Platform over civiele techniek & infrastructuur
Jaarboek

Toonaangevend in bodem- en waterprojecten

Sri-Lanka-5febr2019-(13-of-32)
De vertegenwoordigers van het Sri Lankaanse Ministry of Irrigation and Water Resources Management en het Royal Eijkelkamp Project Team met een deel van het materiaal dat richting Sri Lanka is gegaan.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Royal Eijkelkamp

13 december 2021 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Met een omvangrijk productportfolio en een verregaande synergie tussen de verschillende divisies biedt Royal Eijkelkamp unieke oplossingen voor grootschalige projecten wereldwijd. Zo heeft het familiebedrijf een 5-jarig miljoenenproject ‘gescoord’ in Sri Lanka voor de aanleg van een grondwater monitoringsnetwerk. Maar ook voor projecten dichter bij huis heeft Royal Eijkelkamp een breed productgamma met unieke en multi-inzetbare apparatuur. 

Sri Lanka kampt net als veel andere landen met tal van grondwater gerelateerde problemen. Grondwater wordt schaarser, door bevolkingsgroei neemt de vraag naar grondwater toe en een grote variëteit aan gebruikers veroorzaakt schommelingen in niveau, kwaliteit en samenstelling. “In verschillende gebieden wordt bovendien een zeer hoog arsenicum en kwikgehalte aangetroffen in het drinkwater”, weet Rob Stolsz, Product Specialist Soil & Water bij Royal Eijkelkamp. “Dat leidt bij inwoners veelvuldig tot chronische nierziekte. Aan ons de taak om een compleet monitoringsnetwerk op te tuigen, bestaande uit 150 meetlocaties. Het biedt beslissingsnemers van het ministerie in de nabije toekomst tijdige, betrouwbare en accurate data op basis waarvan grondwater gerelateerde problematieken gemonitord en gemanaged kunnen worden.”

Hoge nood

Royal Eijkelkamp heeft het complete project in Sri Lanka op zich genomen in opdracht van het Sri Lankaanse Ministry of Irrigation and Water Resources Management en maakt slim, gebruik van een optimale synergie tussen de divisies Eijkelkamp SonicSampDrill, Eijkelkamp GeoPoint SoilSolutions en Eijkelkamp Soil & Water. “Vrijwel ons complete productportfolio komt in dit project samen”, weet Sjoerd Sprenkelder te vertellen, Product Manager Sonic & Conventional Rigs bij Royal Eijkelkamp. “Vanuit Nederland hebben we een aantal vooruitgeschoven ‘posten’ om het project in goede banen te leiden, maar ook om mensen lokaal op te leiden die ons bij het monitoringsproject van 5 jaar kunnen assisteren. Dat kunnen we overigens ook op grote afstand vanuit onze Eijkelkamp Academy in Giesbeek. Tijdens corona hebben we fors geïnvesteerd in apparatuur om mensen op afstand op te leiden. Zo zijn meerdere klanten in Australië op een jobsite via real time streaming getraind.” Stolsz vult aan: “Op een vergelijkbare wijze zijn we betrokken bij projecten in Brazilië en Afrika. Ook daar is de nood hoog, vanwege dammen die op instorten staan. Het heeft recent nog meer dan 300 mensenlevens gekost in Brazilië. Wij doen uitvoerig onderzoek naar de bodemkwaliteit vooruitlopend op de bouw van nooddammen.” 

Compact Crawler CPT200.

