als expert op het gebied van de veiligheid van mens, machine en omgeving, biedt Pilz wereldwijd klantgerichte oplossingen voor alle industriële branches. “Waaronder dus bruggen en sluizen, waar we onze jarenlange ervaring inzetten om kunstwerken duurzaam veilig te maken en te zorgen dat ze voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.” Pilz werkt hierbij samen met opdrachtgevers vanuit verschillende overheden, waterschappen en andere marktpartijen.

Machineveiligheid en consultancy

Op het gebied van machineveiligheid en consultancy biedt Pilz diverse diensten aan. “Wij maken risicobeoordelingen voor een object, waar vervolgens adviezen uitkomen. Aan de hand van die adviezen gaan wij de benodigde maatregelen op papier zetten en ontwerpen we de besturing van het object. Met de functionele veiligheidstest wordt het beweegbare object in de praktijk gevalideerd. Het doel hiervan is om te bepalen of de besturingstechnische veiligheidsfuncties correct zijn opgenomen in de bediensoftware.” De Compliancy toetsing bepaalt of het object voldoet aan de huidige wet- en regelgeving conform CE-waardigheid. Hierbij wordt zowel de hardware als de software gecontroleerd. Om tot een CE-waardige installatie te komen, begeleidt Pilz opdrachtgever en aannemer in het CE-traject. “Dat doen we aan de hand van een uitgewerkt stappenplan”, zegt Van Bommel. “Bij voorkeur sluiten we al in de ontwerpfase aan, zodat we in een vroeg stadium eventuele risico’s kunnen afvangen en er geen aanvullende maatregelen genomen hoeven te worden na uitvoering.” Op het gebied van Cybersecurity levert Pilz een Quickscan op basis van ISO 270001 / IEC62443. “Een snelle GAP-Maturity Analyse van de organisatie, processen, fysieke beveiliging, technische infrastructuur en SLA-partners”, legt Van Bommel uit.

De Wijkerbrug in Voorburg.

Engineering

Ook op het gebied van engineering ben je bij Pilz aan het juiste adres. “Onze safety-engineers kijken met een technisch oog naar de besturingstechnische veiligheid van een object. Door middel van een visuele inspectie wordt een 0-meting ten aanzien van de besturingstechnische veiligheid voor zowel hard- als software uitgevoerd. Aan de hand van de aanwezige veiligheidsdocumenten wordt bepaald of de veiligheidsfuncties correct in de veiligheidssoftware zijn opgenomen. Ook geven we advies ten aanzien van hardware die bepalend is voor de instandhouding van het object”, legt Van Bommel uit. De FAT-testen (Factory Acceptance Test) worden bij Pilz in huis uitgevoerd, de SAT-testen (Side Acceptance Test) op locatie. “Dat doen we allemaal in eigen beheer, met onze specialisten. Pas als alles goed is, volgt de inbedrijfstelling van het object.”

Voor opdrachtgevers vanuit verschillende overheden en waterschappen valideert Pilz objecten op het gebied van machineveiligheid en functionele veiligheid.

Veiligheid waarborgen en kennis delen

“Bij Pilz kijken wij altijd vanuit het veiligheidsaspect! Dáár ligt onze focus”, zegt Van Bommel. Hij constateert een toenemende vraag vanuit de markt op het gebied van machineveiligheid en cybersecurity. “Om provincies en overheden hierin proactief te adviseren, zijn we op de achtergrond al volop aan het ontwikkelen en vinden we kennis delen erg belangrijk.” In het verlengde daarvan is Pilz samen met Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV een samenwerkingsverband aangegaan op het gebied van Industriële Automatisering en CyberSecurity in de civiele infrastructuur onder de naam IMPAKT IB. Deze naam komt voort uit de opdracht van Rijkswaterstaat waarin de drie bedrijven samenwerkten aan het programma IMPAKT: het IMpuls-Programma Aanpak Kritieke Technische infrastructuur, waarmee de veiligheid en beveiliging van bijna alle complexe Nederlandse kunstwerken (onder andere beweegbare bruggen, sluizen en keringen) gecontroleerd en verbeterd zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?