Platform over civiele techniek & infrastructuur
Overig

Toeleverancier voor funderend Nederland

“Al vele jaren is Van Schie dé toeleverancier voor funderend Nederland. We ondersteunen als one-stop-shop vrijwel alle funderingsbedrijven die lid zijn van de NVAF. Zie ons als een ‘verhuurbedrijf’ voor het hogere segment.”

DSC_1138 kopiëren
Op Neeltje Jans heeft Van Schie een bijdrage geleverd aan de fundaties van een windmolenpark. Voor dit bewuste werk moest een boorkraan worden ingezet die onder een schoorstand van 14 graden kon voorboren.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Van Schie

14 april 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Aan het woord is Sr. Accountmanager Funderingstechnieken Marcel Baas. Hij vertelt over het brede scala aan ‘mens en materieel dat’ Van Schie rijk is: “We komen altijd met een gepaste oplossing en kunnen heel snel schakelen. Vandaag bellen betekent soms morgen al aan het werk.”

Het merendeel van de projecten die Van Schie uitvoert, gebeurt in onderaanneming. “We zijn op zeer veel vlakken actief”, zegt Baas. “Zo zijn we onder meer gespecialiseerd op het gebied van voorboren en crushen, helpen we onze opdrachtgevers met het plaatsen van damwanden, kunnen we prefab heipalen of schroefinjectiepalen aanbrengen en beheersen we de techniek van soilmixen. Al deze facetten kunnen we ook onder saneringscondities uitvoeren, conform BRL 7000. Daarnaast beschikken we over een enorme vloot aan pontons en rijplaten die we inzetten voor de verhuur, alsmede telekranen en mobiele geluidsschermen (ten behoeve van heiwerkzaamheden).” 

Pontonbruggen

“Alle activiteiten verzorgen we van A tot Z met eigen transport en eigen machinisten”, vervolgt Baas. “Onze engineeringsafdeling biedt desgewenst ondersteuning bij het teken- en berekenwerk. Met name bij de pontonbruggen een vereiste. Een concept met vele toepassingen overigens.” De nieuwste innovatie op dit gebied lag onlangs in hartje Zaandam, over de rivier de Zaan. “De 110 meter lange pontonbrug was speciaal voor deze locatie ontworpen en berekend en fungeert als fiets- en voetgangersbrug tijdens de renovatie van de Wilhelminabrug. Uniek is het maar liefst 24 meter lange draaibare middengedeelte. Deze sectie moest binnen een paar minuten open en dicht kunnen, 180 graden scharnierend, zelfs bij windkracht 8. En dat vele malen per dag. Bovendien moest de brug geschikt zijn voor voertuigen van politie, brandweer en ambulancediensten tot 5 ton.”

Bentonietinjecties zijn een specialiteit van Van Schie en worden door hen veel toegepast. Ook bijvoorbeeld voor het vullen van gaten of sleuven in dijken.

Schijnvliegveld 

Van Schie is als toeleverancier voor funderend Nederland betrokken bij de meest uiteenlopende projecten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Schiphol door de Duitsers gebruikt als militair vliegveld. Even verderop bij Rijsenhout hadden ze een schijnvliegveld opgebouwd om de geallieerden te misleiden. Behalve op Schiphol zijn er ook rond het nepvliegveld de nodige bommen afgeworpen. Omdat de mogelijkheid bestond dat er nog zogenaamde ‘blindgangers’ in de grond zaten, heeft Bodac het hele gebied minutieus uitgekamd. Ze prikten maar liefst 15.000 gaten, dwars door de waterdichte grondlagen heen. Van Schie stond paraat om al die gaten direct daarna weer te injecteren met bentoniet om te zorgen dat de grondlagen niet vermengd zouden raken. Bentonietinjecties zijn een specialiteit van Van Schie en worden door hen veel toegepast. Ook bijvoorbeeld voor het vullen van gaten of sleuven in dijken.

Neeltje Jans

Iets zuidelijker, op Neeltje Jans, heeft Van Schie een bijdrage geleverd aan de fundaties van een windmolenpark. De windmolens mogen vanwege de navigatie van schepen en allerlei soorten broedvogels niet in één lijn staan. Het gevolg is dat ze op lastige plekken gefundeerd moeten worden, bijvoorbeeld op een strekdam of in het water. Dat vereist een zeer specifieke fundatie, waarvoor specialistische machines moeten worden ingezet. De betonnen windmolenfundaties op Neeltje Jans hebben een diameter van maar liefst 20 meter. Daarvoor moeten 32 gaten worden geboord: 16 gaten recht de grond in en 16 schuin. En dat tot op een gemiddelde diepte van 8 meter. Voor dit bewuste werk moest een boorkraan worden ingezet die onder een schoorstand van 14 graden kon voorboren. Naar voren en naar achteren. En die heeft Van Schie in het arsenaal.

Meer speciale projecten en natuurlijk informatie over alle expertises van Van Schie, zijn te vinden op vanschie.com.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%