Geotechnische toepassingen

Behalve het compleet ontzorgen van opdrachtgevers op projectbasis is Royal Eijkelkamp natuurlijk ook ‘gewoon’ producent. “Recent hebben we ons portfolio uitgebreid met een range aan geotechnische meetinstrumenten, waaronder piezometers, inclinometers, tiltmeters en extensometers. Belangrijke unique buying reasons van de producten zijn onder meer de betrouwbaarheid, robuustheid en ontzettend hoge accuraatheid. Wij maken gebruik van state-of-the-art technologie. De meetinstrumenten moeten ook onder extreme condities hun toegevoegde waarde bewijzen”, legt Sprenkelder uit. “Daarnaast leveren we een uniek gamma aan compacte sondeermachines. De Compact Crawler CPT-serie is een kleine, maar krachtige unit op rupsen om sondeerwerkzaamheden uit te voeren. Ideaal voor moeilijk bereikbare locaties of in binnenstedelijk gebied, waar je niet met een grote sondeerwagen uit de voeten kunt. Bovendien is de pusher met frame zelfs los te koppelen van de crawler waardoor in zeer kleine en lage ruimtes gewerkt kan worden.” Stolsz: “Daarnaast werken we aan remote technieken zodat machines heel nauwkeurig op afstand bediend kunnen worden, om zowel de ergonomie als veiligheid te verhogen. We onderzoeken de mogelijkheden om machines op (veel grotere) afstand te bedienen. Bijvoorbeeld vanaf kantoor een machine bedienen die op de bodem van de zee of midden in een grote mijn staat opgesteld.”     

Multi-inzetbare machines

Vanuit de markt komt er steeds meer vraag naar multi-inzetbare machines, merkt Sprenkelder. “Uniek aan de Compact Crawler CPT-serie is de additionele boormotor op de rups die tevens gebruikt kan worden voor het doorboren van plaatselijke puinlagen of gesteente. Er hoeft dan geen andere boorstelling meer ‘gemobiliseerd’ te worden. Zeker in gebieden met een heterogene geologie, zoals in Limburg, is deze combinatie van boren en sonderen heel interessant. En die combinatie wordt nog eens versterkt met de Drill’n CPT-unit. Boorbedrijven kunnen de Drill’n CPT (een volledig zelfwerkende sondeerunit) inklemmen in de voetklem van de boormachine en op die manier zelfstandig sonderingen uitvoeren. Ook het sonisch boren en bemonsteren tot een maximale diepte en vervolgens met een rotary boorkop boren in harder materiaal en tot grotere diepte, is veel aan de orde. Vandaar dat we onze DUO serie hebben ontwikkeld die deze mogelijkheid biedt. De DS4 is op zijn beurt weer uitermate geschikt voor de overwegend zachtere geologie in ons land en compatibel met maar liefst vijf verschillende toepassingen. Het uitvoeren van milieukundig onderzoek, partijkeuringen, geotechnisch onderzoek, het is allemaal mogelijk met de DS4. En zo blijven we ons voortdurend focussen op de ontwikkeling van SonicCPT tooling, smart sensoring, accessoires en SonicCPT gerelateerde en multi-inzetbare machines.” Met de Eijkelkamp Service Assistent heeft men bovendien altijd inzicht in de performance van de apparatuur en wordt stilstand door een uitgebreide monitoring en preventief onderhoud zoveel mogelijk voorkomen.

Royal Eijkelkamp was de laatste vijf jaar exclusief vertegenwoordiger voor de Grundfos MP1 pomp wereldwijd. “Een unieke pomp met dunne diameters die tot 90 meter diep water kan oppompen en vooral gebruikt wordt om watermonsters te nemen en peilbuizen door te spoelen”, legt Stolsz uit. “We hebben de productieplant recent vanuit Amerika naar Giesbeek gehaald en produceren de pomp sinds november dit jaar in eigen beheer. Daarnaast zijn we bezig met de ontwikkeling van een irrigatiesysteem om onder vacuüm overtollig water weg te zuigen. Daarmee is het mogelijk om een terrein dat oververzadigd is geraakt in hele korte tijd droog te maken. Of andersom om bij droogte een terrein op zeer nauwkeurige wijze te bevochtigen.” Meer kan Stolsz op dit moment nog niet verklappen over het systeem dat volgend jaar door Royal Eijkelkamp op de markt wordt gebracht.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan een demo via Royal Eijkelkamp en ervaar zelf de veelzijdigheid van bijvoorbeeld de Compact Crawler CPT-serie of de DS4.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht